Şener Şen ve Uğur Yücel seyirci ile buluştu

Söyleyişi Festival Başkanı Adil Kaya yönetti. Adil Kaya, Şener Şen’e, “1992 yıllarında Türkiye’de seyirci sayısı 5-6 milyon iken bu sayı son yıllarda 60 milyonu buldu. Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?” sorusunu yönetti.

Şen, Türkiye’nin hiçbir kurala girilmediğini, farklı bir millet olduğumuzu belirterek, ”Türk insanı filmlerde kendine ait hikâyeler buluyor” dedi.

Uğur Yücel ise, “Amerikan filmleri görsel efektlere önem vererek, ilgiyi kendisine çekmeye çalışıyor, ama artık bu görselliği insanlarımız cep teflonlarında buluyor. Sinemaya giden filmin afişine bakarak cebimdeki 7 lirayı hangi filme versem diyor. Bakıyor komedi var, neşeli vakit geçirmek için o filme gidiyor. O zaman Türk halkı da komedi filmlerine rağbet ediyor” dedi. Şener Şen ve Uğur Yücel…

“17 YILDIR DULUM”

Seyirciler Şener Şen’in ailesine ait bir bilgileri olmadığını, eşini çocuklarını hiç görmediklerini ve ailevi durumunu sorunca Şen, “17 yıldır dulum, bir çocuğum var. Bir kızım var” diye yanıt verdi.

Sinema ve tiyatronun toplumsal içerikli mesajlar vermesi gerektiğini söyleyen bir seyirci, Şen’e, “Sizi neden bu tür toplumsal içerikli olaylarda ve gösterilerde göremiyoruz?” sorusunu yöneltti.

Ünlü aktör bu soruya şöyle yanıt verdi:
“Filmlerde sosyal içerikli mesajlar da var dediniz. Sonra dediniz ki yürüyüşlerde sizi görmüyoruz. Şimdi o kadar ayrı alanlar ki.. Biri oyuncunun ödevi, yaptığı filmlere hayat görüşünü yansımaktır. Bilfiil politikanın içinde olma, siyasetin içinde olma başka bir alandır. Bunu da biz sadece eylem yapan hayatta başka hiçbir şey yapmayan, güzel film sevdalısı olmayanlara bırakıyoruz. Benden bu kadar”

Seyirciler arasında bulunan Nürnberg Başkonsolosu Asip Kaya, görev bölgesinde 160 bin Türk’ün yaşadığını, daha büyük çapta festivallerin olması gerektiğini ve Türk sinemasının dünyada pek yer bulamadığını dile getirdi.

“KEMAL SUNAL BİR TANEDİR BAŞKA OLAMAZ”

Şener Şen, Hollywood’un kendine göre bir sistemi bulunduğuna işaret ederek, Türkiye ilerlerse Türk sineması da ilerler diye konuştu. Sanatta rakip olunmayacağının altını çizen Şener Şen, “Mesela Kemal Sunal bir tanedir başkası olamaz. Yılmaz Güney bir tanedir başka olamaz” dedi.

“GİŞE YAPAN FİLMLER ORTALAMANIN ALTINDA ZEKAYA HİTAP EDİYOR”

Uğur Yücel ise Türk sineması neden uluslararası alanda daha fazla ilerleyemiyor sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“İnsanların seviyesi algılaması, yani her anlamda edebiyat okuması sanata bakışı, müzikalitesi ne yazık ki çok ortalamanın altında. Dolayısıyla gişe yapan filmler hep ortalamanın altında zekaya hitap eden işler. Dolayısıyla burada nitelikli, seyirci, biz bunları reddediyoruz bizim sinemamız gelsin diye bir talep yaratmıyor. Bunu yapan yazarları dürtmüyor bu tavır”

Söyleşinin sonlarında Şener Şen ve Uğur Yücel , bir star gibi değil, normal insanlar gibi yaşadıklarını belirttiler. Söyleşi sonunda sanatçılarla izleyiciler bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir