Tarkan Filminin Ünlü Ahtapot Sahnesi

Tarkan: Viking Kanı filmi fantastik sinemamızın en çok bilinen filmlerinden bir tanesi. Hatta yurtdışında dvd formatında da basılmıştı. Sezgin Burak‘ın çizgi romanından uyarlanan film içerisindeki en fantastik unsur ise dev ahtapot idi. “Camgöz” isimli ve çizgi romanda yer almayan ahtapotun gözüktüğü sahnelerin hikayesi ve kamera arkası görüntüleri ise bir süre önce internet ortamına düşmüştü. Foto galerilerinden ziyade düzgün bir metin ile yazıyı sizler için hazırlamaya ve anlatılan hikayeyi sunmaya karar verdik. Bazı farklı kaynaklardan da konuyu araştırdık.

Hüseyin Karaöz, Tarkan Viking Kanı çekimlerinde Kartal Tibet ile birlikte.

O dönem Günaydın gazetesi adına filmi takip eden Bodrum muhabiri Hüseyin Karaöz‘e ulaştık. Kendisinin de bir haber yaptığını ve sağda gördüğünüz fotoğrafı çektiğini söyledi. Bizlerle aşağıdaki bilgileri paylaştı:

Benim Günaydın gazetesinde çok haberlerim çıkmıştı. Haberler servisten komisyondan geçtikten sonra gazetelerde kullanılırdı. Saklambaç’ta çok haberlerim çıkmıştı. Elimde hiç birisi kalmadı. Ahtapot için çektiğim Bodrum‘da kalenin önünde bir sahneydi. Plastikten imal edilmiş bir ahtapottu. 1970-71 yili olsa gerek. Haber Günaydın‘da çıkmıştı bir de film setinin fotoğrafçısı vardı. Onun çektigi fotoğraflar da var. Daha sonra okumaya Amerika’ya yerleştiğim içim elimde pek fazla örnek kalmadı.

Bu noktada anladığımız kadarıyla internet üzerinde dolaşan Tarkan Viking kanı filminin set arkası görüntüleri iki fotoğrafçı tarafından çekilmiş. Birisi Hüseyin Karaöz diğeri ise Güngör Özsoy. Diğer fotoğrafçının Güngör Özsoy olduğu bilgisini ise Sunay Akın twitter üzerinden paylaşmıştı, ayrıca yapımcı firma Arzu Film’den Ferdi Eğilmez‘e de bu bilgiyi doğrulattık.

Ahtapot

Ahtapot’un Hikayesi:

O dönem Yeşilçam’daki teknik eksiklerden bahsederiz. F,lmde gerçek bir maketin kullanılması da Türkiye şartlarında prodüksiyonu epey zorlamış. Fakat film ekibi tüm zorluklara ve aksiliklere rağmen “Ahtapot”un bulunduğu sahneleri çekmeyi başarmış.

Sezgin Burak‘ın Viking Kanı hikayesinde aslında farklı yaratıklar bulunmaktaydı ancak film ekibi şartlara uygun olarak çizgi romanda bulunmayan bir yaratığı dahil etmeye karar vermişler. Bir süre konu üzerinde çalışıldıktan sonra yaratığın nasıl görüneceğine karar verilmiş ve Ertem Eğilmez‘in prodüksüyon ekibi Bayrampaşa‘daki bir plastik fabrikasına giderek oradaki görevlilerden çekmekte oldukları film için dev bir ahtapot yapmalarını istemişler. Bu istek üzerine fabrikada, plastikten dev bir ahtapot yapımına başlamış. Gerçekçi görünmesi adına ahtapotun kollarına tek tek spiraller takılmış. Ancak bu kolların hareket etmesini sağlayan herhangi bir mekanizma tasarlanmamış. aten filmde ahtapotun kurbanına doğru yaptığı hareketlerde bu durumu net olarak görebilirsiniz. Film ekibi de bu sorunu insan gücüyle aşmaya karar vererek ve birkaç dalgıç kiralamış. Zira izlediğimiz sahnelerde ahtapotun kollarını deniz içinden bu dalgıçlar hareket ettirmekteymiş. Sorunlar aşılıp, her şey hazır hale gelince ahtapot bir kamyonla Bodrum‘a taşınmış.

Ahtapot ve dalgıçlar

İşte yukarıdaki ve aşağıdaki fotoğraflarda Bodrum kalesinin önüne indirilen ahtapotu, kurbanların bağlandığı ahşap adak salını, film ekibini ve dalgıçları görmekteyiz.

Su altı sahneleri ise İzmir Efes Oteli’nde!!!

Ancak ahtapotu Bodrum Kalesi‘nde denize indirmek ve kurban etme sahnelerini çekmek sorunları çözmemiş. Su altı sahnelerinde Kartal Tibet ile ahtapotun boğuşma sahneleri olduğu için bir de su altı çekimleri yapılmak isteniyormuş ancak o dönemde su altı kamerası oldukça pahalı olduğu için farklı bir çözüm aranmış. Ahtapotu tekrar bir kamyona yükleyip İzmir Efes Oteli‘ne götürmüşler.

Otelin havuzunun altında bir su altı barı varmış. Buradaki müşteriler bir yandan içkilerini yudumlarken bir yandan da yüzenleri izleyebiliyorlarmış. İşte Tarkan ile Ahtapot arasında geçen tüm o boğuşma sahneleri bu havuzda çekilmiş. Çok komplike olan bu çekim hikayesi de bu şekilde çözülmüş.

Sağ tarafta Ahtapotun Efes Oteli havuzuna indirilmesi ve sol fotoğrafta ise su altındaki kavgadan bir sahne yer almaktadır.

6:00’dan itibaren ahtapota verilen kurban (Atıf Kaptan) ile ilgili sahneyi izleyebilirsiniz:

Bodrum kalesi önünden diğer kareler:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir