Alacakaranlık dergisinin Mart 2018 / Kadınlar Özel Sayısı çıktı!

Korku sineması ve korku konseptine özel ülkemizdeki tek dergi olan Alacakaranlık Dergi, Mart/Kadınlar Özel Sayısı ile raflardaki yerini aldı. Beril Köroğlu’nun editörlüğünü üstlendiği Kadınlar Özel Sayısı, Türkiye’den ve yurtdışından korku sineması adına içerik üreten kadınlar tarafından hazırlandı. Aynı zamanda derginin 12. Sayısı olması sebebiyle özel olan bu sayı; tüm korku sineması alanında çalışan kadınlara, final kızlarına, giallo’nun kadınlarına, şatoların gotik kadınlarına, gücünün farkında olan tüm ülkemiz kadınlarına adanmıştır!

Sadece yazılar değil, dergideki tüm çizimler de Türkiye’deki sanatçı kadınlar tarafından bu sayıya özel hazırlandı. Ön kapakta Mario Bava’nın Black Sunday filmindeki Katia Vajda karakteri Sevda Kaçtı’nın yorumuyla yer alırken, Attack of the 50 Foot Woman filmindeki Nancy Fowler Archer karakteri, Merve Vural’ın kâğıt üzerine keçeli kalem tekniğiyle arka kapakta hayat buluyor.

Muhafazakâr Korkunun Odağı Olarak Kadın: Büyü Filmi ve Tecavüz Meselesi
İslami motiflerle işlenmiş yakın dönem Türkiye korku sinemasında kadının konumlandırılışını inceleyen Lancaster Üniversitesi’nden Tuğçe Bıçakçı Syed, dikkatleri özellikle Büyü filmine ve tecavüz meselesine çekiyor.

1960’lar Korku Sinemasında Kadın: Psycho-biddy
Korku Sinemasında Süregelen Kadın Temsiliyetleri yazı dizisinin yeni yazısında Hazal Bayar, “Psycho-biddy” diğer adıyla “Hagsploitation” kavramını What Ever Happened to Baby Jane, Strait-Jacket, Hush… Hush, Sweet Charlotte ve The Nanny filmleri üzerinden okuyucuyla buluşturuyor.

Hitchcock’un Kadınları
Gerisi Hikâye podcastleriyle tanıdığımız Işın Beril Tetik, sinema dehası Alfred Hitchcock’un filmlerinde önem arz eden kadın karakterlerin peşine düşerken, Hitchcock hakkında çıkan “Acımasız bir kadın düşmanı mı? Yoksa gizli bir feminist mi?” sorularının cevabını arıyor.

Lanetli Porselen Bebek: Christina Ricci
Semra Doll Korkunun Kadınları yazılarına, The Addams Family’nin karanlık ruhlu küçük kızı olarak hayatımıza giren Christina Ricci’nin Hollywood’un karanlık yüzündeki kariyerini inceleyerek bir yenisini ekliyor.

Stephen King Kadınları
Amerikan korku edebiyatının mihenk taşlarından sayılan Stephen King’in, aynı zamanda film uyarlamaları olan romanlarının kadın karakterlerini inceleyen Burçin Yapıcı, kadın sorunlarına karşı oldukça hassas olan King’in ensest, aile içi şiddet, taciz gibi konuları; kadınları sadece kurban gibi göstermeden nasıl anlattığına dikkat çekiyor.

Türk Korku Sineması ve Pandora’nın Kutusu:
Sinemada Korku ve Din: 2000 sonrası Amerikan ve Türk Filmlerinde Cin Unsurunun Çözümlemesi” kitabının yazarı Gizem Şimşek, Türk Korku filmlerinde kadının yerini; Pandora’nın Kutusu miti üzerinden inceliyor.

Japon Korku Sinemasından Amerikan Sinemasına Yeniden Çevrimlerde Kadına Bakış Açısının Değişimi
Korku türünde çekilen filmlerdeki kadınların genellikle, “eril söylemlerle çekilmiş dişiler” olduğunu dile getiren Müge İbrikçi Baran, kadınların korku sinemasındaki temsil değişimlerini incelemek adına yeniden çevirim filmlere odaklanıyor.

Modern Korku Filmlerinde Cinsiyet Değişimi: Final Kızları, Aklı Karışık Katiller ve Kendinden Emin Bir Seyirci Kitlesi
Şahnur Ece Köksal, Virginia Commonwealth Üniversitesinden Shannon Roulet’in yakın dönem korku sinemasında cinsiyet rollerinin değişimine odaklanılan makalesini dilimize kazandırıyor.

D&R, Remzi Kitabevi, Migros, Nezih Kitabevi, Dost Kitabevi, Mephisto Kitabevi (Beşiktaş, Kadıköy, Taksim), Rüzgar Kitabevi (Edirne), Gerekli Şeyler (Kadıköy), TveK Kitap Kırtasiye Mağazaları, Pandora Kitabevi (Beyoğlu ve Nişantaşı) ve Dreamers Figure (Kadıköy)’den temin edebilirsiniz. Detaylı Dağıtım Noktaları İçin Tıklayınız: www.facebook.com/alacakaranlikdergi
Eski sayılar: shop.korkucu.com
www.facebook.com/alacakaranlikdergi
www.instagram.com/alacakaranlikdergi
www.twitter.com/alacakaranlikd
#alacakaranlikdergi #alacakaranlık

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir