Uzaklarda Arama (2015)

uzaklarda_header Uzaklarda Arama

Uzaklarda Arama

Türkan Şoray. Yeşilçam’ın Sultan’ı. 1960 yılında sinemaya adım attığından beri 200’ün üzerinde filmde rol almış. Elbette onu canlandırdığı nice unutulmaz karakterle hafızamızın nadide köşelerinde muhafaza ediyoruz. Ancak 1970’lerde yönetmenlik denemeleri olduğunu unutmamalıyız. İşte Türkan Sultan, yaklaşık 35 yıl sonra bir kez daha kamera arkasına geçiyor. Bu kez diğer yönetmenlik denemelerinde olduğu gibi oyuncu olarak da görmüyoruz onu üstelik. Ancak senaryosunu Onur Ünlü’nün yazdığı Uzaklarda Arama filmi, kendisinin en popüler olduğu dönemlerde çekilmiş bir film adeta. O filmde Türkan Şoray’ı görmeyi beklediğimiz rolde ise kızı Yağmur Ünal oynuyor.

uzaklarda arama SA1

Uzaklarda Arama, büyük şehirdeki bir pavyonun çeşitli nedenlerle bir kasabaya taşınması ile başlıyor. Belediye başkanı ve pavyonun sahibi, yeni açılan mekânı bir “kültür merkezi” olarak tanıtırlarken kasabalı durumun farkında. Ne de olsa kasabanın içinden de pavyonun müdavimleri var. Bunun üzerine kasabanın kadınları pavyona karşı gösterilere başlıyorlar. Bazı erkekler de onlara katılıyorlar. Bu arada henüz 9 yaşındaki Yusuf (Emirhan Oktay) da kasabaya gelirken gördüğü kadınlardan Deniz’e (Yağmur Ünal) çocukça bir aşkla bağlanıyor. Filmi onun ağzından takip ediyoruz zaten. Ama filmin ana hikâyesinin, kasabanın “saf ve temiz” genci Vedat (Serkan Şenalp) ile pavyonun en “masum ve genç” çalışanı Nazlı (Sevda Erginci) arasındaki aşk öyküsü olduğunu söylemek mümkün. Bununla bitmiyor, bir de işin içinde pavyonun ablası Neriman (Mehtap Bayri) ile köyün öğretmeni arasındaki aşk var.

uzaklarda-arama-_630x350

Bu kısa özetten filmin çok fazla konuyu anlatmak üzere yola çıktığı belli oluyor. Sonuncu hikâye zaten neredeyse hiç işlenememiş. Kıyıda köşede kalan bir hikâye olmuş. Diğer iki hikâyenin ise hangisinin daha önemli olduğuna karar verilememiş gibi.

Filmi aşk hikâyesiyle açan ve ana damar buymuş gibi davranan Şoray, Deniz karakterine ve onun çocukla olan ilişkisine fazlaca yer ayırmış. Bunda en büyük etkenin, bu karakteri kendi kızının oynaması olduğu hissediliyor. Belli ki Şoray bu filmde kızını kendi halefi olarak görmek/göstermek istemiş. Görünürde bir sorun olduğunu söylemek zor. Kostüm, makyaj, ışık gibi unsurlar gayet iyi kullanılarak Yağmur Ünal kendisini hiç görmediğimiz kadar güzel bir kadın olarak gözükmeyi başarmış (Türkan Şoray’dan çok Eva Mendes’i andırdığını söylemeliyiz yine de). Ama sadece bu yeterli olmuyor ne yazık ki. Yağmur Ünal’ın oyunculuk kumaşının çok iyi olmadığını söylemeliyiz. İşin ilginci, bu karaktere fazlaca yer ayrılmasına rağmen onun geçmişi ile ilgili ortaya birkaç bilgi atılıp orada bırakılıyor ve hikâyesinde boşluklar kalıyor.

uzaklarda arama 01412 Uzaklarda Arama

Filmin Atıf Yılmaz ile açılıp Vesikalı Yarim ile kapanmasından Türkan Şoray’ın (ve Onur Ünlü’nün) projeyi Yeşilçam’a bir saygı duruşu olarak düşündükleri açık. Bunda bir sorun yok elbette. Ancak 2015 yılında çekilen bir filmde, hele Onur Ünlü gibi bir senaryo yazarı varsa saygıyı elden bırakmazken modern dokunuşlar görmeyi de bekleriz. Bu açından Şoray’ın yönetmenliğinde çok fazla bir sorun yok. Hatta pavyon basma sahnesi gibi anlarda usta işi mizansenlere de imza atmış. Ancak senaryonun klişelerden kurtulamaması ve pavyondaki kadınlara bakış açısı sorunlu. Pavyon kadınlarına onlar da bizden biri, kötü davranmayalım onlara derken bunun aslında yukardan bir bakış olduğunun farkında değil. Ayrıca sürekli olarak pavyon kadınlarını “aklama” çabası göze çarpıyor. Bakın, onlar da çocuk okutuyor, onlar da okulun tamiratına yardım ediyor, vs. vs. Ama işte hep “onlar”.

Oyunculuklar konusunda Irmak Ünal konusunda eleştirilerimizi belirttik. Diğer oyunculara gelince, genç Nazlı’yı canlandıran Sevda Erginci kendi hikâyesini, fazlasıyla klişe olmasıyla rağmen, sürüklemeyi başarıyor. Pavyonun patronu Coşkun karakteri ise, fazlasıyla tutarsız olarak çizilmiş olmasına karşın (kadınlara eziyet eden bir zorba mı, onların yanında olan şeker gibi bir patron mu belli değil) Mustafa Uğurlu’nun çabaları ile kendini izlettiriyor.

Uzaklarda Arama, Yeşilçam filmlerini seven bir damarınız varsa size dokunuyor ama daha fazlası da olmalıydı demekten de kendinizi alamıyorsunuz. Film bitince en fazla akılda kalansa Türkan Şoray’ın bir sahnede ufacık gözükmesi ve Eşref Kolçak’ı küçük bir rolde de olsa tekrar sinema perdesinde görmenin hazzı oluyor.

YAZAN: Hasan Nadir Derin (2015)

uzaklarda-arama-1200x800 Uzaklarda Arama
uzaklarda-arama- Yağmur Ünal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir