Yeşilçam’dan İspanya’ya, Kartpostaldan Plak Kapağına – Suzan Avcı (1976)

Suzan Avcı

Uzun bir araştırma sonucunda paylaştığım bir önceki yazı dizisi (Uzunçalar Kapaklarında Dansözler) ile ilgili discogs.com‘da görsel araştırmaları yaparken ve uçsuz bucaksız sayfalar arasında kaybolmuşken, yukarıdaki plak kapağını görür görmez bir anda ekranda şimşekler çaktı. Cilveli bakışlarıyla objektife poz veren bu güzel kadın, Suzan Avcı’dan başkası değildi. Bu kutsal anı yazıya dönüştürmeyi ve siz kıymetli Sinematik Yeşilçam okuyucularıyla paylaşmayı görev edindim.

1936 doğumlu İspanyol besteci ve orkestra lideri Antonio Latorre’nin Don Pelegrin takma adı ile 1976 yılında Madrid’ de basılan Promo EP nin kapağında Suzan Avcı’yı tüm zerafetiyle görüyoruz.

Conjunto Don Pelegrin – A.Ritmo Colorado – Caliente / B.Flamenco En Pop – Beat Gitano – Discos BCD 68-626)
Latin – funk füzyonundan izler taşıyan enstrümantal eserler, dinleyiciye keyifli anlar vadediyor.

Bir süredir Yeşilçam artistlerinin kartpostallarını toparlama derdindeyim. Mütevazi koleksiyonumda bulunan ‘’Keskin Color – 1709’’ numaralı – tahminen 70’lerin ilk yarısında karta basılan bu fotoğraf, görsel hafızamı yanıltmadı. Kartpostalda yer alan bu pozun plak kapağına nasıl taşındığı ve Istanbul’dan Madrid’e ne şekilde ulaştığı ise tam bir muamma. Biz hep dışarıdan alıyoruz konusu karşısında; “onlar da bizden almış” diyenlerin elini güçlendiren bir gerçek…

Suzan Avcı’nın plak kapaklarıyla haşır neşir olması ise daha eskiye dayanıyor. Yarım asırlık sinema kariyerinde 300’den fazla yapımda rol alan, büyük oyuncu Suzan Avcı’yı benzer pozlarla daha genç ve formda hali ile ilk olarak Serengil Plak hesabına doldurduğu ve iki şarkı seslendirdiği 1964 tarihli 45’lik kapağında da görüyoruz.
(Tabya Başında Kızlar Yanyana / Bana Derler Çapkın Suzan – SERENGİL PLAK – 10005)

45’liğin ön yüzü Tabya Başında Kızlar Yanyana

Burada da 45’liğin arka yüzü ismi gibi çapkın bir kapak: Bana Derler Çapkın Suzan

 

Sinematik Yeşilçam için Hazırlayan ve Derleyen: Sabahattin Bilgiç

2 thoughts on “Yeşilçam’dan İspanya’ya, Kartpostaldan Plak Kapağına – Suzan Avcı (1976)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir