Yeşilçam’dan Esrarengiz Müzikal Düzenlemeler

Merhaba arkadaşlar,
Uzun zamandir beni mesgul eden bir araştırmamı paylaşmak istiyorum. Özellikle plak dinleyicilerinin çoğunun yeşilçam filmlerine de meraklı olduğunu tahmin ediyorum. Yıllar boyunca izlediğim filmlerde dinlediğim ama kime ait olduğunu bilmediğim ya da sonradan ögrendigim müzikal eserleri bir listede topladım.

Deniz Üstü Köpürür, Oğlan Bizim Kız Bizim, Karadeniz Türküsü olarak isimlendirdiğim eserler, anadolu pop dinleyicilerinin kalbinin hızlı atmasına sebep olabilir.

Sarmaş Dolaş filminde kullanılan Deniz Üstü Köpürür çalınış itibarıyla dönemin Dün Bugün Yarın gibi orkestralarına ait olabilir diye düşünüyordum. Nitekim bu düşüncemde haklı çıktım sanırım. 1977 yılındaki filmde playbacki kullanılan eser, 1985 yılında yayınlanan bir Melike Demirağ albümünde kullanılmış. O dönemler Melike Demirağ‘ın Şanar Yurdatapan ile evli olmasında dolayı bu kayıt için Dün Bugün Yarın’a ait diyebiliriz.

Sarmaş Dolaş filmindeki Deniz Üstü Köpürür dışında Cahit Berkay‘ın önceki filmlerde kullanılan şarkıları, yabancı şarkılar, Orhan Gencebay şarkıları kullanılmış ve filmin ses teknisyeni Necip Sarıcıoğlu.

Öte yandan 1976 yılı yapımı Sevdalılar filmden aldığım ve Karadeniz Türküsü olarak isimlendirdiğim müziği kimin yaptığı ise tam bir muamma. Şarkıyı çalan müzisyenler bildiğimiz grupları hiç bir şekilde hatırlatmıyor. Yeşilçam’dan filmlerinde kullanılan, Osman İşmen, Zafer Dilek ve Cahit Berkay‘ın çalmadığından neredeyse emin olunabilecek, fakat kimin çaldığı bilinmeyen ve yakında zamanda öğrenilen müzikal eserlerin listesini ve hemen altında ses dosyalarını da dinleyebilirsiniz. S

Yeşilçam’dan Esrarengiz Müzikal Düzenlemeler:

1 – Oğlan Bizim Kız Bizim (1978)
Evlidir Ne Yapsa Yeridir filminden

İstasyon (1977) filmine özel olarak kaydedilen bu ve başka parçalar Evlidir Ne Yapsa Yeridir filminde de kullanılmış. Çalan grubun adi Ozanlar. Davul : Saygun Arpalı Yan flüt : Tahsin Ünüvar Gitar : Cevdet Yalçın Bas gitar : Nurhan Hekimoğlu Klavyeler : Írfan Güney

2 – Deniz Üstü Köpürür (1977)
Sarmaş Dolaş filminden

1972 yılı Dün Bugün Yarın Orkestrası solo kayıtlarından “A” ile “Makina ve İnsan” parçalarında sound ve tuşe anlamında bence benzerlikler var (Mehmet Yıldırım’ın yorumu)

3 – Karadeniz Türküsü (1976)
Sevdalılar filminden

4 – Sakar Şakir – Babanın Ölümü (1976)
Sakar Şakir filminden

5 – Röntgenci Zülfo (1979)
Şark Bülbülü filminden

6 – Sakar Şakir – Marmara Kazım’ın Feryadı (1976)
Sakar Şakir filminden

Sevgiler,
Ercan Demirel

marmara-kazim-003 Yeşilçam'dan Esrarengiz Müzikal Düzenlemeler

One thought on “Yeşilçam’dan Esrarengiz Müzikal Düzenlemeler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir