Ebruli Yeşilçam Sergisi 14 Kasım – 31 Aralık 2015

ebruli yesilcam

TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi, 14 Kasım – 31 Aralık 2015 tarihleri arasında, ebru sanatçısı Seçil Özyıldırım’ın “Ebruli Yeşilçam” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Danışmanlığını ve küratörlüğünü Türk sineması üzerine araştırmaları ve kitapları bulunan Vadullah Taş’ın yaptığı “Ebruli Yeşilçam” sergisi, Seçil Özyıldırım’ın geleneksel süsleme sanatları Ebru, Minyatür, Hat ve Tezhip ile orijinal Yeşilçam Afişleri’ni buluşturduğu çalışmalarından oluşuyor. 14 Kasım Türk Sineması Günü’ne özel hazırlanan sergideki eserler, özgün bir teknik ve yorumlama ile yeni bir ekolün de öncülüğünü yapıyor.

kirikihtiras
İlk kez TÜRVAK Sinema Müzesi’nde sergilenen eserler, aralarında Leyla ile Mecnun, Hababam Sınıfı, Umut, Selvi Boylum Al Yazmalım, Susuz Yaz, Üç Arkadaş, Otobüs Yolcuları, Kırık Çanaklar, Yol ve Muhsin Bey’in bulunduğu, sinemamızın hafızalardan silinmeyen 41 yapımına ait afişleri farklı bir kompozisyon ve sanatsal yaklaşım ile sunuyor.

SEÇİL ÖZYILDIRIM ve “EBRULİ YEŞİLÇAM”

1956 Düzce doğumlu olan Seçil Özyıldırım, Düzce Lisesi’nden mezun olduktan hemen sonra evlendi ve anne oldu. 1991’de, 17 yıl süren evlilik hayatının ardından İngiltere’ye gitti. Londra’da üç ayrı kurumda tasarım eğitimi aldı. 1992-1996 yılları arasında ünlü İngiliz markası Harrods’ın tasarımcılarından biri olarak çalıştı ve gelinlik tasarımları yaptı. 1996’da Türkiye’ye dönen Seçil Özyıldırım birçok yerel marka için tekstil tasarımı ve el nakışları yapmaya devam etti. 2008-2010 yıllarında el örgüsü tasarımlarını Alman moda markası s.Oliver’a ihraç etti.

2008 yılında Firdevs Çalkanoğlu Atölyesi’nde Ebru Sanatı ile tanışan Özyıldırım, 2012 yılında eğitmenlik yetkisi kazandı. Bu süreçte, Minyatür, Tezhip ve Hat eğitimleri de aldı. Ebru çalışmalarını ve tekstil tasarımlarını İstanbul’daki kendi atölyesinde sürdüren sanatçı, ebru eserlerinin de sergilendiği Arena Hotel’de özel dersler vermektedir.

ebruli selviboylum
Ebruli Yeşilçam…

Seçil Özyıldırım, Londra’da bir müzayedede gördüğü küçük boyuttaki bir ebru lale tablosundan çok etkilenmesiyle başlayan ebru tutkusunu, şu cümlelerle ifade ediyor: Ebru sanatında her eserden bir tane olur; kesinlikle ikinci kez aynısını yapamazsınız. Hataları gizleyemezsiniz, tekrarı ve geri dönüşü de yoktur. Ebrunun bu çok özel ve biricik oluşu beni cezbediyor. Ebru teknesinin başına geçtiğimdeki ruh halim, duygu halim çok başka, kelimelere dökülemez. Ama gerçek şu ki, ruh haliniz kötüyse, gerginseniz ebru yapamazsınız. O durumdayken ebru teknesi sizi kabul etmiyor. Ebru teknesi kaprislidir biraz, sakin olmak gerekir başında… Sabırlı olmak gerekir. Zarif ve naif bir sanattır ebru; en önemli şeyler sevgi ve sabırdır ebru sanatında…

hababam leylamecnun
Bir tasarımcı ve ebru sanatçısı olarak, geleneksel sanatları farklı bir platforma taşımak istediği noktada Vadullah Taş’la karşılaşmasının tesadüf olmadığına inanıyor. İlk defa “Ebruli Yeşilçam” sergisi için film afişleri üzerine çalışan sanatçı, bir tasarımı kendi yüzeyi üzerinde yeniden yorumlamanın, eski teknikler kullanarak müdahale etmenin hem duygu, hem zaman, hem de disiplin katmanları yarattığını belirtiyor. Tüm bunları yaparken filmlere ve afiş boyutlarına sadık kalıyor. Seçil Özyıldırım, kompozisyonlarında bazen filmin konusundan, bazen de film isimlerinin çağrışımlarından yola çıkıyor. Eserlerinde, afişlerin üzerine yerleştirilen ebru zeminlerin, resmedilen minyatürlerin, kullanılan renklerin “film afişinin enerjisi” ve renk atmosferiyle uyumu da göze çarpıyor.

muhsinbey otobusyolcu
Her zaman iyi bir sinema seyircisi olduğunu vurgulayan Özyıldırım, film afişleriyle çalışma sürecine dair duygularını ise şöyle açıklıyor: “Kaçınılmaz olarak, her filmde kendimden, kendi hayatımdan bir şeyler buldum. Gençken izlediğim filmler var… Onlara dair hatıralarım var. Kendi yolculuğumla harmanladığım çalışmalar da oldu. Örneğin, “Allahaısmarladık Yavrum” çok özel bir yere sahip. Çok duygulandım bu afiş üzerine çalışırken. 3 evladım var… Yaşanmışlıklar, geçmiş, annelik, kadın olmak… Çok duygusal bir süreçti bu filmin afişiyle çalışmak.”

Seçil Özyıldırım’ın Ebru Sanatı ve Türk Sineması’na dair duygusal bağlarının aynı estetik düzlemde buluştuğu, sanatseverleri disiplinler ve zamanlar arası bir yolculuğa çıkartacak “Ebruli Yeşilçam” sergisi, 14 Kasım – 31 Aralık 2015 tarihleri arasında Pazartesi günleri hariç her gün TÜRVAK Müzesi Sergi Salonu’nda 10:00-18:00 arasında gezilebilir.

selviboylum sususzyaz ucarkadas umut

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir