Popüler Kültürde 12 Eylül Konulu Film ve Diziler

12 eylül

Yeni bir 12 Eylül’de 1980 darbesini son dönem derlenmiş bir haberi paylaşarak sunmak istedik. Son dönem yerli yapımlarda darben de bahseden yapımlar daha cesur olabiliyor. 80 darbesinin etkisinin azaltığı ve askeri bir darbe girişiminin yaşandığı günümüzde 12 Eylül Darbesi’nin yıl dönümünde, derlenmiş bu listeyi sitemize de taşıdık:

1.Babam ve Oğlum

12 Eylül sabahında başlar Babam ve Oğlum’un hikayesi. Oniki Eylül sabahında doğan bir çocuğun, işkence gören bir babanın hikayesi anlatılır.

Babam-ve-Oğlum

2.Beynelmilel

12 Eylül sonrasında bir Anadolu kasabasında çalgıcılık yapan bir grup adamın başından geçenlerin anlatıldığı filmde, sıkı yönetim altında müzisyen olmanın bile ne kadar zor olduğuna trajikomik bir dille değinilir.

Beynelmilel

3.Bu Son Olsun

Bir trajikomik 12 Eylül hikayesi de Bu Son Olsun filminde anlatılır. Evsiz bir grup insanın darbe öncesi ve darbe sırasındaki hayatlarına, onların bakış açısıyla eğilmemiz sağlanır.

Bu-Son-Olsun

4.Bu kalp seni unutur mu?

1980 temalı dizilerden olan Bu Kalp Seni Unutur Mu? İşkenceleriyle, parçalanan hayatlarıyla karanlık bir darbe atmosferinin içerisinde yaşanan aşkları anlatır.

Bu-kalp-seni-unutur-mu-2

5.Dikenli Yol

12 Eylül öncesi siyasi olaylara karışan ve bu yüzden abisinin ölümüne neden olan bir adamın hikayesinin anlatıldığı Dikenli Yol’da büyük şehre gidiş teması üstünde durulur.

Dikenli-Yol

6.Eve Dönüş

12 Eylül dönemindeki yargısız infazların ve yok yere parçalanan hayatların anlatıldığı Eve Dönüş’te özellikle izleyicilere işkencelerin boyutları gösterilir.

Eve-Dönüş

7.Eylül Fırtınası

Sıradan bir ailenin gözünden 12 Eylül’ü görmemizi sağlayan Eylül Fırtınası’nda bir anlamda hepimizin 12 Eylül hikayesi anlatılır.

Eylül-Fırtınası

8.Gülün Bittiği Yer

Yasaklanıp toplatılmasıyla ünlenen Gülün Bittiği Yer, yine masumların üstündeki 12 Eylül etkileri ve işkencenin boyutları üzerinde duran bir yapımdır.

Gülün-Bittiği-Yer

9.80’ler

Darbe dönemine mizahi bir açıdan yaklaşan 80’ler dizisi, mahalle ve aile hayatındaki 12 Eylül atmosferine değinir

80'ler

10.O… Çocukları

12 Eylül’ün “ötekileştirilmiş” insanlar üzerindeki ve sokak kültüründeki etkilerine değinen O… Çocukları darbenin aklımıza gelmeyecek hayatlara olan etkilerini anlatır.

O...Çocukları


11.Sen Türkülerini Söyle

Sen Türkülerini Söyle, 12 Eylül döneminde hapis yatmış bir adamın, hapisten çıktığında ailesi ve çevresinde yaşanan değişimleri gözlemlemesini anlatır

Sen-Türkülerini-Söyle

12.Ses

Yine işkence ve insan üstündeki etkilere yönelen filmlerden olan Ses, 12 Eylül sonrası hesaplaşmalara da değinir

Ses

13.Hatırla Sevgili

12 Eylül’e doğru yaşanan süreci ve değişen hayatları aşk hikayelerinin etrafında anlatan Hatırla Sevgili, çok beğenilen televizyon yapımları arasındadır

Hatırla-Sevgili

14.Uzlaşma

Abdi İpekçi cinayeti üzerine bir konuya sahip olan Uzlaşma, 12 Eylül öncesinde yaşananlara ışık tutar

Uzlaşma

15.Uçurtmayı Vurmasınlar

Uçurtmayı Vurmasınlar, 12 Eylül döneminde annesi ile birlikte hapis yatan bir çocuğun gözünden olayları görmemizi sağlar

Uçurtmayı-Vurmasınlar
16.Vizontele Tuuba

12 Eylül’e mizahi bir dille yaklaşan yapımlardan olan Vizontele Tuuba’da Anadolu’nun ücra köşelerinde sıkı yönetim altındaki hayatlar anlatılır

Vizontele-Tuuba
17.Zincirbozan

12 Eylül’ün siyasilerin gözünden nasıl yaşandığına değinen Zincirbozan, dönemin politikacılarının darbe günlerini anlatır

Zincirbozan

18.Çemberimde Gül Oya

Çemberimde Gül Oya, 12 Eylül’e sürüklenen aile hayatlarına öncesi ve sonrasıyla değinen, beğenilen televizyon yapımları arasındadır

Çemberimde-Gül-Oya
19.Sis

12 Eylül öncesi başlayan hikayesiyle Sis, suç ve yargı üstüne bir temayla döneme dair izler sunar

Sis
20.Hükümet Kadın

12 Eylül’e yine mizahi açıdan yaklaşan filmlerden olan Hükümet Kadın’da, darbe senaryonun sonunda yüzünü gösterir. Gözlerden uzak Anadolu köylerinde, 12 Eylül’ün aklımıza gelmeyecek etkileri kısa da olsa karşımıza çıkartılır.

Hükümet-Kadın

BONUS 1:

dar-alanda-kisa-paslasmalar1

Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Yönetmenliğini, ikinci uzun metraj filmini çeken ve bu filmde sinemaya uyarlayarak çocukluğunu ve gençliğini geçirdiği kasabanın ve ailesinin hikâyesini anlatan Serdar Akar yapmıştır.

Filmin başrollerinde Müjde Ar, Savaş Dinçel, Rafet El Roman, Erkan Can, Sezai Aydın, Şahnaz Çakıralp ve Uğur Polat yer aldı. Yapımcılığını Üstün Karabol ve Nida Karabol’un yaptığı filmin özgün müziklerini Fahir Atakoğlu hazırladı. 8 Aralık 2000 tarihinde Türkiye’deki sinemalarda gösterime girdi ve 13 haftalık sinema salonlarında gösterimi sonucunda 141.111 kişi tarafından seyredildi.

Orijinal Haber: Oktay Volkan Alkaya
Not: Habere bazı ekleme ve çıkartmalar yaptık…

One thought on “Popüler Kültürde 12 Eylül Konulu Film ve Diziler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir