Yeşilçam’da Saman Alevleri: Elif Türkan

Elif Türkan banner

Kanun Karşısında, 1964 yılında ülkemizde çevrilmiş bir polisiye avantür. Başrolünde Ayhan Işık olduğundan dolayı da özenli çekilmiş bir polisiye film. Yoksa aynı konu mesela Orhan Günşiray ile daha hafif bir şekilde de çekilebilirdi. Ayhan Işık‘ın karşısında baş kadın oyuncu olarak Fatma Girik varsa da filmdeki rolü o kadar da önemli değil. O rolde her hangi biri de oynayabilirdi. Filmin esas dikkat çeken oyuncusu ise: Elif Türkan

Elif Türkan’ın canlandırdığı Leyla karakteri,  tavırları, konuşması ama en çokta ses tonu ile filme damga vuruyor. Elbette bunun bir altyapısı var. Elif Türkan Ankara Devlet tiyatrolarının bir oyuncusu 1960‘larda (aşağıdaki küpürden detayları okuyabilirsiniz). Eski tiyatro dergilerinde kendisi hakkında bir hayli (o yılların moda sözü ile) tavsilat var. Kanun Karşısında (1964) ne yazık ki ilk ve son filmi.

kanun_karsisinda_1964 lobby2

Sinemamız böyle yetenekli ve güzel bir oyuncudan niye faydalanmamış gerçekten üzüldüm. İlginçtir Kanun Karşısında (1964) filminde oynaması da tamamen tesadüf. Leyla rolü için ilk düşünülen hatta sete gelip bir kaç iş günü çalışan isim şöhretli ses ve sinema oyuncusu Gönül Yazar. Sonra ne oluyor bitiyorsa Gönül gidiyor yerine Elif Türkan geliyor.

Filmde oynamaya başladığı sırada dört yıllık tiyatrocu ve kendi sözleri ile sinemayı çok seven bir insan.  – – ”pek çok teklif aldım ama tiyatro çalışmalarım yüzünden hiçbirinde yeralamadığını” belirtiyor ses dergisine. Memduh Ün‘den gelen teklife verdiği olumlu yanıt için ise; “özellikle morfinman bir kadını canlandırma fırsatını geri çevirmek istemedim ”diyerek cevaplıyor. Memduh Ün‘de kendisinden memnun kalmış olmalıki; “gerçekten eroin kullanan bir kadın görmüş olsaydım bundan daha farklı olmazdı ” diyerek çekim sonunda Elif Türkan‘ı tebrik etmiş .

kanun-karsisinda-1964

Öte yandan dönemin sinema dergilerindeki eleştirilerde de ilginç bir fikir birliğine varılmış. Filmi kaleme alanlar “eh işte”,  “Ayhan ve Fatma şöyle böyle” diyenler sözleşmiş gibi Elif’i övmüşler . Övmüşler de ne olmuş?

Elif Türkan bir daha hiç bir filmde rol almamış… Sebebi nedir bilinmez? Yeşilçam ortamını kendisi mi sevmemiştir? Teklif mi gelmemiştir bilemem ama bence çok yazık olmuş Elif Türkan‘a.

Sinematik Yeşilçam için Yazan: Suzan Dilek Yılmaz (2016)

Elif Türkan

elif türkan oyundan

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir