Yılmaz Güney – Kurbanlık Katil (1967)

kurbanlık katil banner yılmaz güney

Hüseyin Hüsnü ilginç bir Yeşilçamseverdir. Senelerdir çok değişik yorumlanan bazı paylaşımlara ve/veya paylaşmamalara imza atmış kendince de bir şöhrete sahip bir arkadaşımız. Daha önce de Sinematik Yeşilçam‘a yazılarını yollayan Hüseyin özellikle elindeki Yılmaz Güney filmleri hakkında bazı bilgiler paylaşamıştı. Yıllardır kendisine bu konuda epey soru yöneltmişti ancak hep muallaktaydı o da sitemiz için Kurbanlık Katil filmi ile ilgili bir yazı ve açıklama hazırladı. Ayrıca filmin elindeki görüntülerini ispatlamak için 4 adette screenshot eklemiş yazısına. Kendisinin  isteği olduğu için bu karelere kendi logosunu ekledi biz de yazıya afiş ve internette ulaşılan bazı lobi fotoğrafalrı ile katkıda bulunduk. Arkadaşımızın bu konudaki yazısına yer vererek yeşilçam film koleksiyonculuğuna bir katkıda bulunmak istedik. Açıkcası biz filmi hala görmedik. Kayıp filmler ilginizi çekiyorsa okumanızı tavsiye ederiz.

Kurbanlık Katil

Kurbanlık Katil filmi yıllardır yapımcılar ve şirketler tarafından akibeti bilinmeyen, gerçekten ne olduğu merak edilen Yılmaz Güney filmlerinin en başta gelenidir. Acaba tum kopyalari yandi mi? yakildi mi yoksa bilerek imha mi edildi sorusu hep kafa kurcalayan sorular oldu. Bir kaç sene evvel her ne kadar filmin karelerini sanal paylaşım sitelerinden birinde yayinlamis olsamda kimseyi inandıramadım ya filmin fotoromanından alıntı dediler yada lobi kartlarından derlendi diye çeşitli ithamlarda bulunan çok kişi oldu.

kurbanlik_katil_22

Filmin konusu her ne kadar sanal alemde berduş birinin kiralik katil olarak tutulması olarak özetlenmişse de değildir. Lütfi Akad‘ın filminde seyircinin bambaşka bir duygu almasını sağlamaya calıştığını düşünüyorum zira film her ne kadar kimsesiz bir berduş ayyaşın kiralik katil olarak tutulması olarak göz önüne getirilmişse de ben filmde o zavallı adamın gerçekten ne yasadığının seyirci tarafından anlamaşılmasına çalışıldığı kanaatindeyim.

Örneğin filmdeki bir sahne:

-Melahat “Adın ne senin”
-Mustafa “ Mustafa ama gercekten Mustafa mı diye onuda bilmiyorum mahallede kadının biri Mustafa diye çağırdığını hatirliyorum bana mi yoksa başka bir çocuğa mı onu bilmiyorum”

Mustafa’nın bu konuşmasından bu sözlerinden sonra ne kadar yanlız çaresiz ve ne kadar sevgiye muhtaç olduğunu anlatmak istediğini düşünüyorum.

kurbanlık katil 2 yılmaz güney

Facebookta son 2014 yılında bu film hakkinda büyük bir olay yaşandı ve ağır hakaretlere uğradım her ne kadar filmin kayıp olmadığını ve bir kopyasının belki de tek kopyasının bende olduğunu söyledimse de kimseyi inandıramadım. Internette bu yazıyı hazırlarken ilgimi bir sitedeki yazilanlar dikkatimi cekti aşağıda paylaşıyorum:

Erman Film adına açıklama yapan Şeref Gür ise filmlerin yakılmadığını ve bir yerlerde saklı olduğunu, günün birinde ortaya çıkacağına inanan 12 Eylülzedelerden. Erman  Film’e ait Ala Geyik ve Şeref Film’den Kurbanlık Katil, kendi elleri ile negarif pozitif elde ne varsa  teslim ettiği ve bir daha da bulamadığı filmleri.

Şeref Gür, bu dönem de Yılmaz Güney filmlerinin toplatılma nedeni şöyle açıklıyor: ‘’solcu oluşu, komünist oluşu …’’

Ancak Gür, bir de  itirafta bulunuyor ‘’evet, yeteri kadar mücadele edip peşine düşmedik, mahkemeler açıp devleti zor duruma düşürmekten kaçtık. Malımıza sahip çıkamadık’’

Ama Hürrem Erman’ın oğullarının (Fuat Erman Nail Erman) bir umudu var . ‘’Elimizde eser işletme belgesi var. Olur da bir gün filmler ortaya çıkarsa, filme sahip olduğumuzu gösteren tek belge’’
Kurbanlık_katil_film_afişi2007 yılın da dönemin DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Yılmaz Güney’e ait yasaklanan 105 filmin akıbetinin ne olduğu hakkında  Kültür Bakanlığı yetkililerine sorar.

Bakanlık, 13 Aralık tarihli yazılı yanıtlar soruyu: “İçişleri Bakanlığından devralınan arşivimizdeki film kopyaları, depolama ve saklama şartlarının yetersizliğinden dolayı yıpranmış durumdadır” der. Aslında ne sorunun karşılığı verilmiş ne de bu yazıya konu olan araştırmaya detaylı bir yanıt alınamamıştır.” *

 

Durum byle iken bu filmin bende bulunması gercekten inanmasi zor bir durum fakat filmin bir 16mm kopyasi bende var her ne kadar original negatifleri teslim edilmişsede kıyıda köşede saklı kalan bir 16mm kopyası benim elimde. Aileden kalma film kolleksiyonum bayağı dağınık ve düzensiz olduğundan filmlerimi yeni yeni düzenledikçe arşivimde bulunan bazı önemli eserler yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve Kurbanlık Katil filmi bunlardan biri…

Bundan önce de yine Yılmaz Güney’in kayıp veya yanmış bilinen “Öldürmek Hakkımdır” filmi de ortaya çıktı. Yine yıllardır herkese bende olduğunu söylediğim halde kimseyi ikna edemedim. Aslında ikna etmek gibi bir niyetimde yoktu sonuçta zengin bir film arşivim var ve bu arşivdeki değerli eserleri buldukca Sinematik dışında baska sanal sitelerde yayınlamayı düşünmüyorum. Bu yazıyla birlikte ilk defa Sinematik ailesini bir ferdi olarak Kurbanlık Katil filminden görüntüler paylaşıyorum.

Editörün notu 1: * olarak işaretlediğimiz yazı Gazeteci Nizam Eren‘in Kayıp Hazine yazısından alıntılanmıştır. Nizam Eren‘in Abdurrahman Keskiner ve Şeref Gür ile yaptığı görüşmeden bu bilgiler derlenmiştir.

Editörün notu 2: Filme ait olduğu söylenen aşağıda bir lobi fotoğrafı daha var. Onu da Hüseyin Hüsnü şöyle açıkladı: “Bir tane vurulduğu sahne var Yılmaz’ın… Hayati Hamzaoğlu yerde yatıyor o, Şeytanın oğlu filmine ait çünkü Kurbanlık Katil filmi daha farklı bitiyor sonunu söylemiyim sürpriz bozulmasın…”

4843_5

One thought on “Yılmaz Güney – Kurbanlık Katil (1967)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir