Başlangıcından Bugüne 1914-2018 Afişlerle Türk Sineması

Afişlerle Türk Sineması

Sinemamız adına çıkan her kitap çok önemli bir katkıdır diye düşünüyoruz. Ancak Türvak‘ın yayınladığı Başlangıcından Bugüne 1914-2018 Afişlerle Türk Sineması kitabı katkıdan öte bir başucu kitabı. Uzun süredir özellikle sosyal medyada prim yapan afiş paylaşımı ve kaynak göstermeden yapılan gelişi güzel sahiplenmelere de bir nokta koyulmuş oldu. Böyle bir derlemeye ihtiyacımız vardı.

Zaten Türker İnanoğlu‘nun da çok önem verdiği bir eser olarak sonunda yayınlandı. Türvak tarafından açıklanan basın açıklaması da zaten bu heyecanı ve önemi bizlere gösteriyor:

TÜRVAK Yönetim Kurulu Başkanı TÜRKER İNANOĞLU gururla sunar!…

Bay Sinema-Türker İnanoğlu, Türvak Kitapları Serisine bir kitap daha ekliyor. Başlangıcından Bugüne 1914-2018 Afişlerle Türk Sineması gerek içeriği gerek kapsamı açısından benzersiz bir kitap. İki ciltten ve toplam 2344 sayfadan oluşuyor. Kitapta 8104 filminin afişi yer alıyor. Her film afişinde yer alan künye bilgileri, bu kitaba Türk Sineması’nın nüfus kâğıdı niteliğini kazandırıyor. Yapımcısından yönetenine, oyuncusundan diğer çalışanlarına; hatta afişlerin basıldığı matbaa adlarına kadar bilgilerin yer aldığı afişler kitapta kronoloji izlenerek sunuluyor.

Yılların birikim ve emeğini gerektiren bu arşivdeki afişlerin birçoğu Erler Film arşivinden. Bağışçılardan gelen afişler de önemli yer tutuyor. Pek çoğu kıran kırana mücadelelerle kazanılan müzayedelerden elde edilmiş. Kimileri vefat etmiş sinemacıların ailelerinden… Kimileri de yıllarca kapısı açılmamış ardiyelerden… Hatta iz sürerek Almanya’ya kadar gidilerek, elde edilenler de bu afişler arasında. Önemli bölümü ise İstanbul Beyazıt Kütüphanesi ile Ankara’daki Milli Kütüphane’nin bodrum katlarındaki depolarından…

Bay Sinema-Türker İnanoğlu, 62 yıllık birikiminin görsel ve arşiv nitelikli Başlangıcından Bugüne 1914-2018 Afişlerle Türk Sineması kitabını, ömrünü adadığı sinemaya bir vefa borcu ürünü olarak değerlendiriyor ve sinema tarihine yaptığı katkıdan ötürü mutluluk ve gurur duyuyor.

Kitabın Lansmanı Yapıldı!

Türker İnanoğlu’nun Türk sinema tarihine ışık tutan Başlangıcından Bugüne 1914-2018 Afişlerle Türk Sineması kitabının tanıtımı önceki gün yapıldı. D&R Kanyon’daki tanıtıma Cüneyt Arkın, Türkan Şoray, Göksel Arsoy, Müjdat Gezen, Nehir Erdoğan, Zafer Ergin, Özgür Ozan ve Oya Okar’ın da arasında bulunduğu birçok ünlü oyuncu katıldı.

Mesleğe başladığı günden bu yana arşivci olduğunu söyleyen İnanoğlu, kitabıyla ilgili şöyle dedi: “Bu eser için 5 sene uğraştım. Almanya’dan, Anadolu’dan, sinemacı ailelerden afiş aldık. Afişleri toparlamak zor oldu ama iyi bir iş yaptık. Bu kitap bir nevi sinemaya borç ödemek. Sinemadan aldığımı sinemaya iade etmek istiyorum.

Tanıtımda Müjdat Gezen’le birlikte Türker İnanoğlu’na kitap imzalatan Türkan Şoray, “Okuluma giden küçük bir kızdım, beni Türker Bey keşfetti. Türkan Şoray olduysam bunu Türker Bey’e borçluyum” diye konuştu.

#turvak #turvakmuzesi #türkerinanoğlu #turkerinanoglu #turvakkitaplari#baslangicindangunumuzeafislarleturksinemasi #kitap #külliyat #türksineması#yesilcam #yeşilçam #turkansoray #cuneytarkin #mumtazgezen #zaferergin#ozgurozan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir