Uzunçalar Kapaklarındaki Dansözler (2)

Uzunçalar dansöz

Figen Han

Kariyerinin henüz başında kısa bir dönem dansözlük yapan, yirmi yıla yakın Yeşilçam kariyerinde yüzden fazla filmde rol alan bir dönemin seks sembolü Figen Han, 70’lerin ortalarından itibaren dönemin erotik filmler furyasına katılarak, vücudunu cesurca sergiler.

1977’de bugün plak koleksiyonerlerinin peşinden koştuğu, ülkemizde çok fazla örneği olmayan bir ‘’Erotik Pop’’ 45’liği çıkarır. Ününün doruğunda iken oryantal temalı pek çok uzunçalar kapağında yer almştır. Kent Plak etiketli dört farklı Esin Engin Orkestrası uzunçalar kapağı ile sembol hale gelmiştir.

Modern Oyun Havaları (1973), Oyun Havaları (1977),

1979 tarihli Modern Oyun Havaları 4 (1979), Modern Oyun Havaları 6 (1980)

Şenay Plak etiketli, 1976 yılında Klarinet sanatçısı Hasan Yarımdünya’nın iki farklı kapakla piyasaya çıkan uzunçalar  ‘’Sulukule Romanları – 1’’

Ve Elenor Plak tarafından aynı yıl piyasa sürülen ‘’Çiftetelli’ uzunçalarının ön ve arka kapağı müzikseverlere fotojenik bir Figen Han portresi sunmuştur.

Son olarak, 1979 yılında Yunanistan’da piyasaya çıkan, Vasilis Papadopoulos isimli sanatçının ‘’Niyazi Ali ile Çiftetelli’’ isimli Türkçe şarkılar ve türküler de içeren uzunçaların kapağında yine dansöz kıyafetiyle Figen Han’ı görürüz.

1980’li yılların ilk yarısında oyunculuk kariyeri sona erdikten sonra basında yer almamayı tercih etmiştir.

Seher Şeniz

1948 İzmir doğumlu Seher Başdaş, 1965 Caddebostan Plaj Güzeli ve 1966 Türkiye Güzellik Yarışması ikincisi olup adını duyurduktan sonra strip-tease kulüplerinde ‘’Zora’’ takma adıyla sahne aldı. Komedyen Celal Şahin’in önerisiyle dansözlüğe yöneldi. Dans ve Yeşilçam kariyerini eş zamanlı olarak sürdürdü. Rol aldığı yirmiden fazla Yeşilçam filminde sıklıkla ‘’Femme Fatale’’ rolleriyle karşımıza çıktı. 1980’li yıllarda dönemin magazin mecmualarına özel hayatı ve düşüşüyle sıklıkla haber oldu.

1992 yılında esrarengiz ölümü ve ardında bıraktığı hüzünlü intihar mektubuyla yürekleri burkmuştur.

Kapak kızı olduğu 4 uzunçalar ;
1977 tarihli Elenor Plak etiketli ‘’Disco Turkish Dances’’,

Selim Sesler ‘in klarinetiyle yıldızlaştığı ‘’Gel de Oynama’’ serisinin 3. uzunçaları ve Coşkun Plak’ ın yayınladığı ‘’Klasik Oyun Havaları’’ uzunçalarının kapak fotoğraflarında güzel vücudunu sergiler.

Birsen Ayda

Şarkıcı Atınç’ın eşi, yirmiden fazla Yeşilçam filminde yer aldıktan sonra beyazperdeye erken veda eden dansöz Birsen Ayda, 1976 tarihli efsanevi Zafer Dilek uzunçaları ‘’Oyun Havaları’’ kapağı için 30 yaşında vermiş olduğu portre pozuyla klasikleşerek, kulaklarımızı neşeyle dolduran, hepimizi yeşilçam filmlerine götüren melodilerle bezenmiş albümü taçlandırmıştır.

Feri Cansel

Yer aldığı filmlerde sergilediği vücuduyla ve dans şovlarıyla bir dönem erkeklerin aklını başından alan Feri Cansel, Yeşilçam kariyerine başlamadan önce başta Harbiye’deki Parisien Kulüp olmak üzere kimi önemli kulüplerde dans etmiştir. 60’ların ortalarından 80’lerin başlarına kadar epey filmde rol alarak, sinemamızın önemli kadın oyuncularından biri olmuştur. Beklenmedik ölümüyle sevenlerini üzen Cansel, 1974 tarihli Elenor Plak’ın yayınladığı ‘’Oyun Havaları’’ serisinin ilk albümünün ön ve arka kapağını süsleyerek sevenlerine hoş bir hatıra bırakmıştır.

Firuze Sultan

1980’li yıllarda ismini duyuran bir diğer oryantal Firuze Sultan, dönemin pek çok arabesk albümünün yapımını üstlenen Muhti Bayam’ın prodüktörlüğünde sound ve orkestrasyonu oldukça tatmin edici, arapça şarkılar içeren ‘’Pop Oryantal’’ serisinin 4. albümüne ismini verip kapağını süsler. Dönemin kanun sanatçısı , 90’ların orkestra şefi Taşkın Sabah’ın 1985 tarihli Oskar Plakçılık etiketli 2.uzunçaları ‘’Turkish Folk Music’’ kapağında yine Firuze Sultan’a rastlarız.

Tülay Karaca

Her ne kadar iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar az filmde sadece dansöz rolleriyle karşımıza çıkmış olsa da, 70’lerin sonuna doğru ismini duyuran Tülay Karaca’yı pas geçmek olmazdı. 70’lerde yayınlanan üç tane uzunçaların kapağında kendisini görüyoruz:
1976 tarihli Hasan Yarımdünya uzunçaları ‘’Sulukule’’ serisinin 2. albümü ‘’Çadır Alemleri’’, Mustafa Kandıralı’nın Şenay Plak hesabına yaptığı 45’likler derlemesinin ilki ‘’Oyun Havaları’’

ve Yusuf Kırıcı’nın sazlı ve sözlü ‘’Misket’’ uzunçalarının ön ve arka kapağında yer almıştır.

Burçin Orhon

Dans kariyeri kısa süren, ‘’Bambi’’ lakabıyla ünlenen Burçin Orhon’u 1980’lerde rol aldığı filmlerde genelde mesleğini icra ederken görürüz. 1987 tarihli Mustafa Özkent yönetmenliğinde Kalite Plakçılık’tan yayınlanan ‘’Raks- ı Şahane’’ uzunçalarının kapağında fotoğrafını görmekle kalmayız büyük puntolarla ismi de yer alır. Döneminde isim yapmış bir oryantal olması, bu uzunçaların satışlarını olumlu etkiler. Sahnelerden tamamen çekildikten sonra 90’lardan itibaren bazı Tv dizilerinde oyunculuk kariyerine devam etmiştir.

Nesrin Topkapı

Kısa bir şarkıcılık denemesinden 1975 tarihli Coşkun Plak etiketli iki 45’lik bırakan Topkapı, darbe sonrası Trt yılbaşı ekranının vazgeçilmezi olup, ulusal histeri krizleri yaratır.
‘’Oyun Havaları (Gelde Oynama)’’ serisinin ilk uzunçaları, 1976 tarihli ‘’Sulukule Ekibi – Evinizde’’ uzunçaları

Ve son olarak Esin Engin’in janra yeni açılımlar getiren Arabesk’ 80 uzunçalarında Topkapı’yı kapak kızı olarak görüyoruz.

Sinematik Yeşilçam için yazan: Sabahattin Bilgiç – 2017
Uzunçalar Kapaklarındaki Dansözler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir