Yapımcı ve Yönetmen Melih Gülgen’i Kaybettik

Melih Gülgen

Cemil filminin setinden (1975) – Cüneyt Arkın ve Melih Gülgen

Sitemiz için oldukça önemli ve değerli isimlerden birisi olan Yapımcı ve Yönetmen Melih Gülgen bugün aramızdan ayrıldı. Uzun süredir yakalandığı akciğer kanseri nedeniyle tedavi gören Gülgen son 15 gündür de yoğun bakımdaydı. Bugün öğleden sonra İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Melih Gülgen’in cenazesinin yarın ikindi namazına müteakip İstanbul’da Eyüp Sultan Camisi’nde kılınacak ve cenaze namazının ardından defnedilecek.

Melih Gülgen, Cemil, Adalet, İnsanları Seveceksin, Tatar Ramazan gibi önemli filmlerin yönetmenliğini ve yapımcılığını yapmıştı. Kendisiyle yaptığımız söyleşiye buradan ulaşabilirsiniz:

sinematikyesilcam.com/2016/07/melih-gulgen-ile-derin-sohbetler-bolum

Başta ailesi ve sevenleri olmak üzere hepimizin başı sağolsun.

Melih Gülgen

Melih Gülgen Sinemaya başlangıcını anlatıyor:

Rami de ilkokul ve ortaokulu okudum. Atatürk erkek lisesini bitirdim. Çalışmam gerekiyordu. Birkaç film setinde, set işçisi olarak ve aynı zamanda Prodüksiyon asistanlığı yaparak çalıştım. Bu çalışmalar esnasında rejisör yardımcıları bana klaketi vererek, sahne ve plan numaralarını yazdırıyorlardı. Arada bir sufle de veriyordum. Böylece rejisör asistanlığına yumuşak bir geçiş yaptım. Bu branş bana çok uygun gelmişti ve bu konuyla ilgili bilgimi zenginleştirmeye başladım. Zaten çok kitap okuyordum. Bu işle ilgili ne kadar kitap varsa alıp okudum. Sırasıyla Halit Refiğ, Tunç Başaran, Natuk Baytan, Yılmaz Atadeniz, Zeki Ökten, Yücel Uçanoğlu gibi yönetmenlere asistanlık yaptım, bir çok senaryo yazdım.

İlk yönetmenlik deneyimim hiç aklımda olmadığı bir zamanda gerçekleşti. Askerden yeni dönmüştüm, Yücel Uçanoğlu’na asistanlık yapıyordum. Yeni bir filme başlayacaktık. Feridun Kete (aynı zamanda kameraman) ve ortağı Yücel Uçanoğlu’yla birlikte sabah erkenden toplanıp işe çıkacaktık. Ekip hazırdı, Feridun Bey ve Yücel Bey yoktu. Bir müddet bekledik Feridun Bey geldi, ama rejisör yoktu. Feridun Bey asistanı olan Erhan Canan ile beni kenara çekti. Bizim Yücel Bey ile ortaklığımız dün gece bitti. Bana, filmi sen çekiyorsun dedi. Biz de o güne kadar ne öğrendiysek becerebildiğimiz kadarıyla filmi çektik. Film çıktı, sinemalarda oynadı. Ama bir problem vardı! Film iş yapmıyordu. Ben, film İstanbul’da nerede oynuyorsa oraya gidiyordum. Hatamı aradığım için gidiyordum. Mutlaka benim bir hatam vardı, ama neydi bilmiyordum? Sonunda buldum. Benim montaj bilgim çok zayıftı. Film çok ağır ve yavaş olmuştu, bu şartlarda rejisörlük yapmam zordu. Hemen Yılmaz Atadeniz’e koştum, daha önce Yılmaz Güney’in oynadığı Çirkin Kral filminde ona asistanlık yapmıştım. Tekrar çalışmak istediğimi ve bana montajı iyice öğretmesini istediğimi söyledim. Kabul etti. Çalıştığımız filmlerin montajını bana bırakıyor, sonra gelip hatalarımı düzeltiyor, tashihleri yapıyordu. Bana çok iyi bir şekilde montajı öğretti. Siyah beyaz döneminde senede 12-13 film, renkli dönemde 4-6 arası film çekiyordum. 1970 yılında kendi şirketimi kurdum. Gülgen Film o zamandan beri hem kendi firmama, hem de başka firmalara film çektim. Aşağı yukarı 150 film çektim. (Sinematürk sitesinde Yakup Sancı ile 2010 yılında yaptıkları görüşmeden derlenmiştir…)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir