Cüneyt Arkın & Semra Özdamar – Yalnız Adam (1974)

Yalnız Adam filmi yukarıdadır, linkte 1986 yazar ama siz bakmayın, 1974 yapımıdır.

Natuk Baytan’ın yönettiği, Erdoğan Tünaş’ın da yazdığı ve de başrollerini Cüneyt Arkın ve Semra Özdamar‘ın paylaştığı 1974 yapımı muazzam güzel bir filmdir.

Yalnız Adam filminde yolsuzlukları ortaya çıkaran bir gazetecinin hikâyesi anlatılır. Murat, (Cüneyt Arkın) tıp fakültesini bitirir. Sevgilisi Selma’ya (Semra Özdamar) evlenme teklif eder. Ancak Selma babasının patronu Rahmi (Atilla Ergün) ile evlenir. Murat da yaşadığı bu olaydan sonra zenginlere savaş açar. Gazetecilik yaparak zenginlerin yolsuzluklarını ortaya çıkarır. Bir gün Selma’ya çok benzeyen bir kadın intihar eder. Bu haberin peşine düşen Murat, genç kızın hamile olduğu için öldürüldüğünü öğrenir. Daha sonra kızın çok zengin bir sevgilisi olduğunu duyar. Bu cinayetin arkasında kızın zengin sevgilisi olduğunu düşünür. Murat, katili ararken ummadığı bir gerçekle karşılaşır.

Yalnız Adam 01

Bence Natuk Baytan’ın yönettiği ve Erdoğan Tünaş’ın da senaryosunu yazarak  42 yıl evvel ortaya koydukları Yalnız Adam filmi ünlü yönetmen-senarist Quentin Tarantino izlese emin olun işi bırakıp Meksika kırsalında kendisini ucuz tekilaya vurur, ölene kadar da o kırsaldan dışarı çıkmazdı.

Biz filmimize dönelim… Mafya olan Hamza (Erol Taş) bir işler çevirmektedir. Polislerden kaçıp “bana yardım etse etse Murat yani Cüneyt Arkın yardım eder” diyerekten Murat’ın yanına gider. Murat yarasını tedavi eder.

Özellikle Cüneyt abimiz bu filmle birlikte o dönemler kendisinin alamet-i farikalarından biri olan siyah deri eldivenlerinin de büyük katkılarıyla karizmayı resmen tavan yapmıştır. Bu arada Yalnız Adam filminin karakter oyuncuları Süleyman Turan ve Erol Taş’ın oyunculukları da müthiştir. Hababam Sınıfı‘nın Semra öğretmeni de filmde parayı tercih eden kalpsiz bir kadın rolündedir.

Cüneyt Arkın her zaman olduğu gibi zengin kötü adamların canını yakmaktadır. Tabiki de her zaman olduğu gibi bir kankası vardır: Eşref (Süleyman Turan)
Ve yine her zaman ki olduğu gibi başrol oyuncuların kankası Süleyman Turan bu film de performansının en üst noktasındadır.

Cüneyt Arkın‘ın en süper filmlerinin yer aldığı 70’lerin sonu ve 80’ler başında çektiği vurdulu kırdılı filmlerinden biri. Bu dönem siyah eldiven dönemi diye de adlandırılabilir  çünkü çoğunda siyah eldiven takar. Yalnız Adam filmi de bu siyah deri eldiven dönemine aittir. Siyah eldiven dönemi Yeşilcam’ın zirvesi ve de hazinesidir. Yönetmenler akıl sınırlarını zorlayarak muhteşem sahneler cıkartmıştır. Arkın, le Samurai‘deki Alain Delon‘ın Türkiye versiyonudur. Delon az filmiyle bizi susuz bırakmış derken Arkın bir çağlayan gibi doğmuştur. Çok sayıda siyah eldivenli filmi vardır ve hepsi külttür. Bu filmlerin çoğunda gerçek yönetmenlik denemeleri görülür ve birbirinden süper sahneler, kareler, hareketler, duruşlar, diyaloglar kotarılmıştır. Ayrıca varsın çalıntı olsun önemli olan bunu yetkin bir şekilde sunubilmektir ya da taklit edebilmektir belki de.

Yalnız Adam 02

Cüneyt Arkın yanında çalıştığı gazeteci patronuna da haberleriyle iyi para kazandırmıştır. Patronu ise Rahmetli aktör Altan Günbay‘dır. Cüneyt abimiz Her zaman ki gibi dik başlı ve kimseyi tınlamaz tavırlarıyla kendi bildiğini yapmaya devam eder. Rahmi yani En büyük düşmanı ise Murat’ın patronunu satın alır. Murat’ı ise gazetecilikten uzaklaştırmak için elinden geleni yaptırır. Cüneyt bu yer mi! patronun arkasında da kimlerin olduğunu az çok bilir. Ama asla vazgeçmez tam gaz devam eder.

Tabi peşinde kiralık katiller kol gezer. Meyhanede efkarlı efkarlı içerken kahpe kurşun vurulur. Hastanede ona Selma sürpiz bir ziyaret gerçekleştirir.

Yalnız Adam filminde efsane olan diyaloglar Cüneyt Arkın‘dandır. Kiralık katiller sözde doktorlar muaneye gelir. Tam iğne yapacakken.
Cüneyt: siz doktor değilsiniz şırangada hava boşluğu var

Murat bu işin arkasında kim var diye araştırır. Kendisini vuran garibanın annesinin yanına gider annesi (Şükriye Atav) ondan da ekmek çıkmaz der ve gider. Bu arada katiller Murat’ın evini basar Murat diye kankası Süleyman Turan‘ı vururlar daha doğrusu delik deşik ederler.

Bu arada bir detayı hemen araya sıkıştıralım… Cüneyt Arkın’la Erol Taş meyhanede konuşurlarken onlara servis yapan meyhaneci rolünde filmin usta yönetmeni Natuk Baytan’ı görebilirsiniz

yalniz-adam-11


Cüneyt Arkın için intikam vakti başlamıştır. Erol Taş’ a koşar ve ondan büyük patronu öğrenmeye çalışır. filmin senaryosu çark ve çarkın dişlileri metaforu üzerine kurgulanmış. Zaten film boyunca Cüneyt Arkın’ın oynadığı gazeteci Murat ve Erol Taş‘ın oynadığı mafya babası Hamza karakterleri sık sık vurgu yapar bu ikisine. mesela Hamza, Murat’a nasihat olsun, birazda gözdağı niyetine: ”dönen çarka çomak sokma kardeş, seni de parçalar bu çark” derken, idealist gazeteci Murat’ın buna cevabı: ”belki sonunda çark beni parçalar Hamza ama bende onun bi kaç dişini kırarım.” şeklinde olur.

yalniz-adam-06
yalniz-adam-10

Filmin akılda kalan ilginç ayrıntılarından biri de katilin bulunmasında kilit rol oynayan keskin kayısı kokulu parfüm olayıdır. Kayısı parfümü deyip geçmemek gerek zira filmde koskoca mafya çökertilmiştir sayesinde. ayrıca Natuk Baytan ve Erdoğan Tünaş ikilisinin birçok filminde gördüğümüz keman çantasına silah koyup meyhanede adam vurma sahnesi bu filmde de mevcuttur. Natuk Baytan ve Erdoğan Tünaş’ın neden bu sahneyi bu kadar sevdiklerini ve neden birçok filmde kullandıklarını doğrusu çok merak ediyorum.

Selma, Murat’ın önünde ölürken için artık kaybedicek hiç birşeyi kalmamıştır. Ve gider Rahmi’nin evini basar son kozlarını oynar..

yalniz-adam-14

Rahmi’nin yanına gider bunu bir kurşunla yada bir silahla yapmaz amacı sonunda kendisini öldürtmek ve Rahmi’yi ve imparatorluğunu bir mektup yemiyle bitirmek ister.

Rahmi iyice tırsar ve Muratı vurur öldürür. Tabi Murat’ta boş adam değildir zaten polisle işbirliği yapmıştır:
Murat : şimdi kaybettim paranın gücünü yenemedim ama sen rahmi ölümüme yenildin.
Benim cesetim seni malup edecek...

yalniz-adam-17
yalniz-adam-18

Mutluluk göreceli bir kavram … Bizim için mutsuz son ama Cüneyt için mutlu bir son, ölse bile Rahmi’yi hapse attırmıştır..

Hatırlanmaya değer herkes için iyi günler…

yalniz-adam-19

Film müzikleri:
Kavga ve aksiyon sahnelerinde çalan müzik Mandingo‘nun Fever Pitch ve aynı albümden müzikler yer almaktadır. Bir de le Casse filminin müzikleri yer alıyor. Ennio Morricone – Tema D’amore – Gli Scassinatori filmin türü aksiyon ve macera bunun yanı sıra aşk ve dram sahneleri de mevcuttur.

Yazan: Muhammed Soysal

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir