Meltem Mete ile Bir Gün

MELTEM METE BANNER

Sinematik Yeşilçam için yazan Halit Çevirgen

Çocukluk yıllarımızda tek eğlencemizdi sinemalar. Yazlık veya kışlık her mahallede sinemalar vardı o zamanlar ve  her birinde en az iki film oynardı, hatta kışlık bazı sinemalarda 3 – 4 film oynatıldığını biliyorum. Yani ortalama haftada 6 film izlerdim. En çok Yeşilçam filmlerini beğenirdim ki o zamanlar siyah beyaz filmleri izliyorduk daha sonra renkliye geçiş yine bizim dönemimizde oldu. Allah’a şükür Türk sinemasında efsane olmuş artistleri ve klasik olmuş filmleri  yönetmenleri senaristleri meltem mete 67kameramanları hepsini  o yıllarda izledik tanıdık. Başrollerdeki yıldızlar karakter oyuncular kötü adamlar vamp kadınlar… ne güzel günlerdi hepimizin platonik aşkları vardı beyaz perde de..

Benim favorim Meltem Mete idi ve filmlerde onun olduğu sahneleri sabırsızlıkla beklerdim. Genellikle vamp ve filmin kötü karakter rollerinde izlerdik onu. Masmavi gözleri, aşırı güzel karakteristik yüzü ve tehlikeli vamp tavırları vardı. Nedense Türkan Şoray‘ın Fatma Girik‘in ve diğer starların  filmlerin de bile benim favorim Meltem Mete idi

Fakat 70 civarı filmi olan Meltem  hanım sinemadan bence erken ayrılmış. Sonrasında tamburi bestekar Muzaffer İlkar’dan dersler alıp sahneye çıktı bu arada ilk evliliğini yaptı Maksim dahil bir çok gazinoda  Zeki Müren ve daha pek çok assolistin kadrosunda sahneye çıktı. Aynı gece 3 gazinoda program yapıyordu. Yani sinemadan para kazanamamıştı ama sahneden iyi kazanıyordu her şeyini sinemadaki ismine borçlu olduğunu da inkar etmiyordu.

O dönem gazino patronları sadece kendilerinde sahne almasını istiyorlardı çünkü Meltem Mete’nin çok hayranı ve masası vardı, patronların bu isteklerini “eğer bana üç gazinodan aldığım parayı verirseniz bende sadece  sizde çıkarım” diye cevaplıyordu.

Sonraları eşinden boşanıp ilginç şaşırtıcı ve inanılması zor bir vesile ile Amerika’ya gider (burası şimdilik ikimiz arasında bir sır kendi ricasıyla bunu açıklamıyorum). New York‘ta restaurant işletmeciliği yapar ikinci eşi ile beraber mutfaktan başladıkları serüvenlerinde 12 restaurant işletmeye giden bir yola çıkmış olurlar. Zamanla el değiştiren mekanlardan sonra şimdi 2 adet mekanın işletmeciliğini yapmayı sürdürüyorlar. Buralar ünlülerin sanat ve siyaset adamlarının sık sık gittiği yerlerdi. Meltem hanım sosyal çevresi çok geniş ve tanınmış bir iş kadınıydı artık.

VE BULUŞMA…

meltem mete 7Kendisiyle tanışmam yıllar sonra sosyal medya aracılığı ile oldu zaman zaman sohbetlerimiz ve yazışmalarımız oluyor dostluğumuz ve ona olan hayranlığım katlanıyordu. İstanbul‘a geldiğinde mutlaka görüşme isteğimi söylediğimde kabul etmişti ve sonunda o gün geldi ve buluşma sözümüzü gerçekleştirdik ..

Aslında balık rakı sohbetimizi ramazan münasebetiyle başka bir zamana bırakıp the Marmara Otel’in cafesinde görüşme kararı aldık . ben büyük bir heycanla oraya gittiğimde beni eski bir dost samimiyetiyle karşıladı nezaketle selamlayıp elinden öptüm o da aynı şekilde karşılık verdi. Kendisi hafif bir kahvaltı yaparken ben de soda limon aldım. Burada bir süre sohbet edip kalktık, birlikte İstiklal caddesinde yürüyecektik.

Marmara oteli cafesinden çıkıp kazancı yokuşu başına geldiğimizde ” bak Halit şu ilerdeki cumbalı evi görüyormusun işte biz orada oturuyorduk anneciğim beni geç saatlere kadar o camda beklerdi ” dedi  Büyük Maksim in yanından geçerken – “hey gidi Maksim ağzın olsada anlatsan” dedi buradaki Zeki Müren’li  zamanlardan bahsetti. İstiklal caddesi yürüyüşümüze Majestic Cafede mola verdik .. Burada Yeşilçam yıllarından ve klasik uzun vadeli senetlerden tefecilere kırdırılan bonolardan konuştuk.  Sohbetimizin arasında benden bir şey istedi bu kendisiyle ilgili bir şeydi ve şimdilik bunu da açıklamıyoruz fakat inşallah  bütün Türkiye nin duyacağı bir şey olduğunu söyleyebilirim sadece biraz zamanı var.

Meltem hanıma Yeşilçam Sevdalıları grubunun selamlarını iletip onlar adına bir teşekkür beratı ve anı plaketimizi sundum. Burada çaylarımızı ve kahvelerimizi içip kalktık konuşa konuşa devam ederek Tünel’e doğru yürümeye devam ettik…

meltem mete 3

Yanımda Türk Sinemasının o dönemlerin en popüler kadınlarından Meltem Mete vardı bu benim için büyük bir haz ve onurdu. St Antuan girişindeki Piknik Köfteye girdik buranın ünlü köfte ve mezelerinden sipariş verip masamıza oturduk sohbetimiz devam ediyordu bazıları Meltem hanımı duygulandırdı gözlüklerinin ardından bile bunu anlayıp gördüm gözleri dolup buğulanmıştı özellikle babası Kurmay Albay Adil Mete nin 1955 yılında 28 ağustos günü Tuğ general Rütbesi almasına iki  gün kala bir çatışmada şehit olması nı hatırlaması hatırlatınca oldukça duygusal dakikalar yaşadık o zaman kendisi 9 yaşındaymış. Evin geçimi için erken yaşlarda çalışmaya başlaması orta okuldan sonra devam etmeyip ayrılması… Daha neler neler.

meltem mete 2 meltem mete 8

Çok güzel bir kaç saatin hızla sonuna gelmiştik , doyumsuz bir sohbetti  bayan arkadaşıyla taksimde buluşup doktor randevusuna gideceklerdi . beraber olduğumuz saatler içinde birkaç kere söylediğim gibi bana bu imkanı verdiği için tekrar teşekkür ettim ..görüşmelerimize devam etme temennisi ve birlikte güzel bir çalışma yapma kararıyla vedalaştık. Meltem Mete yi çok seviyoruz saygıyla selamlıyoruz. Halit ÇEVİRGEN (28.06- 2015)

adil mete 9

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir