Müzikal Deşifre: İnsan Avcısı (1975)

MÜZİKAL DEŞİFRELERİYLE İNSAN AVCISI FİLMİ

sizden-hesap-soracagiz İnsan AvcısıMüzikal Deşifre detaylarını girmeden bahsetmemiz gereken 90’lı yıllarda filmin kült olmasına sebep veren bir çalışma vardır. 90’ların başında özellikle kaset demolar sayesinde hareketli geçen İstanbul’un underground müzikleri içinde en önemlilerindne birisi kuşkusuz 2/5 bz idi. Özellikle Yeşilçam filmlerinden aldığı sesleri sample yaparak siyasilerle konuşturan 2/5 bz ve fanzin işdüşümü Gözel mecmuası Yeşilçam ve Türk filmleri ile ilgilenilmesi adına önemli bir kaynaktır da.

Şubat 1993 tarihli Sizden Hesap Soracağız kasetinin b yüzünün 4. şarkısı olan İnsan Avcısı şarkısında filmden alınan replikler kullanılmıştır. Komiser Metin’in bütün intikam yolculuğunun kısa bir özetidir bu 4 dakika 21 saniyelik şarkı.

Daha sonra 2/5 bz’nin 2003 Peel session albümünde yer alan Ampul Hestere şarkısında da 93’teki şarkıdan alıntılar yapılmıştır:

İnsan Avcısı‘nın müzikal deşifreleri ağırlıklı olarak yabancı ürünler üzerinedir. Yabancı müzik çoğunluğuna karşı yerli olarak sayılabilecek tek ürün Kristina’nın dansettiği ve Arif’in adamlarıyla hamam sefası esnasında çalan yerli oyun havalarıdır.

Filmde kullanılan yabancı müzikleri deşifreleri iki kısımda incelenebilir. Birincisi yurtdışında başka filmlerin özgün müzik albümlerinin kullanımı ikincisi yabancı pop 45liklerinin kullanımıdır. Aşağıdaki liste filmde öne çıkmakta olan özgün müzik albümlerini içermektedir.

peur_sur_ville_56135

PEUR SUR LA VILLE – Ennio Morricone

1975 yapımı Jean Paul Belmondo’nun başrolünde oynadığı Henri Verneuil tarafından yönetilen PEUR SUR LA VILLE – THE NIGHT CALLER filminin müzik albümüdür . İnsan Avcısı ile bu filmin arasındaki yakınlıkta söz konusu filmin, filmdeki detaylar kısmında yer verdiğimiz İtalyan ve Amerikan tarzı polisiyelere Fransa’dan yapılmış bir alternatife olmasıdır. Bu filmin müziklerinin bir ana tema kıvamında tam olarak oturduğu diğer Cüneyt Arkın filmi ise ADALET’tir.

death_wish_cbs80546

DEATH WISH – Herbie Hancock

1974 yapımı Michael Winner’in yönettiği başrolünde Charles Bronson’un oynadığı DEATH WISH (Ölüm Arzusu) filminin müzik albümüdür. DEATH WISH sadece müzikleriyle değil konusu itibariyle de İnsan Avcısına yakınlık teşkil eden bir yapımdır. Söz konusu filmde de bir katliam olayının neticesinde cezalandırıcı rolüne soyunan sıradan bir vatandaşın hikayesi anlatılmaktadır.

paper_tiger_sw11475

PAPER TIGER – Roy Budd

1975 yapımı David Niven ve dünya sinemasının en önemli “Samuray” karakterlerine hayat veren Toshiro Mifune’nin  başrolünde  oynadığı PAPER TIGER filminin müziklerini besteleyen Roy Budd, erken dönemlerinde soul funk, blues gibi temalara ağırlık veren bir müzisyendir. Özellikle 1970’lerin başında ki efsane albümleri Get Carter ve Fear is The Key ile ustalığını kanıtlamış ilerleyen dönemlerde elektronik müzikten etkilenimlere doğru yol alacak film müzikleri dünyasına bu yeni dönemin habercisi sayılabilecek ilk ürünleri vermiştir.

airport75_mca2082 insan avcisi

AIRPORT 75 – John Cacavas

1970’li yılların vazgeçilmezlerinden birisi olan felaket filmleri serisinin ortalama sayılacak örneklerinden biri olan AIRPORT 75 filminin müzik albümüdür. İlk AIRPORT filmi 1970’lerin felaket filmleri konusunda bir başlangıç olarak düşünülebilmesine karşın serinin bu ikinci filminde ise ortalama bir hareket söz konusudur. Eksi yönlerine karşı müziklerinin güzelliğiyle İnsan Avcısı’nın açılış ve ana teması haline gelen bu albüm filmin seyri ve göndermelerde bulunduğu yapımlar göz önüne alındığında isabetli bir seçimdir. İnsan Avcısı da bir noktadan sonra içerdiği aşırı şiddetle kötü kanattakiler için bir felaket filmidir.

1970lerin Yeşilçam filmlerinde dönüşümlü olarak sıkça işlenen pavyon ve disko sahnelerinde kullanılan pop plaklarından birisi olan aslı Amerikalı The Coasters grubuna ait olan “Yakety Yak” parçası İnsan Avcısı’nın disko sahnelerinde kullanılmıştır.

Derleyen: Gökay Gelgeç

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir