Müthiş Köpekler Nasıl Bulundu ?

kopekler-nasil-bulundu Müthiş KöpeklerSon yıllarında Ertem Eğilmez’le senaryo çalışmaları yaptım. Ardından bana anılarını aktardı, yazmam için. Ama hastalığı bu işi yarım bıraktı. Yönetmenlik günlerine ilişkin bir anısı da 1965 yılında çektiği Senede Bir Gün filmiyle ilgiliydi. Bilindiği gibi, Ertem Eğilmez’in son filmi Arabeks, yönetmenin filmografisinde yer alan bir çok çalışmanın parodisi de içermekteydi. Arabeks‘de bu anlamda en çok gönderme yapılan film ise Senede Bir Gün‘dü.

Bu film Eğilmez’in filmoğrafisinde belki çok önemli bir yer taşımaz. Ama Eğilmez’e çektirdikleri açısından ,anılarında birinci sırada önem taşır .Bu inanılmaz film çekim öyküsünden bir anektodu, kendisiyle de çok rahat dalga geçebilen Ertem Eğilmez’in anlatımıyla aktarmaya çalışacağım .Olayları aktarışı biraz abartılı olsa da, gerçeklere tamamen uygun dur .

“Filmde vahşi köpekler lazımdı ve çok önemliydi. Prodüksiyon amirine filmden iki ay önce söylemeye başladım , ‘”Vecdi’ciğim ben bu filmde bir sürü kurt köpeği istiyorum. Çok önemli bu, ona göre. İzbandut gibi Bulgar nöbetçilerinin yanında canavar kurt köpekleri olacak ona göre !”. Gülüyor Vecdi “Abi, hiç korkma, bana bırak” diyor. Hergün gelip rapor veriyor bu konuda. Mesala, filmin başlamasına bir buçuk ay var. Vecdi diyor ki, ’”Efendim Çengelköy’de bir Ali Bey var. Bu Ali Bey’in çok iyi yetiştirilmiş iki Danua’sı var. Söz aldım. Bende “Peki kardeşim, iyi ama bunları bana söyleme. Bana böyle 10-15 tane kurt köpeği lazım. Birkaç gün sonra yine geliyor, “Tarabya’da Mösyö Jorj var, bir Danua da ondan garanti. Ardından yok Levent’te Ahmet Bey’in kurdu ,yok Sarıyer’de İhsan Bey’in bilmem nesi……

BIR BUYUK SINEMACININ SIRLARI YONETMEN VE YAPIMCI OLARAK IMZA ATTIGI FILMLERINI EZBERE BILDIGIMIZ ERTEM EGILMEZ ILE ILGILI ILK BILIMSEL YAYIN FILIM BIR ADAM ERTEM EGILMEZ ADIYLA YAYIMLANDI.KITABIN YAZARI DOC.DR.CEM PEKKAN,EGILMEZ’IN COZULEMEYEN SIRLARINI ANLATTI

Yani köpek hikayesi dinlemekten kafam edilmiş durumda… Artık eminim ki bu film için yığınla köpek var elimizde .

Köpeklerin kullanıldığı sahneyi Ayvansaray’da Anemas zindanları vardır ,orada çekeceğiz. Burası güya Bulgaristan’daki Tırnava zindanlarıymış. Gece kaçış sahnesi var. Surlara Bulgar nöbetçiler dizildi. Bizimkiler samandan halat ördüler ipi sarkıtacaklar. 50 metrelik uçurumdan inilecek. Cambazlar, dublörler getirilmiş sahne için. O dönemlerde film çekimleri halkın çok ilgisini çekiyor. Etraf tıklım tıklım seyirci dolu. Mübalağa etmiyorum 5-6 bin kişi toplanmış. Saat gecenin biri, ikisi … Gene kar yağacak kadar soğuk, uçurum kenarında çalışacağız ya, Allah korusun bir kaza olur diye uzun halatlar gerdirdim. Seyirciyi elli metre geriye ittim.

Bütün Balat, Ayvansaray orada. Ben arada sırada bağırıyorum onlara, “yahu bu saatte insan gider evinde uyur. Tamam bizim anamız belleniyor ama ekmek parası diyerek sineye çekiyoruz. Peki size ne oluyor ? Ben böyle soruyorum onlar da koro bağırıyor; “Yaşa! Aslan Ertem abi !” diye.

Çekime başlayacağım. “Köpekler gelsin”dedim. Aslında çekime 10’da başlayacaktık ama sarktı, gece 1’e 2’ye kaldı sahne. Yani köpeklerin 10’dan itibaren hazır olması lazım. Köpekler gelecek her nöbetçinin eline bir tane vereceğiz. Bekliyoruz köpekleri. Biraz sonra hev hev diye güzel bir av köpeği geldi. Şirin bir şey, hemen elimi yaladı, kuyruğunu salladı. Ardından da bir fino. Velhasıl biz köpekli sahneyi bu iki yaratıkla çekeceğiz ! Gözleri neşe saçan bir insalçıl kurtla varla yok arası fino! Hani Daniva’lar kurtlar? Dona kalmışım.

Bu sırada hiçbir şeyin farkında olmayan ışıkçı Hüseyin Özşahin geldi, “Abi şu ışıkları nereye koyayım” dedi. Milleti boşalttık ya meydandan, her yer çimen. Gösterdim ortada bir yeri. “Hüseyin ,şu çimenliği çok güzel aydınlat“. O da ne çekilecek diye sormuyor,gösterdiğim yere ışık yapıyor. Aldım elime megafonu döndüm seyircilere “Bakın sabreden derviş, muradına ermiş derler .Bu kadar beklediniz çokda isabet ettiniz, şimdi muhteşem bir gösteri seyredeceksiniz. Şu gördüğünüz meydanda bana bu sahne için en az 12 tane muhteşem kurt ve Danua köpeği getirmeyi vaad eden prodüksiyon amirimi (………) ceğim .Sizler de seyredeceksiniz .’’

vecdi-benerliAlkışlar ! Millet aşka geldi ,bağırıyor. Yaşa ….Yap! Yap!. Şimdi ben böyle dedikten sonra Hüseyin Özşahin‘in ışığı kurmaya devam etmemesi lazım değil mi? Hayır, büyük bir gayretle yapıyor. O kadar emin ki benim söylediğimi yapacağıma. Tabi Vecdi Benerli ortadan kayıp. Gecenin ikisinde kayboldu 3,5 gibi geldi. 5 tane köpek var yanında. Allah aşkına, gecenin ikisinden sonra 5 kurt köpeği nasıl bulunur ?.

D emek ki bu ülkede prodüksiyon amirlerini (…..)meden çalıştıramıyorsun. Bunlar önceden vaadini aldığı Tarabya, Levent köpekleri değil. Hemen oralardan topladığı köpekler !

Gökhan Akçura

Aktüel özel seri

Cumhuriyet dönemi için özel tarih (1963 – 1972)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir