Son VHS Üreticisi De Üretimi Durdurdu !

vhs

Ve bir devrin daha sonuna geldik… Özellikle Almanya‘da yaşayan Türkler için çok şey anlam ifade ediyordu video kasetler…  Videonun piyasaya çıkmasıyla uzun yıllar Türkiye’yi evlerinde bu şekilde yaşatabilmişlerdi gurbetçiler.

90’lı yıllara geldiğimizde Yeşilçam hafızamız için yine en esaslı kaynak bu video kasetler olmuştu. Betamax ve VHS kasetlerin içerikleri nedeniyle de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Pek çok yapım şirketi reklam ve fragmanlarla zenginleştirdikleri bu kasetler sayesinde o dönem günümüze kadar ulaştı. 90larda ise bu kasetler birebir dijital ortama aktarılmaya başlandı. Bugün televizyonda veya vcd halinde ulaşabildiğimiz pek çok filmin aslında eksik olduğunu veya sansüre uğramış olduğunu da bu kasetlerden anlayabiliyoruz.

Mesela Tarkan: Güçlü Kahraman filminin yaklaşık 10 dakika eksik olduğunu ve farklı bir jeneriğe sahip olduğunu Kaya Özkaracalar‘ın sahip olduğu bir VHS‘den öğrenmiştik. Keza Ercan Demirel de pek çok filmi bu kasetleri tarayarak gün yüzüne çıkartmıştı. Zaten sitemizin de başlangıç noktasında bu kasetlerin dijital ortama aktarılması yatar. Siteye zaman zaman yazılarını ve araştırmalarını yollayan Tamer Yiğit sayesinde kayıp sanılan bazı filmleri de VHS formatında bulduk…

Ancak VHS‘ler yolun sonuna geldi artık. Japonya’da faaliyet gösteren son üreticinin de üretimi bırakmasıyla, VHS video oynatıcılar artık resmen tarih oldu.

vhs kapakları 4
@ covers from Tom Beterams collection

Teknopat sitesinde okuduğumuz haberde durumu şöyle açıklamışlar:
” Yeni yüzyıla girilirken önce CD, sonra da DVD ve Blu-ray gibi kayıpsız dijital veri depolama teknolojilerinin yayılması, video kasetlerin de sonunu getirdi. Ne var ki çoğumuzun sandığının aksine, video kasetler ve oynatıcılar tamamen ortadan kaybolmamıştı! Japonya kökenli Funai Electrics, bu yıla kadar VHS oynatıcıları üretmeyi ve satmayı sürdürdü.

Funai tarafından Çin’de üretilen ve Sanyo gibi markalar altında da satışı süren VHS oynatıcılar, 2015 yılında dünya 12227609_965469576861224_5134729385374764366_nçapında 750,000 gibi şaşırtıcı bir satış rakamına ulaşmayı başarmıştı. Ancak parça tedariki ve üretimin gittikçe zorlaşması, Funai’nin bu ay sonundan itibaren üretimi tamamen bırakacağını duyurmasına sebep olmuş.

Son VHS video oynatıcı üreticisinin de pazardan elini çekmesiyle, analog video kayıt sistemleri son tüketici pazarından tamamen kalkmış olacak. Peki ama 2015 yılında, bu kadar eski bir teknolojiyle üretilmiş bir cihazı, bu kadar çok satmayı nasıl başardılar?

Bunun iki önemli sebebi var. İlki, tıpkı vinil plaklar gibi, kasetlerin de nostalji sever koleksiyoncular arasında bir miktar popüler olmasıydı. İkinci sebep ise pek çok ülkede devlet kurumları ve özel şirketlerin arşivlerinde hala büyük miktarda VHS video kaset bulunmasıydı. Bu iki tüketici grubu, aslında 15 sene önce ömrü dolmuş bir teknolojiyi uzunca bir süre daha hayatta tutmaya yetmiş gibi görünüyor.”

Main source: The end of an era. That’s exactly what we’re marking as the Anime News Network is reporting that the Japanese financial newspaper Nikkei revealed on Thursday of last week that Funai Electric Company, Japan’s last manufacturer of VHS video cassette tape recorders, will end production on the recorders this month. VHS was 40.

Yeşilçam Video kasetlerini son kez selamlamak için:

vhs yesilcam 002

vhs yesilcam 003

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir