Sinematik Söyleşi – Yeşilçam’ın Suna Yıldızoğlu

Suna YILDIZOGLU 03 banner

2 yıl önce Suna Yıldızoğlu ile bir röportaj yapmış ve yayınlamıştık. Site veritababını düzenlerken kaybettiğimiz bu söyleşiyi yeniden derledik ve yeni haliyle düzenleyerek sunuyoruz…

Öncelikle size Sinematik Yeşilçam sitesi adına görüşmeyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Siz bence Kült  bir oyuncusunuz. Yeşilçam ile tanışmanız nasıl gerçekleşti?
Suna Yıldızoğlu: Eşim Kayhan Yıldızoğlu bir filmde oynarken beni görmüşler ve küçük bir rol için teklif getirdiler. O küçük rolde oynarken Seden Kızılltunç beni görüp TRT’ye tavsiye etti… Hemen başrole geçtim… Yıl 1976 Ahmet Mekin ile “Bir Yürek Satıldı” filmi…

1974 yılında Türkiye’ye yerleşmenizle başlıyor sinema hikayeniz. Sizin Türkiye bağlantınız nereden başlıyor peki?
Suna Yıldızoğlu: 10-18 yaşlar arasında İngiltere‘de tiyatro eğitim almıştım. Ingilterede bir okulda çalışırken Türk arkadaşlar edindim… Türkiye’ye davet ettiler. 1974 Mart ayında ilk defa turist olarak geldim…

Suna YILDIZOGLU 06

Pek çok insan sizin İngiltere’de doğduğunuzu bile bilmiyor aslında. Yeşilçam tarihine baktığımızda sanırım sizin için Yeşilçamın en ünlü İngilizi diyebiliriz. Suna ismini “Sun” dan esinlenerek mi seçtiniz?
Suna Yıldızoğlu: Asıl adım Sonja idi:) Kayınvalidem Suna’ya değiştirdi..

İngiltere’de tiyatro eğitimi almış birisi için ilk başta Yeşilçam ve oyunculuk konusunda ne gibi farklılıklar vardı?
Suna Yıldızoğlu: Yeşilcam oyunculuğu cok farklı. Ben TRT‘de tiyatro yapıtlarında ve tiyatrocularla calıştım. Ölçülü bir şekilde oynadım. Yani İngiliz gibi desem daha doğru olur ama Yeşilçama geçerken zorluk çektim. Herşeyi abartılı istediler. Çok komedi filmde oynadım çünkü orada abartı çok rahatsız edici değildir.

Özellikle sitemiz de incelediğimiz ve bizim açımızdan önemli olan Yıkılmayan Adam ve Kan filmlerinde oynadınız. Sanırım verdiği mesajlar hala güncelliğini koruyor. Siz film hakkında ne düşünüyorsunuz?
Suna Yıldızoğlu: Her zaman koruyor bence birşey değişmedi çünkü ben o filmleri çevirdiğimde çok gençtim. Daha yeni yeni Turkiye’nin siyasi ortamını anlamayı başlamıştım ama ben haktan yanayım her zaman…

Cüneyt Arkın ile önemli bir ikili oluşturabilirdiniz onunla çevirdiğiniz tek film oldu sanırım.
Suna Yıldızoğlu: Cüneyt ile yıllar sonra 1999‘da dizide beraber oynadık.

Keşke o dönem 2-3 filmde daha oynasaydınız Sinemamızın en Kült film finallerinden birisi Yıkılmayan Adam’ın finalidir ve siz de o sahnedesiniz.
Suna Yıldızoğlu: O filmin herşeyini hatırlıyorum. Uyanışımı hatırlıyorum veee sonra mahkemelere çıktık… İlk defa hayatımda böyle bir ortamda bulundum..
Bunlar İngilterede hic yaşayamayacağım tecrübeler..

Remzi Jöntürk’ün oğlu da zorluklardan bahsetmişti bize, gerçekten zor bir dönemmiş… Peki Kan filmi?
Suna Yıldızoğlu: Kan filminde başrolde değildim… Necla Nazır başroldeydi o yüzden sette cok bulunmadım. O filmde Kadir ile ortak sahnelerimiz pek yoktu,.. Remzi ile çalışmak zevkliydi. Türkiye’nin başka bir yüzünü gördüm ve açıkcası kafam karıştı. Ben İngiltereden çok sakin bir ortamdan gelmiştim çünkü…

Bir de bazı arabesk filmlerinde oynadınız sanırım. Bunlardan en kült olmuş olanı Hakkı Bulut’un Seven Unutmaz filmi.
Suna Yıldızoğlu: Hakkı ile olan film benim üzerinde pek bir etki bırakmadı Orada sadece rolümü oynadım… Müslüm Gürses‘le de çalıştım ve o rolü çok sevmiştim…

sokaktaki adam 09Kul Sevdası idi değil mi?
Suna Yıldızoğlu: Bence çok iyi bir senaryo idi… Ama en sevdigim rol 1995‘te oynadığım “Sokaktaki Adam” filmindeki Meryem rolüydü.. Biket İlhan yönetmendi ve onunla çalışmak harika bir deneyimdi..

Arabesk müzik hakkında ne düşünüyorsunuz? 
Suna Yıldızoğlu: Orhan Gencebay, Hakan Taşıyan ve Müslüm Gurses’i dinlerdim… Müslüm Gürses’i hala dinlerim… Arabeskin varlığını inkar etmek saçmaydı…Her türlü müzikten zevk alabilirim ama daha çok rock ve blues dinlerim..

Filmografinize baktığımızda pek çok ilginç yapım var. Hatta bazıları Yıkılmayan Adam gibi kültleşmiş filmler. Siz insanların bu konuda size yaklaşımını nasıl buluyorsunuz? Yani size bir Kült film oyuncusu gibi davranılıyor mu?
Suna Yıldızoğlu: Şu dönemde evet… Yesilçam’dayken hayır. Film festivallerine giderken 12 yıldır birşey yapmadığım halde genç nesillerden ilgi görüyorum. Kendim neslimin göremediklerini onlar görüyor…

Ben gençken sadece ön planda güzellik vardı ve bu beni deli ediyordu açıkcası… Yaşlanmanın avantajı insanlar daha cok düşücelerinle ilginleniyor olması.

Ben hep aykırı insandım ancak şimdi ortaya çıkıyor şimdiki nesil bunu kavrıyor… Yesilçam’da oynarken 5 lisan bilen ve resim yapan bir bir kadın olmam kimseyi ilgilendirmiyordu..

Suna YILDIZOGLU 032
Sinematik Yeşilçam Not: Yukarıda güzellik konusunda kendisine haksızlık ettiğini düşünüyoruz.

 Bir müzisyen olarak Türkiye’de sinema ve müzik konusunda ne düşünüyorsunuz?

Suna Yıldızoğlu: evet.. Müzik sayesinde yelpazem cok geniş oldu. Ben Anadolumun her tarafını gördüm hem de 70 ve 80 yıllarda…farklı farklı insanları tanıdım.. halk ve sosyete… Sünger gibi herşeyi içime çektim ve hala da devam ediyorum. Bireyler beni ilgilendiyor toplum beni bir çok konuda kızdırabilir ama bireyi anlarım..

Bugünkü dünyada birey yok sayılıyor, harcanıyor… yok ediliyor…

Türk sinemasinda son yıllarda müzik önemli olmaya başladı dizilerde özellikle. Issız adam filmiyle bir çok eski sanatçı tekrar ortaya çıkıp konser vermeye başladılar.. Film ve müziğin ne kadar etkileyici olabileceğini gösteren cok iyi bir ornek.
Hükümet bireye önem vermezse birey kendini egoist bir sekilde onemli kılmaya calışır..

Yukarı da size aslında daha sormak istediğim bir soruya cevap verdiniz En severek rol aldığınız filmi ve çalışmaktan en memnun kaldığınız yönetmeni soracaktım. Meryem rolü size ödül de getirdi şu güne kadar kaç ödül aldınız (farklı kaynaklarda farklı bilgiler var onu netleştirmek için soruyorum)

Suna Yıldızoğlu: Sadece SIYAD’ın en iyi kadin oyuncu ödülünü aldım zaten o filmden sonra bir daha sinema teklifi gelmedi 🙂

03Peki komedi filmleri dönemine dönecek olursak Gol kralı ve Petrol kralları gibi 2 filmde yer aldınız o filmler için ne düşünüyorsunuz? Zeki Metin filmi setinde bulunmak filmlerin kendisi gibi eğlenceli miydi?

Suna Yıldızoğlu: Kemal cok ciddi bir adamdı onunla çalışmak zevkliydi ve kolaydı ama…

Zeki ve Metinle çalışmak cok eğlenceli. Özellikle Perran Kutman‘la çok eğlendik..
Komediyi cok seviyorum… insanları güldürmek çok hoşuma gidiyor…

…………………..

Bu noktada Suna Yıldızoğlu ile derin bir müzik ve siyaset muhabbetine daldık. Kendisinden gelecekte bir de sesli sohbetin sözünü de aldık… (2012)

Bize zaman ayırdığı için kendisine tekrar teşekkür ederiz

Röportajı Yapan: Utku Uluer (2012)

suna yıldızoğlu 2012

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir