Atilla Dorsay’ın Yeni Kitabı O Güzel Atlara Binip Gidenler Çıktı

Atilla Dorsay’ın yeni kitabı O Güzel Atlara Binip Gidenler, Remzi Kitabevi tarafından kitapçılara dağıtıldı. Dorsay’ın 52. Kitabı olma özelliğini taşıyan kitapta Yılmaz Güney, Ayşe Şasa, Çolpan İlhan, İlhan Selçuk, Vedat Türkali, Onat Kutlar, Şakir Eczacıbaşı, Tuncel Kurtiz, Vitali Hakko ve Zeki Müren hakkında anılar yer alıyor.

Sayfa Sayısı: 320
Ebat: 134 x 198 mm
Yayın Tarihi: 01.11.2017

Atilla Dorsay kitabını anlatıyor:
Bu kitapta kendimce hayatlarını kişisel bir bakışla özetlemeye çalıştığım 40 önemli isim var. Bunlar öyle kişilerdir ki, bulundukları alemden topluma hep yeni şeyler sunabilir, sürprizler yapabilirler. Kendi adıma diyelim ki Yılmaz Güney, Ayşe Şasa, Çolpan İlhan, İlhan Selçuk, Vedat Türkali, Onat Kutlar, Şakir Eczacıbaşı, Tuncel Kurtiz. Vitali Hakko ya da Zeki Müren üzerine söyleyecek şeylerim hep olacaktır. Belki ve gerekirse bundan sonra da…

Kitaptaki kimi adlar, ilk bakışta çok ilgili gözükmeseler de birbirleriyle karşılıklı söyleşti, tartıştı, birbirlerini sanki bütünledi. Bazen beni bile şaşırtan biçimde!…Örneğin Hakan Balamir’le Vedat Türkali, Ayşe Şasa’yla Yusuf Kurçenli, Sezer Sezin’le Lütfi Akad, Lütfi Akad’la Yılmaz Güney, Yılmaz Güney’le Attila Özdemiroğlu, Şakir Ezcacıbaşı’yla Onat Kutlar, Ülkü Erakalın’la Zeki Müren, Fikret Hakan’la Çolpan İlhan, Çolpan İlhan’la Attila İlhan, Metin Erksan’la Müşfik Kenter, Tarık Akan’la Halit Akçatepe ve başkaları, kimi yazılarda sanki diyalogdan yola çıkıp bir bütüne ulaşacaklar; bir olayı, bir dönemi, bir süreci tanımlayacaklardır.

Tarihin ayni döneminde Türkiye denen dev çelişkiler ülkesinin kültür meydanında cirit atmış tüm bu kişilikler, bu ülkeyi, bu halkı, bu coğrafyayı kavramamıza yardımcı olacaklardır.

O Güzel Atlara Binip Gidenler kitabını şu linklerden ısmarlayabilirsiniz:

Kısaca Atilla Dorsay kimdir? (bültenden)

İzmir doğumlu. Galatasaray Lisesi ve Devlet Güzel Sanatlar Akademisi (şimdiki MSÜ) Yüksek Mimarlık bölümünden mezun oldu (1964). Cumhuriyet gazetesinde sinema üzerine yazmaya başladı (1966) ve sonra bunu asıl meslek olarak seçti. Cumhuriyet’te 27 yıl sürekli yazdıktan sonra Milliyet, Yeni Yüzyıl, Sabah’ta yazdı. Şimdi T24’te yazıyor.

Çoğu sinemayla ilgili olmak üzere bugüne dek 51 kitabı yayınlandı. Türk sineması eleştirilerini, denemelerini, yemek kültürü, şehircilik, yaşam kültürü, pop müzik üzerine yazılarını ayrı kitaplarda topladı. Birer Yılmaz Güney ve Türkân Şoray biyografisi, bir hikâye ve bir şiir kitabı var.

TRT 2’de, açıldığı 1985 yılından sonra film programları yaptı. “Sinema 100 Yaşında” kuşağında önemli klasikler sundu. 1986-1995 arasında TRT Radyo 3’te müzik programları yaptı. Çok sayıda yerli-yabancı dergide yazıları yayınlandı. Birçok festivalde jüri üyeliği yaptı. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin danışmanı, kurucusu olduğu SİYAD – Sinema Yazarları Derneği’nin onursal başkanı.

Dorsay’ın, Fransa’dan Chevalier des Lettres-Palmes Acade­miques Nişanı, TDK Basın ödülü, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Eskişehir, Malatya, Trabzon festivalleri Emek ödülü gibi birçok ödülü bulunuyor.

Kaynakça: Sadibey.com, Remzi Kitapevi basın bülteni ve idefix.com’dan O Güzel Atlara Binip Gidenler haberi derlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir