Antalya Film Festivali’nde Ulusal Film Yarışma Kategorisi kaldırıldı

Yeşilçam’dan miras kalan bir yarışma kaldırıldığı için üzgünüz…

Altın Portakal ismi değiştirildiği için üzgündük…

Sinematik Yeşilçam sitesi olarak genellikle arşivsel bir çalışmaya yapmaya özen gösteriyoruz. Apolitik bir yayın anlayışımız yok ancak bazı konularda gündemi takip etmediğimizi de söyleyebiliriz o yüzden dönemsel yaşanan polemiklere sitede yer vermediğimiz oluyor.

Altın Portakal ismi sinemamızın önemli filmlerinin aldığı ödüller açısından çok önemli idi. Bu isim ile birlikte bir tarih bir gelenek yaşıyordu. Elbette yeniliklerden kaçılmaz ama bazen gelenekleri yaşatmakta gelecek adına faydalı olacaktır.

Bu değişikliklerin nasıl yapıldığı oldukça sorunlu ilerliyor ülkemizde. Kalıcı olduğunu düşündüğümüz el üstünde tutulan bir durum, festival, ödül bir anda ortadan kalkabiliyor. Aynı Altın Portakal isminde olduğu gibi sinemamız adına çok önemli olan bir Ulusal Film Yarışması kaldırıldı… Üzgünüz. Konu ile ilgili detayları okumanız için sizi Cumhuriyet gazetesinde Ceren Çıplak‘ın haberi ile baş başa bırakıyoruz:

Ulusal Film Yarışma Kategorisi açıklama

Bu yıl 54’üncü düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Film Festivali’nin ulusal yarışma kategorisinin kaldırıldığı açıklandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 21-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival öncesi dün bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda festivalle ilgili değişiklikler açıklanarak yeni yönetim tanıtıldı. Toplantıda, Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Festival Başkanı Menderes Türel, festivalde ulusal yarışma kategorisinin kaldırıldığını ve tamamen uluslararası bir festivale dönüştürdüklerini söyledi. Buna karşılık sinema eleştirmenleri ise bu durumun yerli filmleri zorlayacağını vurguladı. Türel, festivalin geleneklerini koruyacaklarını kortej ve galalar üzerinden devam ettireceklerini de sözlerine ekledi. Türel, ulusal yarışma kategorisini kaldırıp tamamen uluslararası yarışmaya dönüştürmelerini şu gerekçelerle açıkladı: “Festivalin çıtasını yukarıya taşımak istiyoruz. Dünyada film endüstrisinde önemli bir yere sahip olmasını istiyoruz. Antalya’ya 10 milyonun üzerinde turist geliyor. Antalya’nın vizyonu büyük. Antalya bir dünya markası. Geleneklerimizi koruyacağız ama çağdaş gelişime de ayak uydurmalıyız. Türk filmleri yurtdışındaki festivallerde önemli ödüller alıyorlar. Artık deplasmanda değil kendi evlerinde yarışabilirler.” Türel, en iyi filme de 50 bin Avro ödül verileceğini açıkladı. Ayrıca festivale “Çocuk” ile “Film ve Yemek” olmak üzere iki yeni bölüm eklendi.

Yeni festival yönetimi

Türel, daha önce festivalin direktörlüğünü yürüten Elif Dağdeviren’in kendi isteğiyle görevi bıraktığını söyleyerek yeni komiteyi tanıttı. Festivalin artistik direktörlüğünü film yapımcısı Mike Downey, danışmanlığını ise Saraybosna Film Festivali direktörü Mirsad Purivatra üstleniyor. Antalya Film Forum’u direktörlüğünü de film yapımcısı Zeynep Atakan sürdürmeye devam ediyor. Toplantıda konuşan Mike Downey, “Festivalimizde Türk sinemasının en iyi örneklerini, dünya sinemasının en iyi örnekleri arasında konumlandırmak istiyoruz” diye konuşurken. Purivatra da “Antalya’yı film dostu bir şehir olarak tanıtmak ve sinemacıları evlerinde hissettirmek istiyoruz.” ded

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir