REPATRIANT : Geri Dönersen Yolunu Bulursun!

REPATRIANT 5

Evden ayrılalı çok zaman oldu! Merak ederler bir şey mi oldu? Harekete geç, vaktin doldu! Bana sorarsan tam zamanı! Bir ay içinde yola çıkmalı. Tükendik artık, biri yapmalı!”

Cennetin dünya üzerindeki yansıması derler Abhazya için… İlginçtir, ülkemizde halihazırda pek çok insanın, bırakın coğrafi konumunu bilmeyi; varlığından bile haberdar olmadığı bir ülkeden söz ediyoruz. Sürgün ve soykırım sebebiyle boşaltılan Kuzey Kafkasya topraklarını paylaşan halkların bir araya gelip yeniden birlik ve beraberlik içerisinde yaşayabilmeleri mümkün değil midir peki? Ya o birliği ve beraberliği sağlayabilmenin en önemli koşullarından birinin “geri dönmek” olduğu söylenseydi?

REPATRIANT 3

Daha önce Zemin Kat ve Geleceği Olmayan Adam gibi kurmaca kısa filmleriyle tanınan Fatih Yürür’ün ilk belgesel çalışması olan Repatriant, sürgünden 145 yıl sonra anavatana geri dönen Engin Ebjnou Ay’ın sıcak ve samimi öyküsünü anlatıyor. Aslında kurmaca sularında sık sık karşımıza çıkan bir kişisel başarı öyküsü bu! Ama onun biraz daha kanlı, canlı, noktasına ve virgülüne dokunulmamış bir hali diyebiliriz pekala! Eve dönüş hasretiyle yanıp tutuşan fakat bir türlü o Kaf Dağı’nın ardına geri dönemeyen, tıpkı eskiden olduğu gibi özgürce ata binmeyi arzulayan, rüzgarla dans eden ruhları evine çağıran bir şarkı… Şarkının icraatçısı ise Engin’in ta kendisi!

Başlangıç aşamasında Abhaz asıllı Fatih Yürür’ün anavatana ilk yolculuğu şeklinde, kabaca turistik bir zyaret şeklinde düşünülen proje, kısa süre içerisinde dallanıp budaklanmış ve kendisinin Berslan Ankuab ve Erhan Altıparmak ile tanışması ile birlikte de Repatriant projesine evrilmiş. Ekip ne yapacaklarını, nereden ödenek sağlayacaklarını ve kimlerin kendilerine destek vereceklerini planlarken de, Berslan ve Fatih kendilerini yolda neredeyse bir başlarına buluvermişler. Formalitelerin kendilerini alıkoymasına izin vermeyen ikili, sahip olduklarını çantalarına tıkıştırıp, daha fazla vakit kaybetmeden yola koyulmuş ve Engin’in geri dönüşünün izlerini takip ederken de bir nevi kendi içsel yolculuklarına çıkmışlar.

REPATRIANT 4

Repatriant, en kısa tabirle, on parmağında on marifetiyle, yürekli bir “can insanı” olan Engin’in hayalinin gerçekleşme sürecini, elleriyle, tırnaklarıyla ve kalbiyle kurduğu bu yepyeni dünyayı arka fona Abhazya’nın eşsiz doğa güzelliklerini, renkli kültürünü, leziz müziklerini ve tarihi dokusunu yerleştirerek izleyiciye sunan bir belgesel örneği. Sıfır bütçe ile ve herhangi bir kurum, kuruluş fonundan bağımsız olarak hayata geçirilen bu belgesel, örneğine pek sık rastlamadığınız türden bir “hayallerinin peşinden koş” öyküsü servis ediyor izleyiciye. Dili, dini, ırkı ne olursa olsun, izleyen herkeste alıp başını gitme isteği uyandıracak bir yolculuk.

Geçtiğimiz hafta Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ne ait müzede ilk gösterimi gerçekleştirilen ve yolculuğuna İstanbul Kafkas Kültür Derneği’ndeki gösterim ile devam eden belgesel, bahar dönemine kadar da çeşitli şehirlerde, münferit mekanlarda gerçekleşecek olan gösterimler aracılığı ile izleyiciyle buluşacak…

REPATRIANT 1

One thought on “REPATRIANT : Geri Dönersen Yolunu Bulursun!

  1. Kendisinin kısa filmlerinden geleceği olmayan adamı görme şansım olmuştu. Gelecek vadeden isimlerden biri. Belgeselini de en kısa zamanda görebilmeyi umuyorum yolu açık olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir