ANKET: Hangi Arzu Film Aile Filmini daha çok seviyorsunuz?

Arzu film aile filmleri

Hangi “Arzu Film” aile filmini daha çok seviyorsunuz? anketimiz uzun bir süredir devam ediyor. 2016 yılında yeni konulara değinmek için bu hafta anketimizi sonlandırma kararı aldık. Oy vermemiş olanlar 17 Ocak Pazar günü 23:59’a kadar sürecek anketimize katılabilirler.

Şu an Anketimizde kıran kıran’a bir çekişme var:

  • Neşeli Günler (Turşulu olan) (35%, 313 OY)
  • Gülen Gözler (Vecihili olan) (33%, 298 OY)
  • Bizim Aile (Yaşar Ustalı olan) (20%, 179 OY)
  • Aile Şerefi (En acıklı olan) (13%, 113 OY)

Bizler de son oyları vermeden evvel filmleri son bir kere hatırlayalım:

4 filmin ortak yani hepsinde Münir Özkul, Adile Naşit ve Ayşen Gruda‘nın olması. Onlardan sonra Itır Esen ve Şener Şen 3 filmde yer almış. Filmlerin hepsi Seks Furyası nedeniyle Yeşilçamın bittiği öne sürülen 1975-1979 yıllaır arasında çekilmiş.

Aile şerefi 2828AİLE ŞEREFİ (1976):

Ankette en az oyu alan Aile Şerefi filmi 4 film arasında en az bilinen olmasının yanı sıra sosyal mesajlar açısından diğerlerine göre dramatik yönü daha ağır basan bir filmdir.  Ayrıca bıçaklama sahnesi nedeniyle daha gerçekçi bir yönü olduğunu düşünüyorum. Filmin zaman zaman güldürmek, düşündürmek, ağlatmak arasında gidip geldiğini söylemek yanlış olmaz. Filmin yönetmeni Orhan Aksoy ve filmde baba rolünde Münir Özkul ve anne Adile Naşit. Filmin asıl kızı Itır Esen güldürü unsurları ise Şevket Altuğ ve Ayşen Gruda‘ya yaslanmış. Filmin genellikle diğer filmlerden sonra yapıldığı düşünülse de ilk çekilen Arzu Film kalabalık kadrolu filmlerinden birisidir.

bizim aileBİZİM AİLE (1975):

Şu ana kadar aldığı 179 oy ile 3. sırayı garantilemiş gözüken Ergin Orbey‘in yönetmenliğini üstlendiği Bizim Aile filmi ise özellikle Yaşar Usta tiradı ile ünlenmiş bir dramdır.  Bizim Aile‘de de Münir Özkul, Adile Naşit ve Itır Esen başrollerde yer alıyor ama filmin esas oğlanı ve lokomotifi Tarık Akan. Film sosyal mesajları ve güldürüyü dengeleyen bir aile filmi olarak karşımıza çıkıyor. Şener Şen, Halit Akçatepe ve Ayşen Gruda ise ağırlıklı olarak filmin komedi yönü. Gülen Gözler filmindeki kız ağırlıklı aile yerine bu sefer erkek egemen bir aile var. Bu filmin bir nevi Gülen Gözler filminin bu yönden erkek versiyonu olduğunu söyleyebiliriz.

gülen gozler 002GÜLEN GÖZLER (1977):

Yönetmenliğini Ertem Eğilmez‘in yaptığı ve başrollerini Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Müjde Ar, Ayşen Gruda ve Itır Esen‘in paylaştığı Gülen Gözler filmi kalabalık kadrosu ve düşmeyen temposu ile Türk Sineması Tarihinin en sevilen Komedi filmlerinden birisi. Oldukça kadın egemen bir aile de Müjde Ar, Itır Esen, Sevda Aktolga ve Ayşen Gruda sinemamızdaki erkek egemen yaklaşıma karşı da bir nevi alternatif oluşturmuşlar bu açıdan baktığımızda bugün geldiğimiz noktaya daha da şaşırıyor insan.

Anketimiz de Neşeli Günler filmi ile kıyasaya kapışan filmin karakteristik özelliği Şener Şen‘in canlandırdığı Vecihi ve uçağı… Film üzerine oldukça detaylı bir yazıyı Dilek Güven‘in kaleminde buradan okuyabilirsiniz: sinematikyesilcam.com/2013/03/gulen-gozler/

neşeli günler lobiNEŞELİ GÜNLER (1978):

Yönetmenliğini yine Orhan Aksoy‘un yaptığı (nedense yönetmeni olarak Ertem Eğilmez bilinir, oysa filmin yapımcısıdır) Neşeli Günler’de Münir Özkul ve Adile Naşit yine aile reisi ancak bu sefer araları biraz açık… Dillere destan turşu kavgasıyla çok farklı bir başlangıç ve konuya da sahip Neşeli Günler filmi anketimizde birinciği ilk haftadan beri kaptırmadı. Diğer filmlere nazaran daha bir takım çalışması olarak gördüğümüz filmin kilit kelimesi sirke mi limon mu olsa bile Şener Şen‘in yıldızının bu filmde oldukça parladığını düşünüyorum. Filmin esas kızı Oya Aydoğan. Bu filmi oldukça kült bir film yapan ise içerisinde barındırdığı pek çok detay.Ayrıca İhsan Yüce‘nin ve Mürüvvet Sim‘in varlıkalrı da filme ayrı bir tad katıyor. Bu filme en olgun ancak komedi unsuru en yoğun Arzu Film Aile komedisi demek yanlış olmaz.

Arzu Film

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir