Sadi Konuralp – Kaza değil cinayet

Geceyarısı Sineması dergisinden tanıdığımız değerli sinema yazarı araştırmacı Sadi Konuralp‘i 2003 yılında kaybetmiştik. Kapanmış olan Radikal dergisinin arşivinde bu olayla ilgili bir yazı bulduk ve kaybolmaması için sitemize ekledik. Film müzikleri ve özellikle b sinema üzerine ülkemizde büyük katkı sağlamış Konuralp’i  bir kere daha hatırlıyoruz…

**********

İSTANBUL – Beyoğlu’nda yedi katlı tarihi Rumeli Han’ın çatısından kopan yaklaşık 40 kilo ağırlığındaki taş parçaları yüzünden bir kişi öldü bir kişi de ağır yaralandı. Görgü tanıkları ve han çevresindeki dükkân sahibi esnaf, binadan sürekli taş düştüğünü, ancak kimsenin önlem almadığını söyledi.
Rumeli Han’dan önceki gün binanın Mahyacı Sokak’a bakan kısmına büyük bir taş sütun düştü. Taş parçaları önce, Rumeli Cafe’nin üzerine gerilmiş demir ağları parçaladı, ardından da kafede oturan on kişinin üstüne düştü; Gazi Üniversitesi öğretim görevlisi 39 yaşındaki Sadi Konuralp yaşamını yitirirken Ağa Camii’nin arka kapısından çıkan 34 yaşındaki Osman Anık yaralandı.

Mal sahibine dava
Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Osman Anık, Ağa Camii’ne abdest almaya gittiğini belirterek, “Namaz saatiydi. Ön kapı yoğun olduğu için arka kapıdan çıktım. Ne olduğunu hatırlamıyorum. Mal sahibinden davacıyız” dedi. Kardeşinin ölüm haberiyle yıkılan Dr. Cüneyt Konuralp, ise “Tarihi koruyacağız diye kardeşimi öldürdüler. Olay yerine gittim. Orada yaşayanlarla görüştüm. Daha önce de taşların düştüğünü ve bu konuda defalarca yetkilileri uyardıklarını söylediler” diye konuştu.

Görgü tanıklarından Yılmaz Çelik, olay anında kafede çay içmekte olduğunu anlatarak şunları söyledi: “Kafenin önü kalabalık olduğu için karşı kaldırıma geçmiştim. O esnada büyük gürültü oldu. Büyük bir parçası on kişinin üstüne düştü. Diğerleri kaçışırken, yerde iki kişiyi gördüm. Yardım etmek istedik ama olmadı. Yaralılar 15 dakika bekledi. Sonra hastaneye kaldırıldı.”

Tehlike biliniyordu
Mahyacı Sokak’ta faaliyet gösteren dükkânların sahipleri ise tehlikenin bilinmesine rağmen kimsenin önlem almadığını söyledi. Avpa Gömlek dükkânının sahibi Mehmet Kaptan, “Buraya yalnızca bir ay önce demir tel gerildi. Bundan iki ay önce de sokağın aşağı kısmında binadan düşen taş sonucu bir kadın ölmüştü. Biz burada çok tedirginiz. Bir an önce önlem alınsın” dedi.

Rumeli Han’ın güvenlik görevlileri ise hanı 20 ortağın işlettiğini belirterek şunları söyledi: “Taşlar düşüyordu ama böylesini görmemiştik. Herhalde bu yöneticiler için bir uyarı olacaktır. Biz 15 yıllık çalışanlar olarak, rahat rahat gezemiyoruz, korkuyoruz. Ortaklardan hiçbiri hanla ilgilenmiyor.”
Hanın altındaki Kafkas Müziği Sevenler Derneği çalışanları ise “Derneğe girip çıkarken bile yukarıyı kontrol ediyorduk. Gerdiğimiz tel, sadece küçük taşları engelleyebiliyor. Taş yağmuru sürüyor” diye konuştu.

Bir sinema gönüllüsü
Sadi Konuralp, bir sinema tutkunuydu ve film müzikleri konusunda Türkiye’nin en bilgili kişisi olarak kabul ediliyordu. Kargaşasını, kalabalığını sevmediğini söylediği İstanbul’da, büyük bir ihmalin kurbanı oldu, ardında çok sayıda dergi, makale ve yılların birikimini toplamayı planladığı yarım bir kitap bıraktı.

Annesi akademisyen, babası opera sanatçısı olan Konuralp, çocukluğundan beri özellikle bilimkurgu ve korku filmlerine büyük ilgi duyuyordu. Üniversite sınavında Ankara Üniversitesi Kimya Bölümü’nü kazanmasına ve burada eğitim görmesine karşın, vaktinin çoğunu sinemaya ayıran gönüllü bir araştırmacıydı. Ankara ve Gazi üniversitelerinde ‘film müziği’ dersleri vermeye başladı. Bir yandan Ankara’da pek çok sinema etkinliğinin gönüllü çalışanı oluyordu. İstanbul’da Mimar Sinan Üniversitesi ve Lale Film Stüdyosu’nun arşivini incelemek için birkaç gün kalmaya karar vermişti. Konuralp’in arkadaşı Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi ve sinema yazarı Kaya Özkaracalar, “Sadi, yeri doldurulamayacak bir kayıp” dedi.

Haber: TİMUR SOYKAN
İSMAİL SAYMAZ – radikal arşivinden alındı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir