Türvak’ta İbrahim Enez ’e ait Türk sineması afişleri

İbrahim Enez

Türvak Sinema Tiyatro Müzesinde yaz boyunca görebileceğiniz, İbrahim Enez’e ait eski Türk sineması afişlerinin orijinal tabloları, bizleri ziyarete bekliyor! Yeni Çarşı Cad. No:24 Galatasaray, Beyoğlu’nda bulunan Türvak’taki bu değerli sergiyi kaçırmamanızı öneririz.

Müze Ziyaret saatleri:
Salı – Pazar : 10:00 – 18:00. Pazartesi Günü Kapalıdır.
Giriş Ücretleri:
Tam : 10 TL
Indirimli : 5 TL
Engelliler : 1 TL

İbrahim Enez 1950’lerden 90’lara kadar Yeşilçam için sinema feneri ve film afişleri tasarlamış, resmetmiş ve üretmiştir. Günümüz de hala hayatta olan ve grafik tasarımın elle yapıldığı bu dönemi bizlere aktarabilen sayılı fener ve afiş sanatçısıdır.

İbrahim Enez afişBasın bülteninden:Yeşilçam’da filmler hakkında seyircilere bilgi veren, onları sinema salonlarına, kimi zaman da yazlık sinemalara çeken en önemli öğelerin başında sinema fenerleri ve film afişleri geliyordu. Bugünkü gibi kitle iletişim araçlarının yaygınlık kazanmadığı dönemlerde afişler hem filmlerin tanıtımında hem de görsel olarak seyirciye aktarılmasında çok önemliydi. Yılda iki yüz, üç yüz film çeken yapımcılar, yönetmenler ve oyuncular gibi bir de bu filmleri sürekli çizdikleri afişlerle görselleştiren afiş ressamları vardı. Afişlerin köşelerinde imzaları bulunan ve çoğunlukla prodüktörler ve afiş basan matbaalar dışında pek kimsenin tanımadığı bu sanatçılar, çoğu zaman kısa sürede ve düşük bütçelerle eser üretmek zorunda kalıyordu. Yaptıkları işe aynı zamanda sanatsal bir boyut da katmanın peşinde olan afiş ressamlarından İbrahim Enez de bu işin yaşayan en eski ustalarından biri. 1952’de başladığı sinema fenerleri hazırlama işini 1990’lara kadar devam ettirmiş; Hudutların Kanunu, Kızılırmak Karakoyun ve Umut da dâhil olmak üzere sayısız çizim afişe imza atmış önemli bir sanatçı.” (1)

Kaynak (1). Barış Saydam, İbrahim Enez ile yaptığı söyleşiyi buradan okuyabilirsiniz: www.tsa.org.tr/tr/yazi/yazidetay/143/ibrahim-enez—yeni-afislerde-fircanin-derinligi-yok-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir