Fantastik Türk Sinemasının Yener Çakmak Abisi Aramızdan Ayrıldı

Zagor Tshirtlü olan Yener çakmak

Bundan seneler evvel Ege Görgün sayesinde tanışma fırsatını yakalamıştım Yener Çakmak ile. Daha sonra babam ile yıllarca Günaydın gazetesinde çalıştığını öğrendim dostluğumuz bu sayede gelişti. Yener abinin Fantastik sinemaya ilgisi büyüktü zaten Giovanni ve Metin’in Fantastik Türk Sineması kitabında da katkıları vardı. Ara ara görüşlerine danışırdım zaten sitemizde de pek çok yazıda kendisine teşekkür etmişimdir. Fantasturka’nın 2.sinde Levent Çakır ile birlikte söyleşi yapmalarını çok istemiştim, o gün onda gördüğüm ruhu unatamam. Hoş bir anı olarak kaldı bizler için. Daha yapacağımız çok şey vardı detaylı bir görüşmeyi de erteliyorduk, bazen onun bazen benim zamanım uymuyordu…  İnsanın içi burkuluyor düşündükçe.

Bu akşam (7 şubat 2017) uykusunda kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldığı haberini aldık. Aramızdan zamansız ayrıldın Yener abi muhabbetlerimiz ve paylaştıklarımız yapmayı düşündüklerimiz için artık senin yanımızda olduğunu bilerek hareket edeceğiz. Gerçekten çok üzgünüm hepimizin başı sağolsun, cenazesi ile ilgili detayları sosyal medyadan duyuracağız. (Utku Uluer)

Yener Çakmak kimdir diye merak edenler için:

Yener ÇakmakYener Çakmak, 1950’de İstanbul’da doğdu. İlkokul öğretmeni anne babanın 3 çocuğunun ortancasıdır. İstanbul Atatürk Eğitim Enstitüsü Resim – İş Bölümünden mezun oldu.

Güzel sanatlara ilgisi küçük yaşlarında başladı. Resim, karikatür çizdi, amatör olarak defter sayfalarına çizgi romanlar yaptı, arkadaşlarına okuttu. Evde herşeyini kendi yaparak ramazan gecelerinde Karagöz-Hacivat oynattı.

Ortaokulda okurken İstanbul Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü oyunlarında rol aldı. Aynı yıllarda İstanbul Radyosu Çocuk Saati ekibine katıldı. Daha sonra özel tiyatrolara geçti. Kadıköy Sezer Sezin – Üner İlsever Tiyatrosu ve Tevfik Gelenbe Turne Tiyatrosu’nda oynadı. Kendisi gezici tiyatro gurupları kurdu, kamplarda, salonlarda oyunlar sahneledi. Kısa bir süre sahnelerde arkadaşı Ümit Sinan Topçuoğlu ile “Buzdolapları” adıyla komedyenlik yaptı. Foto-roman konusuna, mahalle arkadaşı Ali Eşref Müezzinoğlu’nun teşviki ile girdi. 1969 – 1989 yılları arasında oyuncu, yapımcı, senarist,yönetmen, kameraman olarak çok sayıda foto roman yaptı. 1969 yılında film yapımcısı yönetmeni Kayahan Arıkan’a hem sanat danışmanlığı yaptı, hem de filmlerinde oynadı.
1980’li yılların sonlarında video film konusunda yönetmenlikler yaptı. Bazı müzisyenlere şarkı klipleri çekti. Karikatür çizerliğine küçük yaşlarda başlayıp 1966 yılından itibaren piyasadaki yayınlara çizerlik yaptı.

Karikatürcüler Derneği üyesi oldu. Gazete, dergi yayınlarında foto muhabirliği, grafikerlik, sayfa sekreterliği gibi çeşitli dallarda çalışmalar yaptı. Yayınelerine kitap resimlemeleri, yazarlık yaptı. Bir yıl Antalya Gazi Paşa Lisesi’nde resim iş öğretmenliği yaptı. Sinema,karikatür,çizgi roman konularında araştırmalarda bulundu. İnternet sitelerine yazılar yazdı.

7 Şubat 2017’de kalp krizi geçirerek aramızdan ayrıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir