Yeni bir Kült Doğuyor! Kılıç Aslan Filminin Bluray’i Amerika’da piyasaya çıktı

Türk sinema tarihinin en büyük sorunlarından birisi geçmişi ile barışık olmamasıdır. Değişen dünya, gelişen teknoloji ve farklılaşan bakış açılarına rağmen kendi sineması ile dalga geçen bir kesim, 90 öncesini bir kaç filmi saymazsak, Yılmaz Güney’in bazı filmleri ve Metin Erksan dışında kabul etmeyen bir yaklaşım ile sinema tarihimizin eksik bir şekilde yazılmasına sebep oluyor. Umarım bu değişir.

Elbette bazı filmleri iyi film, kaliteli yapımlar diye tanımlamamak gerekiyor ama kendi sineması ile dalga geçmekten öte, aşağılamaya çalışmak bence kabul edilebilir bir durum değil. Yabancıların bizimle dalga geçtiğini düşünerek önce kendi sinemamıza vuruyoruz.

Oysa işin aslı böyle değil…

Kılıç AslanBugün kült mertebesine erişen bazı filmlerimiz özellikle Amerika ve İngiltere’deki film festivallerinde büyük ilgi görüyorlar. Bu filmlerin başını Dünyayı Kurtaran Adam ve Yılmayan Şeytan filmleri çekiyor. Bu iki film de ciddi birer kült film olmuş durumda. Zaten yurtdışında festivallerde en fazla gösterilen filmimiz de Dünyayı Kurtaran Adam. Film, artık bir külte dönüştüğü için gösterildiği festivallerde birer aşağılama seansı yaşanmıyor. Son yıllarda birçok sinema yazarı sayesinde de filme yaklaşım bir aşağılama ayini şeklinde gelişmiyor. Günümüzde Fantastik Türk Sineması olarak adlandırdığımız filmlere yönelik büyük bir ilgi var.

Ancak bu ilgiye yönelik üretimi maalesef biz yapmıyoruz. Yıllar önce Yunanistan’da Onar Films‘in bastığı dvdler dışında Mondo Macabro‘nun bastığı veya Amerika’da basılmış çeşitli filmlerimiz mevcut… Son yıllarda Vahşi Kan filmi ile birlikte başka bir filmimiz daha kült filme dönüşüyor: Kılıç Aslan veya diğer adıyla Lion Man. Geçtiğimiz hafta Austin‘de temizlenmiş 4K hali sinemada gösterilen film şimdide arşivimize katılıyor.

Kılıç Aslan filminin vhs versiyonu Avrupa’da bir külte dönüşmüştü ancak The American Genre Film Archive (AGFA) tarafından 4K olarak bluray formatında basıldı ve 23 Ocak tarihinde başta Amazon olmak üzere piyasaya sürüldü. Natuk Baytan‘ın yönetmenliğini yaptığı 1975 yılı yapımı Cüneyt Arkın klasiğinin ismi Lion Man olarak değil, The Sword and the Claw (Kılıç ve Pençe) olarak değiştirilmiş. Kapağını Alexis Ziritt’in çizdiği Bluray’de, filmin 35mm’den 4K’ya aktarıldığı versiyonu, fragmanı ve bonus olarak da karate filmi Brawl Busters (1978) ile AGFA’nın fragmanları yer alıyor. Sizi Kılıç Aslan filminin daha doğrusu The Sword and the Claw Bluray görselleriyle baş başa bırakıyoruz!

Kılıç Aslan

They took his money. They took his family. And now, they’ve taken his hands. But they can never take his revenge!

Turkish action god Cüneyt Arkin (TURKISH STAR WARS) in a medieval revenge saga that is filled with wall-to-wall fighting, over-the-top gore effects and outrageous dubbing.

Exploding from the same hallucinogenic netherworld as Turkish Star WarsThe Sword and the Claw stars Turkish genre legend Cüneyt Arkin in his most iconic role. It’s Conan The Barbarian  meets “The Three Stooges” meets Dolemite with more lo-fi bloodshed, pop-art visuals, and bizarro dubbing than the boundaries of reality can handle. This is the movie that Kung-Fu Express described as, “Dirtiest fighting ever!”


The American Genre Film Archive (AGFA) will bring to Blu-ray Natuk Baytan’s action comedy The Sword and the Claw (1975), starring Cüneyt Arkin, Bahar Erdeniz, Barbara Lake, and Charles Garret.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir