Ne Oldu da Kostüme / Tarihi Filmlerimiz Azaldı?

Cuneyt Arkin - Kostume 0010

Geçtiğimiz hafta Remzi Jöntürk‘ün yönetmenliğini yaptığı ve tabi ki Cüneyt Arkın‘ın baş rolünü oynadığı 1971 yılı yapımı Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri filmi masaya yatırmıştım. Filmi yazarken kafamda bir soru işareti oluştu. Peki ne oldu da bu tür Tarihi Filmlerimiz gittikçe azaldı diye düşünmeye başladım. Son dönem Fetih gibi filmler çekilmesine, Muhteşem Yüzyıl, Diriliş gibi diziler olmasına rağmen ful aksiyon, seyirciyi, kendine çeken, tüm taraf tutmasına rağmen aslında derinleşmeyen, Holywood dinamizmini aratmayan bu filmlerimiz neden azaldı?

Bence ilk neden 1980 askeri darbesi. Evet, 1980 darbesi dolaylı yoldan Türk fantastik ve bilim kurgu sinemasını yaralayan en önemli unsurlardan biridir. Tarihi Filmlerimiz konusunda, 1970 ve 1980 arasında onlarca Cüneyt Arkın ve hatta Tarkan filmleri çekilmiştir ancak bu ilerleyiş darbeyle durmuştur. Darbeyle sessizleşen Türk sineması eksenini daha çok toplumsal ve dram filmlerine kaydırmış bunun yanında bol bol komedi çekmeyi de ihmal etmemiştir. Çok kaliteli yapımlar karaoglan-malkocoglu Tarihi Filmlerimizveren sinemamız, 80’li yıllarda suya sabuna dokunmayan ucuz komedi, arabesk ve bol bol dram furyasına girmiştir. Toplanma süreci ancak 90’ların ortasında “Eşkiya” filmiyle başlamış, ancak yine de nitelikli fantastik ve bilim-kurgu eseri çekmeye kimse yanaşmamıştır.

Bir başka neden ise maliyettir. Fantastik ve bilim-kurgu sinemasında sayısal olarak ciddi anlamda dünyayla yarışırken (Ciddiyim! Dönemin yabancı filmlerini incelerseniz bizimkilerden daha da saçma olduğunu göreceksiniz) 80’lerde kaybettiğimiz yıllar bize bu alanda bilgisiz personel ve donanım azlığı olarak 90’ların sonunda geri dönmüştür. Ayrıca ilerleyen yıllar yeni teknolojik şartları ve efektleri de beraberinde getirdiği için gittikçe pahalanan bu sektör artık amatör girişimlerle yakalayamayacağımız bir tren haline gelmiştir. Halkın komedi işlerine karşı artan ve hiç bitmeyen ilgisi de bu alanda iş ortaya konulmasını zorlaştırmıştır.

Kişisel olarak komedi filmlerini ben de çok severek izleyen biriyimdir, hatta “leş” diye tabir edilen filmleri bile fikir edinmek için izlerim. Çeşitlilik iyidir aslında ve sinemada olması gereken bir şeydir. İzleyicimiz, kanımca, Tarihi Filmlerimiz , fantastik ve bilim-kurgu yapımlarına biraz daha ilgi gösterseler ve bizim de yerli yapım ortaya koyabileceğimize bir inansalar, bazı şeyler biraz daha değişebilir. Yine de yerli yapımlara son yıllarda artan güzel bir ilgi var ve belki de bu da günümüzde bilim-kurgu ve fantastik eserleri için güzel bir kuluçka ortamı oluşturuyor. Sonuçta Türk Sinemasını seven birisi olarak bu konuda mümkün olduğu kadar iyimser olmaya çalışıyorum.

Cuneyt Arkin - Kostume 0005

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir