Yeşilçam’dan Bavyera’ya Plak Kapağı Güzeli Esen Püsküllü

Esen PüsküllüKısa bir zaman önce, İspanya’da bir 45’liğin kapağında yer alan Suzan Avcı yazısını sizlerle paylaşmıştım. Bu yazıda, Yeşilçam Yıldızlarımızın plak kapakları aracılığıyla yaptıkları dünya yolculuğunu deşifre etmeye devam ediyor.

Bu sefer Almanya’dan yola çıkan ve yanda görselini paylaştığım plak kapağı, sahaf dükkanlarında eşelenme diye tabir ettiğim bir anımda karşıma çıktı. Gördüğüm yüz çok tanıdık geldi. Derin bakışlar ve yemyeşil gözler etkileyici bir güzelliğe sahipti. Bir anlık duraksamanın ardından kapağı bir kenara ayırdım (fakat içerisinde plak yoktu) ve ücretini ödeyip, evimin yolunu tuttum.

Esen PüsküllüŞimdi artık emin olma zamanıydı. Kartpostal koleksiyonumun içinden Esen Püsküllü – Keskin Color 1762 isimli kartı, plak kapağı ile yan yana getirdim. Yine yanılmamıştım. Kapaktaki Esen Püsküllü fotoğrafı aynı fotoğraf seansından çekilen farklı bir poz idi. Böylelikle kafamdaki tüm soru işaretlerini yok etmiş oldum.

O dönem sinema kariyerine henüz adım atan, avrupai güzelliği sahip Esen Püsküllü, Alman plakçıların ilgisini çekmiş olacak ki Münih menşeli ‘’’Tempo’’ isimli (çoğunlukla takma isimler kullanan ve daha sonra ünlü olan müzisyenlerin plaklarını yayınlayan) bir firma tarafından 1966 yılında piyasaya sürülen split 45’liğin kapağını süslemiş. ‘’Rolf Andy Orkestrası’’ na, plağın ayrı yüzlerinde sırasıyla ’’Anne Gray’’ ve ‘’Jimmy Fields’’ isimli şarkıcılar eşlik ediyor.
A yüzü Anne Gray – Laß mich gehn. Besteci: Busch Scharfenberger
B yüzü Jimmy Fields – Merci Chérie. Besteci: Hörbinger Jürgens

  • Anne Gray – Laß mich gehn / Jimmy Fields –  Merci Chérie / Tempo 972
    Plağın B yüzündeki Merci Cherie şarkısının orijinali Udo Jürgens tarafından Avusturya adına yorumlanıp ’’1966 Eurovision Şarkı Yarışması’’nı kazanan bir eser. Ülkemizdeki müzikseverlerin Ajda Pekkan yorumlarıyla tanıdığı Udo Jürgens, eurovision birinciliği ile ismini geniş kitlelere duyuran bir isim.
    45’likte yer alan cover versiyonunu aşağıda dinleyebilirsiniz:

Youtube video için bir not; Jimmy Fields –  Merci Chérie şarkısı Tempo tarafından çıkartılan iki plakta yer almış. Bunlardan bir tanesi Esen Püsküllü’nün kapağını süslediği ve A yüzünde Anne Gray – Laß mich gehn yer alan 45’lik. Diğer plak ise yukarıda dinlediğiniz youtube vidoesunda yer alan ve A yüzünde Bobby Stern – Nimm mich so wie ich bin ve Udo Spitz – Hundert Mann und ein Befehl yer alıyor B yüzünde ise Charlotte Marian – These Boots Are Made For Walking ve Jimmy Fields – Merci Chérie yer alıyor.

Meraklısı için diğer küçük bir not ise; bu eserin bir de Yüksel Özkasap yapmış olduğu yeniden yorumunu içeren plağı (Türkofon Almanya – 1502) var ki, bulabilenler kaçırmasın derim.

Hazırlayan: Sabahattin BiLGiÇ (Yeşilçamdan Bavyera’ya Plak Kapağı Güzeli Esen Püsküllü (1966))

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir