Salih Güney – Yeşilçam’ın Erotik Komedi ile imtihanı

Salih Güney 6

ÜLKEYİ TERK ETMEK İÇİN EROTİK FİLMLERDE OYNADIM
Usta aktör Salih Güney, konuk olduğu Söylemezsem Olmaz programında ilginç bir itirafta bulunmuştu. programda söyledikleirni söyleşi arşivimize ekliyoruz.

Güney, 80’li yıllarda darbe olacağını bildiğini ve bu yüzden de ülkeyi terk etmek için çareler aradığını söyledi.

Salih Güney “80’lerde darbe olacağını biliyordum. Olaylar çok kötü bir yola giriyordu. ‘Bu gidişat kötü’ dedim ve ülkeyi terk ettim” diyerek yaşadıklarını anlattı.

öl-seve-seve-1

Güney sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkeyi terk etmek için erotik filmlerde oynadım. Çıkış o çıkış; İsveç, İngiltere’den sonra Amerika’ya yerleştim.

“Amerika’da evim var. California’da yaşıyorum. Aynı zamanda Amerikan vatandaşıyım.Türkiye nasıl vatanımsa, Amerika’yı da vatanım olarak görüyorum. Bir sağlık firmasının distrübütörlüğünü yapıyorum. Her ayın 15’inde büyük bir meblağ geçiyor elime.”
Salih Güney, 1943 Adana doğumlu. Devlet Konsevatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan Güney; ilk olarak 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı’nda Tarla Kuşu oyunuyla sahneye çıktı. Kapanışına kadar Dormen Tiyatrosu’nda çalışan oyuncu, 1965 yılında Haldun Dormen’in yönetmenliğini yaptığı Bozuk Düzen adlı filmle sinemaya geçti. 100’ü aşkın film ve dizide rol aldı. Güney 1975’te çekilen ve Türkiye’nin ik TV dizisi olan Halid Ziya Uşaklıgil uyarlaması Aşk-ı Memnu’da Behlül karakterini canlandırmıştı.
 salih-güney-2
KRİZDEN KURTULABİLMEK İÇİN

Türk sinemasın 1970’li yıllarda en çalkantılı dönemlerinden birini yaşadı. Sokaklarda gitgide yükselen terör olayları, televizyonun evlere girmesi ve insanların bu daha ucuz eğlence aracını tercih etmeleri nedeniyle sinema da bir çıkmaza girdi. Bunun sonucu olarak da kendine farklı çıkış yolları aramaya başladı.İşte Yeşilçam’ın 1970’li yıllarına damgasını vuran erotik filmler furyası bu dönemde başladı. Sinemanın o döneme kadar star olan isimleri de bu furya nedeniyle ya gazino sahnelerine çıkmaya ya da köşelerine çekilmeye başlayınca 1970’lerin sineması da kendi yıldızlarını yarattı.

 emanuelleTüm dünyayı kasıp kavuran Emmanuelle serisinin gördüğü ilgi üzerine yapımcılar da bu tarz erotik filmler çekmeye yöneldi. Erotizm ve şiddeti iç içe barındıran Melih Gülgen’in 1972’de çektiği Behçet serisinin ilki olan “Parçala Behçet” bu tarz bir filmdi. Filmi altı ay oynatan sinemalar bile oldu. Filmin Konya’daki ön gösterimine tam 7 bin kişi katıldı. 1972’de Sinemaya figüran olarak başlamış dökümcü ustası Behçet Nacar’ın oynadığı Behçet filmleri peş peşe çekilmeye başlar. Artık yazlık sinemalar kapanmaya, aileler evlerine dönmeye başlamışlardı.

1970’ler Yeşilçam’ı kendi kadın yıldızlarını yarattığı gibi erkek oyuncularını da yarattı. Bu dönem tamamlanıp da artık şarkılı-türkülü filmler revaçta olmaya başlayınca kadın yıldızlar da birer birer ‘kayıp gitti’ bu piyasadan. Ama o dönemde kamera karşısına geçen erkek oyuncuların bir çoğu hala oyunculuğu sürdürüyor. O oyuncuları hatırlayalım istedik.

Kaynak: (Hurriyet)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir