Şener Şen’in söylediği Kantolar

Şener Şen’in bir kanto albümünde yer aldığını biliyor muydunuz?

70li yıllarda ağırlıklı olarak tiyatroda yer alan Şener Şen, 80’li yıllarda sinema yıldızına dönüşmüş olmasına rağmen köklerinden kopmadı ve pek çok müzikalde de yer aldı. kariyerinin ilk yıllarına baktığımızda gözümüzden kaçan bir detay yakaladık. Değerli oyuncumuz Şener Şen, ses sanatçısı Suzan Bizimer ile Şehzadebaşı Saz Heyeti eşliğinde bir albüm doldurmuş. Bu albümde 9 parça yer alıyor ikisinde solist Şener Şen. Kadri Şençalar yönettiği albüm, Aras Plak tarafından basılmış. Plağın tam basım tarihine ulaşamadık ancak Ercan Demirel‘in verdiği bilgilere göre Aras LPleri 68-70 arası çıkmış genelde. Şener Şen‘in kariyerine baktığımızda plağın 70li yılların başına denk geldiğini öne sürebiliriz.

KantolarPlağın tam ismi Kantolar Geçmiş zaman olur ki hayali cihan değer

Şener Şen’in Söylediği Şarkılar:

Plağın arka kapağında kantolar hakkında çeşitli bilgiler yer alıyor. Şener Şen’in söylediği yukarda da linki olan parça bir esnaf kantosu olan Leblebici Kantosu oldukça neşeli. Şener Şen kendi göre şarkı söylemeyi çok seviyor yıllar sonra yer aldığı Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra müzikalinde de benzer şarkı söyleme yöntemlerini kullanıyor. Leblebici’de kendisine eşlik eden solist Suzan Bizimer.

Şener Şen‘in söylediği diğer kanto ise Şarhoşum Ama Falso Yapmam. Internette araştırıldığında Nurhan Damcıoğlu‘nun olarak geçiyor parça ama Damcıoğlu albümde yer almıyor haliyle bu plak kaydında Nurhan Damcıoğlu olup olmadığını doğrultamadık plakta da yazmıyor zaten. Ancak seneler sonra Kantolar isimli bir toplamada 3 ismin kayıtları bir arada derlenmiş bu da telif konusunu karıştırmış. Maalesef telif hakları nedeniyle diğer şarkıyı şimdilik buraya ekleyemiyoruz ancak o da ilk şarkı gibi  konuşma gibi icra edilmiş bir kanto. Ancak kesinlikle Şener Şen söylemektedir.

1- BEN KALENDER MEŞREBİM
BU CUMA OSMANBEY’DE
SARHOŞUM AMA FALSO YAPMAM
BEN YARİMİ GÖRDÜM, ŞINGIRDA
KOYMAZ MISIN? ŞU KALBİME ELİNİ

2- LEBLEBİYİ KAVURAM
KÜÇÜCÜKKEN EĞLENCEYİM
ALEM RÜYADA OLSUN
BÜLBÜL KANTO’SU

FİRMA ARAS PLAK

Bilgi – Kantolar Nedir?

Kanto bir tiyatro terimidir
isim
1.
tuluat tiyatrolarında, oyundan önce, genellikle kadın sanatçıların şarkı söyleyip dans ederek yaptığı gösteri.
2.
bu gösteri sırasında söylenen şarkı.

Italyancadan dilimize geçmiştir. Şarkı söyleme anlamına gelen Cantare fiilinin birinci tekil şahıs çekimi canto’dur.

Önemli not: Konuyu hatırlatan Sedat Akkurt’un paylaştığı bilgiler ışığında minik bir araştırma yapmaya çalıştım. Bilgileriyle konu hakkında bizleri aydınlatan Cem Şeftalicioğlu ve Ercan Demirel’e çok teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir