Cüneyt Arkın – Hayatımızın En Güzel Yılları (1972)

Süreyya Duru‘nun yönettiği 1972 yapımı Hayatımızın En Güzel Yılları filminin başrollerini Cüneyt Arkın ve Müşerref Akay paylaşıyorlar. Filmin isminden dolayı pek çok insan bu filmin 1946 yılı yapımı The Best Years Of Our Lives (Hayatımızın En Güzel Yılları) filminin Yeşilçam versiyonu sanıyor. Oysa aynı isimdeki filmle alakası yok. Yani sadece isim benzerliği var.

Filmimizin konusu ise şöyle. Dört arkadaş çocukluklarından beri beraber büyürler. Murat, Zeynep, Kemal, Necdet. Film aslında dört küçük çocuğun dostlukları üzerine kurulu. İstanbul’un sayfiye mahallelerinden birinde yaşayan Lale (Müşerref Tezcan), Murat (Cüneyt Arkın), Necdet (Süleyman Turan) ve Kemal (Bora Ayanoğlu) birbirinden ayrılmayan dört arkadaştırlar..

hayatimizin-en-guzel-yillari-001 hayatimizin-en-guzel-yillari-002

Zeynep’in ailesi varlıklıdır babası zengindir. Köşkte oturur. Cüneyt sarhoş bir balıkçının oğludur. Çok kuvvetlidir özellikle sağ yumruğu müthiştir. Vurduğunu devirir. Sonra kafadarla büyür, Sami bir tiyatro organizatörü olur. Uğur ise emniyet görevlisidir.  Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı Murat’ın ne iş yaptığı ise pek net değildir. Bankada mı Memur mu pek anlayamadım. Necdet, bir gazinoda sunucu olarak işe girmiştir, yükselmeyi planlamaktadır. Kanka rolünde yakın arkadaş rollerinin vazgeçilmez oyuncusudur zaten Süleyman Turan.

Birbirlerine çok düşkün olan Murat ve Lale ise artık sevgili olmuşlar ve evlenmeyi planlamaktadırlar. Murat’ın babası Ali Reis (Bilal İnci) karısını kaybettikten sonra kendini alkole vermiş, biçare bir adamdır. İçkiden dolayı en büyük zararı oğluna vermektedir. Babasının davranışları yüzünden Lale’nin ailesi bu evliliğe sıcak bakmamaktadır. Bilal İnci‘nin iyi adam olduğu nadir rollerden biridir ve Cüneyt Arkın ile çok iyi bir baba oğul performansı ortaya koymuşlardır.

Lale’nin babası (Kayhan Yıldızoğlu) ve değerli ortağı Cemil (Ekrem Gökkaya) ile birlikte daha nasıl çok para kazanırız düşüncesi adı altında bir toplantı yemeğindedir. O gece eve gelen Murat, Lale’yi ister ama babası Murat’ın babasını eskiden beri az çok tanıdığı için alkolik ve ayyaş bir adamın oğluna kız vermem diye çıkışır. Tabi ki de mevzu fakir kız zengin oğlan olayına döner.

hayatimizin-en-guzel-yillari-003 hayatimizin-en-guzel-yillari-004

Murat babasını hapisten kurtarmak için ve borcu olan 3 bin lirayı Kazanmak için Sami’nin (Süleyman Turan) çalıştığı Gazinoya gider ve orada Kara bomba ile kapışır ve ödülü alır babasını da içeriden çıkartır. Lale’den ayrılmasını fakir oluşuna bağlayan Murat intikam almaya karar verir.

Ancak ah be Cüneyt abi, kız yıllardır yanındaydı gariban olduğunu biliyordu zaten. Bir anda aklına geldi seni terk etmedi ya! Hani Hayatımızın En Güzel Yılları idi?

Bu süreçte hayatı değişen Murat, Menajer Hakkı Baba (Necip Tekçe) ile tanışır. Hakkı Baba’yı canlandıran Necip Tekçe, Siyah Beyaz dönemlerin aranılan komedi ağırlıklı oyuncusu olan Tarık Tekçe‘nin kardeşidir. Murat teklifi kabul eder ve boksörlük macerası başlar. Özellikle öğrendiği Cüneyt Arkın‘ın Karate Kid, halleri çok bomba. Lale’nin yokluğunu boks maçlarında unutmaya çalışan Murat kısa zaman içerisinde zirveye çıkar. Şampiyon olan Murat, film ilerledikçe çıktığı zirveden aynı hızla inecektir.

hayatimizin-en-guzel-yillari-005 hayatimizin-en-guzel-yillari-010

Antrenörü onu “boyalı dudaklar sert yumruklardan daha tehlikelidir” diye uyarır

Bunlar olurken Lale, Türkiye’ye döner. Babasının işleri ve sağlığı bozulmuştur. Tek amacı Murat’a kavuşmak olan Lale, karşısında bambaşka bir adam bulur. Cüneyt abimiz yani Murat Artık parayı bulmuştur. “Karı kız” ortamı yapmıştır. Hangi kızı çağırsa ayağına gelir. Para avcısı kızlardan biri de Mualla Omay‘dır. Artık Lale’den intikam almak için her şeyi yapan bir Murat vardı. Hayatımızın En Güzel Yılları olmasına rağmen belki de intikam soğuk yenen bir yemektir ata sözünü bulan kişi Murat’tır.

hayatimizin-en-guzel-yillari-011 hayatimizin-en-guzel-yillari-012

Şampiyon ün, şöhret ve para içinde yaşarken Babası Ali reis ile de kavga eder. İşte tam burada Cüneyt abimize kendim ettim kendim buldum şarkısını armağan etmek gerekir.
O arada tabi ki Lale’nin babası ortağı Cemil tarafından kazıklanır borçlanır ve dayanamaz kalp krizinden ölür. Lale de ekmek parası der ve şarkıcılığa başlar. Aslında filmin en duygusal sahnelerine bu bölümleri denebilir. Lale, Dört mevsim şarkısını söylerken Murat’ın ise yıkılışı başlar. Egosu yüzünden boks maçlarını tınlamaz ve özen göstermez iyiden iyiye güçsüz kalır ve unvan şan şöhret elde avuçta bir şey kalmaz. Boksörlük hayatı biter ve bir kumarhanede karın tokluğuna fedailik yapar…

hayatimizin-en-guzel-yillari-008 Hayatımızın En Güzel Yılları hayatimizin-en-guzel-yillari-007

Murat bu arada Lale’yi evlenmekle tehdit eden Cemil’in yanına gider. Babasına attığı kazıkların senetlerini alır gider. O arada Cemil ölür. Murat kendisinin öldürdüğünü düşünür kaçmaya karar verir ve vedalaşmak için Ali reisin (Bilal İnci) yanına gider ve Almanya’ya gider. Orada Cango (Adnan Mersinli) ile tanışır. Cango hemen tanır. O “ben Murat değilim” dese bile Cango “yeme beni be abi sen milli gururumuzsun” ayağına tanışır ve kaynaşırlar. Alman Polisi de komiser Hans sağ yumruğu kuvvetli birini arar.. Bu arada  burada bir bilgi vermem gerekiyor. Cüneyt normalde solaktır diğer filmlerde hep dikkatimi çekmiştir. Burada ise sağ yumruğu ön planda.

Almanya da ki Türkler, İtalyanlar ile kanlı bıçaklı misali hep kavga eder ve tartışırlar. İtalyanlar ile boks maçı yapacağı günü beklerler. Film bu ya Lale de Almanya ya turneye gelir.

1q1 hayatimizin-en-guzel-yillari-009

Her neyse Murat bu hengamede maça çıkar. Maç devam ederken Kemal ( Bora Ayanoğlu ) “Sağ yumruğunu kullan eşoğlu eşek sağ yumruğunu” der “hadi iyisin gene suçsuz olduğun ortaya çıktı” deyip bir de gaza getirir. Cüneyt o mutlulukla Muhammed Ali gibi kuş gibi uçar arı gibi sokar adam… Bi sağdan bi soldan derken en sonunda bir nakavt ve milli gururumuz olur.

Cüneyt Arkın‘ın hem senaryo hem de oyunculuk açısından klişe Türk sineması koşullarını zorlayan, Bilal İnci‘yi iyi bir karakterde karşımıza çıkaran, hüzünlü bir filmi, Hayatımızın En Güzel Yılları filmi. Çocukluktan beri birlikte olan dört arkadaşın, bir seri olaydan sonra ayrılmaları, Cüneyt Arkın‘ın boks camiasında yakaladığı başarıdan sonra (ki genelde bu noktada asla göremezsiniz) şımardığı babasını, sevdiği kızı ve arkadaşlarını bir kenara attığı, velhasıl Cüneyt Arkın‘ın oynadığı karakterin bir nebze de olsa kendine gıcık ettiği, nadir bir film. Yeşilçam izlerini taşıyor olsa da farkı çok net bir şekilde ortada olan bir film

1aqaqa1 1aqaaqaa1

Filmin Müzikleri:

Bu arada Hayatımızın En Güzel Yılları ana müziği olan 4 mevsim şarkısı ama sözlü versiyonundan çok Melodisi çok tutulur. Müzik başka filmlerde de yerini alır. Babanın oğlu, Anneler günü vs ..
Şarkı ve müziği için alttaki videoyu izleyebilirsiniz.

Filmde kullanılan müziklerden biri de Ennio Morricone‘nin Sangue sull’Asfalto müziğidir.

Yazan ve Kareleri yakalayan: Muhammed Soysal

Hayatımızın En Güzel Yılları Cüneyt Arkın

One thought on “Cüneyt Arkın – Hayatımızın En Güzel Yılları (1972)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir