Halit Akçatepe : Ferhan Şensoy kavuğu bana versin

akcatepe-sensoy

Kavuk meselesi çok tartışılmıştı bugün artık Rasim Öztekin’de. Yeşilçam’ın unutulmaz oyuncusu Halit Akçatepe ‘nin 12 Ağustos 2012 tarihinde Bugün Gazetesinden Şebnem Özcan ‘a verdiği röportaj bu konu hakkında ilginç bir söyleşi olmuştu. Söyleşide epey farklı konuya da değinmiş usta oyuncumuz Halit Akçatepe. Biz de Sinematik Söyleşi arşivimize bu söyleşiyi ekliyoruz!

—–oOOo—–

5 yaşında tiyatro sahnesine adım atan Halit Akçatepe mesleğini tam 70 yıldır aralıksız sürdürüyor. Hababam Sınıfı’ndaki ‘Güdük Necmi’ rolüyle hafızalara kazınan duayen sanatçı bugüne kadar yüzlerce oyunun yanı sıra, 150 film ve dizide rol aldı. Akçatepe, hayatı ve mesleği üzerine Bugün gazetesinden Şebnem Özcan’ın röportaj verdi.

ferhan_sensoy_kavuk_munir_ozkul_rasim_oztekin_kavuk_443826720
Bu söyleşiden 4 yıl sonra kavuk Rasim Öztekin’e devredildi

Akçatepe, Münir Özkul’dan Ferhan Şensoy’a geçen Dümbüllü’nün kavuğu için “Ferhan Şensoy yüzde yüz hak ettiği için almadı o kavuğu. Ferhan’ın da birisine o kavuğu vermesi lazım” dedi.

Orta oyunculuğunun en büyük ismi İsmail Dümbüllü’nün ustalığı sembolize eden meşhur kavuğu neden sizde değil?

Vermediler ben ne yapayım?

Peki kimde o kavuk?

Ferhan Şensoy’da… Münir Özkul’daydı kavuk, o Ferhan’a verdi.

Allah uzun ömür versin. Tiyatronun en eski oyuncularından birisiniz. 70 senedir tiyatro yapıyorsunuz. Dolayısıyla bu kavuğun size verilmesi gerekmez miydi?

İşin doğrusu budur. Ama burası Türkiye. Böyle şeyler olmuyor. İsmail Dümbüllü çok doğru bir şey yaptı. Kavuğu Minür Özkul’a verdi.kavuk-munir-ozkul-ferhan-sensoy

Tabii ama sonra Minür Özkul neden kavuğu Ferhan Şensoy’a verdi?

Çünkü patronu Ferhan Şensoy idi. Ferhan Şensoy yüzde yüz hak ettiği için almadı o kavuğu. Ferhan’ın da birisine o kavuğu vermesi lazım. O kavuğu alıp geceleri sarılarak uyumuyor ya. Böyle yapması doğru değil.

Kaç yıldır onda?

Çok uzun yıllardır onda. Versin artık kavuğu… Biraz da bende dursun kavuk.

Starlık kavramına bakış açınız nedir? Türkiye’nin starları var mı?

Vardı şimdi star yok. Dört yapraklı yonca, Fatma Girik, Türkan Şoray, Filiz Akın ve Hülya Koçyiğit birer stardı. Dördü de çok önemliydi. Gerçekten de dört yapraklı yoncaydılar. Erkek olarak da Ayhan Işık, Göksel Arsoy öyleydi. Göksel Arsoy’un arabasını İzmitli kadınlar havaya kaldırdılar yahu. Adamı değil, arabasını havaya kaldırdılar. O kadar seviliyordu. Şimdi var mı böyle şey, hayır, bitti. Star olmak çok zor bir şeydir. Televizyonlarda ancak haftalık şöhret olursun. Ama sinema öyle değildi. O zamanlar Türkiye’nin en önemli eğlencesi sinemaydı.

Halit Akçatepe -son-donem

BÜYÜK PARALARA OYNAMADIM

Oyunculuktan birikim yapabildiniz mi?

Ben büyük paralara oynamadım. Uğur Yücel 20 sene önce bir reklam filmi çekti 750 bin lira aldı. Minür Özkul’a dedim ki, “Ağabey dünkü çocuk bu kadar para alıyor. Sen de bir reklam filminde oynasan da bu kadar para alsan” “Ben alamam” dedi. “Niye alamazsın?” dedim. “Evladım ben o rakamı telaffuz edemem” dedi. İşte budur bizim halimiz… Ben şimdi, “Bana 20 bin lira para verin” diyemem ki, utanırım bu lafı söylemeye yav. Ama şimdi ki genç çocuklar, “Kaç para alacağım ağabey” diyorlar. “Neyin var” diye soruyorsan, çok şükür, harç borç bu evi alabildim. Daha doğrusu müteahhit, “Ağabey, senin bir evin olmalı artık” diyerek, benim şartlarıma uygun taksitler düzenleyerek bu evi bana aldırdı. Ödeyemediğim ay oldu, daha sonra ödememe hiç ses çıkarmadı. Allah ondan razı olsun.

Sahip olmayı isteyip de alamadığınız başka bir şey var mı?

Taksitle bir şey almaktan ödüm patlar. Ayol ben tiyatrocuyum ya ödeyemezsem ne olacak?

Pek çok filmde unutulmaz karakterleri oynadınız. İşte ben buyum dediğiniz oldu mu?

Örneğin Hababam Sınıfı’ndaki Güdük Necmi… Bütün rollerimi ‘bana benzer’ diye oynadım. Yani öyle bir ayırım yapmadım. ‘Güdük Necmi’ benim için özeldir. Çünkü ‘Güdük Necmi’ Hababam Sınıfı’nın yazarı Rıfat Ilgaz’ın kendisidir. Rıfat hoca bir gün dedi ki “Halit seni bir seviyordum şimdi yüz seviyorum” dedi. “Neden” diye sordum. “Sen beni oynuyorsun” dedi.

guduk-necmi-hababam

ANAM BABAM ÖLDÜ SAHNEYE ÇIKTIM

Halit Akçatepe olarak neşeli bir insansınız hayata hep gülerek mi bakıyorsunuz?

Evet, hep gülerek bakarım. Çünkü hayat gülünecek bir olay. Niye üzüleceksin, niye dert edeceksin ki kendine? Benim anam öldü, anamı gömdüm gittim akşam oyuna çıktım, oyun oynadım. Babam öldü, babamı gömdüm, gittim çekime, rolümü oynadım. Seyirci onu anlamaz ki? Ayy bu çocuğun babası ölmüş, bu çocuğun anası ölmüş demez ki? O, parayı vermiş seni seyredecek. Onun ne günahı var? O zaman onun karşısında oynayacaksın. Mecbursun, o senin işin çünkü. Gömersin yeniden işinin başına dönersin.

SAHNEYİ ASLA KAPATMAM

Bu konu sanatçılar arasında tartışma konusu da oldu. “Ne olursa olsun perde kapanmaz” diyenler vardı. Haluk Bilginer de bunun tersini iddia etti. “Vefat varsa perdenin kapanması gerekir” dedi.

Ben Haluk gibi düşünmüyorum. O kendisinin düşüncesi. Ben sahneyi asla kapatmam. Sahne çok başka bir olaydır. Olmaz öyle şey, perde kapanmaz

Halit Akçatepe 4
Genç Halit Akçatepe

Günümüzde de sinemada komedi filmleri çekiliyor. Eskilerle arasındaki fark nedir?

Şimdiki genç arkadaşlar sululuk yaparak seyirciyi güldürüyorlar. Sululuğa herkes güler ama kalıcı olmaz. İşte en önemli örnek son çektiğimiz Hababam filmleri… Olmuyor, olmaz… Eski Hababam’ların büyüsü Ertem Eğilmez idi. O zamanlar yaptık ve efsane oldu. Şimdi kimse onun gibi çekemez… Ertem ağabeyin oğluna söyledim “Oğlum yapma” dedim, “Türkiye’deki bütün filmler yeniden çekilir ama Hababam’lar çekilemez.” “Ama ağabey gel oyna. Biz bu filmde sen oynamazsan eskiye nasıl bağlarız ki” dedi. Hababam Sınıfı da benim çocuğum gibi. Çocuğuma ihanet edemem ki… Mecbur rolü kabul ettim. Gerçekten kötü oldu.

BİZİM İŞİMİZDE ADALET YOKTUR

Dizilerde, genç yaşta olan başrol oyuncuları bölüm başına 20-50 milyar arası paralar alıyorlar. Sizler gibi yıllarını oyunculuğa vermiş, yan rollerde oynayanlara verilen ücretlerse çok komik rakamlar… Bu konuda ne düşündüğünüzü merak ediyorum.

Bunun cevabını rahmetli Suna Pekuysal bana söylemişti. “Halit, biz yüzde 10’cuyuz” demişti. Başrol oyuncusu 20 bin lira alırsa biz 2 bin lira alırdık. Ne yapalım? Ama biz olmazsak o işler olmaz. Bizim işimizde adalet yoktur, hiçbir zaman olmamıştır zaten. Para kazanmak istiyorsan başrol oynayacaksın. Başrol oynayamazsan ne bulursan onu oynarsın.

ADİLE NAŞİT HAYATI ÇOK SEVERDİ

Adile Hanım’la birlikte çok oynadınız değil mi?

Adile Ablam’la 1945’te çocuk tiyatrosunda beraber oynuyorduk. O benden büyüktü. Ama her zaman minicik olduğu için çocuk rolleri de oynuyordu. Adile Naşit’in bir kahkahası vardı, çok güzeldi hâlâ kulaklarımızda…

Rol için mi atardı o kahkahaları yoksa içinden mi gelir atardı?

İçten geliyordu. Rol için attığı o kahkaha bir şey mi? Şurada gelsin bir otursun da bir kahkahasını gör bak ne biçim kahkaha atıyor. Ama o hayatı çok seviyordu. Yaşamayı çok severdi. Hiçbir sıkıntıyı dert etmedi. Hastalandıktan sonra doktorlar 6 ay ömür biçtiler, 6 sene yaşadı. Hayata bağlılığından dolayı yaşadı.

eski45likler-hababam-kelebekleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir