Yeşim Tabak – Fanatik Yeşilçamsevenler

Fanatik Film günümüzde en fazla Yeşilçam dönemi filminin hakkına sahip olan Film şirketi. Ellerindeki filmlerin restorasyonunu yapan şirket son yıllarda Youtube kanalından epey değerli film paylaşıyor. Bu hikayenin nereden geldiği konusunda sinema yazarı, gazeteci Yeşim Tabak‘ın 2003 yılında Radikal gazetesinde yayınlanmış yazısı arşivlik bir yazı. Ayrıca Fanatik Video’nun önce 2004 yılında vcd formatında daha sonra dvd formatında piyasaya sürdüğü Dünyayı Kurtaran Adam‘da yer alan Turkish Pop Cinema belgeseli de anlatılmış yazıda. Unutmadan ekliyelim, yazılar Yeşim Tabak‘ın izniyle yayınlanmaktadır biz de yazıyı yeni bir formata dönüştürüp iki bölüm halinde yayınlayacağız. Sitemize verdiği destekten dolayı Yeşim Tabak‘a teşekkür ederiz.

——o0o——

Fanatik Video vcd künye
Bir döneme damga vurmuş vcd’lerin pek çoğunda yer alan Fanatik Video künyesi

VCD piyasasında karşınıza Yeşilçam filmleri de çıktığında, biliniz ki müsebbibi Necdet Arkın. Fanatik Video‘nun sahibi Arkın, ‘Beta kasetli‘ dönemlerden bu yana, evde film keyfine hizmet ediyor.

VCD piyasasında karşınıza Yeşilçam filmleri de çıktığında, biliniz ki müsebbibi Necdet Arkın. Fanatik Video‘nun sahibi Arkın, ‘Beta kasetli’ dönemlerden bu yana, evde film keyfine hizmet ediyor. 60-70 filme sahip bir video dükkanından, binlerce film basan Fanatik’e kadar adım adım gelmiş. Yerli-yabancı envai çeşit, görece yeni yapımın yanısıra, Türk sinemasının fantastik ve ‘tarihsel fantezi’ türündeki kült örneklerini de VCD olarak çıkarmıştı. Kilink’ten Battal Gazi’ye kadar… Agah Özgüç gibi sinema tarihçileriyle işbirliği yapan Necdet Bey, sayısız Türk filminin haklarını elinde bulunduruyor. Kemal Sunal, Cüneyt Arkın, Zeki Alasya-Metin Akpınar, Yılmaz Atadeniz ve Behçet Nacar filmlerini bilhassa toplamaya çalıştığı isimlerden.

Esen VCD rüzgarına karşı duramasa da, aslında gönlü DVD‘den yana. “Ben bunları satayım bitsin istemiyorum. Amacım bu filmlerin yaşamasını sağlamak,” diyor. Bu yüzden şimdi harıl harıl DVD projeleri üzerinde çalışıyor. İlk sıradaki DVD‘ler arasında, Zeki Alasya-Metin Akpınar ikilisinin Yasaklar, Beyoğlu Beyoğlu, Deliler gibi klasik kabareleri ve Dünyayı Kurtaran Adam var. Dünyayı Kurtaran Adam‘ın görüntülerini mümkün olduğunca elden geçirmişler. Özellikle filmin başları epey temiz. ‘Extra‘ babında ise şimdilik pek fazla bir şey beklemeyin. Bu ay sonunda piyasaya VCD ve DVD formatlarında çıkarılması düşünülen bir başka yapım ise, Britanya‘nın ‘cool’ TV kanalı Channel4 için çekilen bir mini belgesel. Yarım saatlik belgeselin adı, Turkish Pop Cinema. Çerçevesini, 60‘lar ve 70‘lerin Yeşilçam‘dan çıkma avantür ve fantastik filmleri oluşturuyor. Genel bir tanıtım maksadıyla hazırlandığından, bilgi açısından buralılar için fazla ilginç olmayabilir. Fakat hem görsellik hem de içerik olarak çok iyi kurgulanmış bir belgesel. Jeneriği ve müziği de, iştah açıcı bir şirinlik muskası. Belgeselin bizler için kayda değer olabilecek en önemli özelliği, objektif olması. Malum, o dönemin yerli filmlerine ‘yerli gözler’le bakan ne yapılsa, genellikle işin tiye alma kısmı öne çıkıyor. Neticesinde de tablonun kimi yönleri flulaşıyor.

Belgeselde, bu mevzuda her zaman karşımıza çıkan, tanıdık isimler yer alıyor. Channel4 seyircisinden bir-iki İngilizce cümleyi esirgemeyen Cüneyt Arkın; avantürde iddialı olduğunu önemle belirten Aytekin Akkaya; Kilink serisinden Çirkin Kral‘a nice filmiyle dönemin en belirgin yönetmenlerinden Yılmaz Atadeniz; Yeşilçam’ın meşhur ‘kavgacı‘larından Behçet Nacar, fantastik Türk sineması hakkında en çok yazıp çizen koleksiyoncu ve yazarlardan Giovanni Scognamillo ile Metin Demirhan, belgeselde söyleşisi yer alanlardan. Bu isimlerin eski ‘pop cinema’mızın zamanında ve günümüzde durduğu yer hakkındaki yorumları, derli toplu bir manzara çıkarmış ortaya. (Bekleneceği üzere, Yeşilçam tayfasının anlattıkları ve bakışı, adeta bir nostalji tüneli.)

Turkish Pop Cinema‘ya imza atan Boum Productions, 90’ların ortalarından beri ikinci baharını kült statüsünde yaşayan Yeşilçam filmlerinin bugünkü yansımalarını da işin içine katmış. Belgeselde, bu filmlerden görüntüleri, olayın suyu çıkmadan çok evvel performanslarında kullanmaya başlayan müzik grubu 2/5 BZ de var mesela. Necdet Arkın ve Yılmaz Atadeniz, Turkish Pop Cinema‘ya bir ihtimal ek bölümler de koyabileceklerini söylüyorlar. Zaten belgeselin canlanmış hali, “Türk sinema tarihini unutmayalım, unutturmayalım,” hisleriyle Fanatik Video‘da yaşıyor sanki. Necdet Arkın birlikte büyüdüğü filmleri taze anılarla anlatırken, bir başka anı deposu Yılmaz Atadeniz içeri girip yeni projelerinden, eski gayretkeş arkadaşlardan bahsediyor. Az sonra ise, şirket çalışanlarından birinin telefonu Hababam Sınıfı‘nın müziğiyle çalmaya başlıyor. Velhasıl, Rumeli Hisarı’nın altına branda gerip zıplamış gibi oluyorsunuz.

Yeşim Tabak (Haziran 2003) Radikal Gazetesi

Not: Yazarın izniyle yayınlanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir