Şebnem Kuş ile Yeşilçam Sinemagrafları Üzerine

Yeşilçam Sinemagrafları 7__605

Son günlerde sosyal medyada Yeşilçam Sinemagrafları oldukça ilgi görüyor. Jamie Beck ve Kevin Burg tarafından geliştirilen sinemagraf, özellikle gif formatında paylaşımının sosyal medyada yaygınlaşması ile kısa zamanda popülerleşti. Canlı bir fotoğraf olarak özetlenebilecek olan çalışmalar, resimde sadece dikkatin toplanması gereken bölgeyi hareket ettiriyor ve bu sayede ortaya gerçekten yaratıcı işler çıkıyor.(1)

Geçen sene sosyal ortamda bazı yeşilçam giflerinin dolaştığını görmüştük ancak geçtiğimiz günlerde Behance ve Boredpanda sitesindeki galerileri gördükten sonra bu işleri yapan sanatçıları bulmaya karar verdik. Şebnem Kuş ve Mehmet Demirel ile iletişime geçtik. Sanatçıların Behance ve Boredpanda sitelerindeki paylaşımlarına destek vermek ve daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak için de konuyu sitemize taşıdık. Yeşilçam Sinemagrafları hakkındaki sorularımızı Şebnem Kuş cevapladı. Bize de siz değerli Sinematik Yeşilçam okurlarına ulaştırmak kaldı. Bu mini söyleşiyi aşağıda okuyabilirsiniz. Sanatçıların işlerinin tamamını görüntülemek ve onlara destek vermek için aşağıdaki lnklere tıklayınız:

Behance: www.behance.net/gallery/26298397/Yesilcam-Cinemagraph

BoredPanda: www.boredpanda.com/cinemagraph-project-of-the-old-turkish-movies-living-photos/

cinemagraph-project-of-the-old-turkish-movies-living-photos-10__605

Sinematik Yeşilçam: Merhaba Şebnem, öncelikle zaman ayrıdığın için çok teşekkür ederiz. Çok klişe olacak ama ilk önce Yeşilçam Sinemagrafları na nasıl karar verdiğinizi öğrenmek isteriz.
Şebnem Kuş: Takip ettiğimiz yabancı işlerde son dönemde sinemagrafın iyice popülerleşmeye başladığını gördük. Daha sonra bu güzel grafik animasyon tekniğini ülkemize en çok değer katmış, geçmişin en güzel Yeşilçam Filmleri ile buluşturmayı hayal ettik ve yaptık. Güzel de oldu. Her sahnesi ayrı güzel olan filmlerimizin yaşayan fotoğraflar hali oldukça dikkat çekmeyi başardı. Bu da bizi mutlu ediyor.

Yeşilçam üzerine çalışmaya devam edecek misiniz? Açıkcası elimizden geldiğince site olarak katkıda bulunmak isteriz….
Şebnem Kuş:  Bu projenin devamı olur mu şu anlık onu bilmiyoruz. Çünkü her filmden en can alıcı sahneyi seçip ve sinemagraf tekniğine uygun olup olmamasını değerlendirip hayata geçirmek oldukça zaman alıyor. Tek tek filmleri baştan, baştan, ve baştan seyrediyoruz. Bizim için oldukça keyifli bir süreç oluyor ama yeni heyecanlar yaratan başka bir projede tekrar buluşabiliriz ileride, neden olmasın?

cinemagraph-project-of-the-old-turkish-movies-living-photos-15__605

Selvi Boylum Al Yazmalımdaki yazmanın hareket ettiği kare, Çiçek Abbas filminden olan sahneler ve Zeki Alasya’nın Köyden İndim Şehre Filmindeki Altın Sayma sahnesi bizim için öne çıkanlar oldu ancak Hababam Sınıfı bahçede yağmur altında ceza çekerken şemsiyeye düşen damlaların olduğu kare bizim için en iyisi idi oldu. Sizin için özel olan ve daha öne çıktığını düşündüğünüz bir kare var mı?
Şebnem Kuş:  Bizim için her sahne kıymetli, her sahne çok özel. Çok eğlenceli bir sahne olduğu için genel olarak paylaşımlarda en çok Şener Şen‘in trambolindeki zıplama sahnesini paylaşıldığını görüyoruz. Ama bizim için sinemagrafı sinemagraf yapan oldukça yavaş hareket eden sahnelerdir. Sinemagrafın teknik olarak etkisi o sahnelerde daha çok hissediliyor gibi geliyor.

cinemagraph-project-of-the-old-turkish-movies-living-photos-12__605

Biraz istek yapar gibi olacak ama biz de site olarak bazı isimlere biraz daha fazla ilgi duyuyoruz mesela Erol Taş üzerine çalışmayı hiç düşündünüz mü? (not: Aklımızdaki sahne Erol Taş’ın but yemesi)
Şebnem Kuş:  Aslına bakarsanız ne kadar çok film o kadar çok sinemagraf. Spesifik bir kare seçmek zorundayız ve insanlar o kareye baktıkların o filmi hatırlamalı, tekrar yaşamalı. Bu duyguyu yakalamak için oyuncular arasında özellikle bir seçim yapmadık. Erol Taş denk gelmedi diyelim : )

Sizin özel olarak takip ettiğiniz Yeşilçam dönemine ait oyuncular var mı?
Şebnem Kuş: Kemal Sunal, Şener Şen, Ali Şen, Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Adile Naşit, Münir Özkul, Türkan Şoray, Kadir İnanır… Bizce bu soru sonsuza gider : )

Daha önce bu görsellerden sadece 2 tanesini görmüştüm. Onlarda Hafize Analı olan ve Çiçek Abbas filminden masada tesbih sallayan Şener şen. Sanırım geçen sene yapmıştınız. Peki bugün Behance‘ta yer alanların hepsi o dönem yapılmış mıydı? Aradan geçen süre içerisinde ekledikleriniz oldu mu?
Şebnem Kuş: Sorunuz sıkı bir Yeşilçam takipçisi olduğunuzu gösteriyor gerçekten : ) Evet geçen yıl bu projeyi yaptık. Seri önce 10 sinemagraftan oluşuyordu, daha sonra eklemeler yaptık. Ne kadar insana ulaşabilirsek o kadar iyidir deyip projeyi Bored Panda‘ya çıkartmayı başardık. Ve olay ondan sonra koptu zaten. Siz de bu sayede bize ulaştınız ve çok da güzel oldu. Teşekkürler…

Biz de size yeniden teşekkür ederiz…

Sinematik Yeşilçam adına söyleşiyi yapan: Utku Uluer

cinemagraph-project-of-the-old-turkish-movies-living-photos__605 Yeşilçam Sinemagrafları

 

Yeşilçam Sinemagrafları

(1) tanım ve giriş konunun hürrite.cm.tr’deki habeirnden alınmıştır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir