Cüneyt Arkın ve Erol TAŞ – İstasyon (1977)

İstasyon, 1977 yapımı Şerif Gören‘in yönettiği Bülent Oran‘ın senaryosu yazdığı başrollerinde Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit ve Erol Taş‘ın oynadığı Yeşilçam’ın yüz akı filmlerinden biridir. bu filme yüz akı dememin ilk sebebi bu filmle farklı bir şeyler anlatılmak istendiğini, gırgırına bir alt metni olduğunu düşünmemdir ama bir diğer sebebi de Yeşilçam içinde absürdlük ile dram ve komedinin beraber ne kadar da ustaca kullanıldığının en güzel örneklerinden birini sunmasıdır bu filmin.

Moralim biraz bozuk olsa İstasyon filmi bana hep kendimi iyi hissettirmiştir. O sebepten dolayı ben de sizlere filmden yakaladığım bazı görseller eşliğinde İstasyon filminden kısaca bahsetmek istiyorum
Gırgırına..


İstasyon filminde Gırgır Ali de bir Cingöz Recai havası vardır. Gırgır Ali‘nin geçmişi farklı da olsa, fakir de olsa; kaçırma planında, insanlarla olan ilişkilerinde, hayata bakışında bir “Cingöz” vardır.

Gırgır Ali tamamen hayatı gırgıra alan kimseye muhtaç olmayan ve dostu köpeği Çarşaf ile eğlenceli zaman geçiren feleğin çemberinden geçmiş gırgır ali .

Gırgır Ali ve Kankası Çarşaf Çok iyi dost olmuşlar…
Bir gece araba sahnesinde Cüneyt Arkın ben Gırgır okurum Çarşaf da Çarşaf der. Tabi ki burada birinci Çarşaf, Cüneyt‘in köpek suretindeki can dostu, ikinci Çarşaf ise dönemin mizah dergisidir.

Cüneyt Arkın‘ın altın dönemine ait en güzel filmlerinden birisidir bence yanında Erol Taş‘tan, İhsan Gedik‘e, İsmail Hakkı Şen‘den, İbrahim Uğurlu‘ya, Hakkı Kıvanç‘tan Hüseyin Kutman‘a sinemamızın birbirinden değerli ve başarılı oyuncuları da cabası.

Gırgır Ali bir gün, kabadayı Palandöken‘den (Erol Taş) ilginç bir teklif alır. Ünlü şarkıcı Yasemin’i kaçıracaktır. Karşılığında Yasemin’in her bir santimetresine karşılık 1000 lira para alacaktır. Parasına değil de gırgırına kaçıracaktır aslında Ali, Yasemin’i.Buradan da öğreniyoruz ki Yasemin’in boyu 1,72 cm’dir 🙂

Filmde Çarşaf‘ın öldürüldüğü sahne, bence sinema tarihinin en hüzünlü sahnelerindendir.
Cüneyt Arkın‘ın “hainlere ve kalleşlere acımayacaksın” sözü ile akılda kalan Türk filmi. içinde enteresan göndermeler ve dokundurmalar vardır.

Ne düşünüyorsun? Çocukluğumu… Hersey çocuklukta güzel yaşadığın her şey.

Bir de gizli reklam var filmde. Cüneyt abimiz birasını açarken ”bira bu kapağın altındadır!’‘ demeyi ihmal etmiyor.

Film müzikleri :
Filmin duygusal müziği efsane sanatçı zülfü Livaneli ‘nin eşkiyadan hükümdar olmaz şarkısıdır. (bu arada küçük bir not zülfü Livaneli yunan besteci mikis thedorakisin kankasıdır. ve Türk flimlerin de kendisinde birçok müzikleri kullanılmıştır.. ). Filmin ana tema müziği haraketli eğlenceli müziği ise ozanlar grubuna aittir.

Gırgır Ali:güle güle
Yasemin:sen?
Gırgır Ali:güle güle

Final sahnesinde Cüneyt Arkın’ın kendisini linç etmeye gelen insanları bi torba dolusu parayı havaya saçarak durdurması da tarihteki en güzel ve en dramatik materyalizm eleştirilerinden biridir bence…

Kaçış , yakalanış ve kapanış gırgırına …

2 thoughts on “Cüneyt Arkın ve Erol TAŞ – İstasyon (1977)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir