Seyyal Taner – Çizmeli Kedi (1976)

70’li yıllarda Broadway dolayısıyla Holywood’ da ses getiren müzikal filmler, Yeşilçam’da da denenmektedir. Ülkemizde çekilen bu tarz filmler, ses sanatçılarının ve yıldızlarının sinemalar aracılığıyla daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamış. Bu filmlere emek verenler, dönemin lojistik olarak zorlu ve masraflı konser / turne koşullarına alternatif oluşturmaya çalışmışlar.

Çizmeli Kedi filmi de Seyyal Taner için hem Yeşilçam’a veda hem de bir müzikal deneyimi olmuştur. Bir önceki yazımda Seyyal Taner‘in müzikal yolculuğu, sinema kariyeri ve Yeşilçam’daki filmlerinden bahsetmiştim. Ben de Yeşilçam’daki son filmi Çizmeli Kedi filmini ve müziklerini sizler için kaleme aldım;

Filmde, Seyyal babası ile beraber köyde yaşamakta ve arazi işletmektedir. Rençberlerin traktörsüz arazide çalışmayı reddetmesi üzerine traktör almak için babası tarafından şehre yollanır. Babasının kırk yıl emek vererek biriktirdiği parayla at sırtında yollara düşen Seyyal, fazla ilerleyemez. Bu sırada üstü açık spor arabasıyla yoldan geçen Sinan (Cemil Şahbaz)’a rastlar. Mecburen arabaya biner ve yol alırlar. Sinan, Seyyal’e yaklaşmak isterken paralar arabanın içine saçılır ve paraları görünce şaşırır. Kısa bir süre sonra araba bozulur ve yolda kalırlar.

Çizmeli Kedi

Tamirci bulana dek arabayı itmek zorunda kalırlar ve bitap düşerler. Bozulan arabanın tamiri için iki bin lira biçilmiştir, tek çare Seyyal’in taşıdığı paradır. Cemil, Seyyal’e şarkıcı olduğunu söyler, kendi sesinin de güzel olduğunu söyleyen Seyyal, pembe hayaller kurmaya başlar. Cemil, Seyyal ile beraber olduktan sonra arabayı teslim alır ve kaçar. Seyyal içi para dolu keseyi kaybetmiştir ve Murat’ın parayı alıp kaçtığını düşünür. Tamircinin (Kadir Kök) atını alan Seyyal, yine yollara düşmüştür. Murat ismiyle sahne alan Sinan, Bebek Maksim Gazinosu’nda şarkı söylemektedir. Mete İnselel’in komik olmayan fıkralarından sonra, sahneye Seyhan Karabay ve ekibi çıkar. Çizmeli Kedi filminde sahne alan tüm pop şarkıcılarına bu ekip eşlik edecektir. O dönem film setlerine alışkın olan Karabay, Sedat Avcı ile beraber Taner’in sahnedeki önemli yol arkadaşlarındandır. İkilinin Taner ile dahil olduğu kısa ömürlü İpucu Beşlisi macerasından sonra Haziran 1977’de kurulan – Karabay ve Avcı’nın önemli temel taşlar konumunda olduğu – Grup 25. Saat, kısa sürede rock soundunu imajlarına yansıtıp sahneye deri kıyafetlerle çıkacak ve 1979 yılının başına kadar Seyyal Taner’e eşlik edecektir.

Filme dönersek; İnselel’in takdimiyle ve alkışlarla Tülay (Özer) sahnededir. Söz ve müziği Hakkı Bulut’a ait Bir Hatanın Kurbanıyız (Kent Plak 109) isimli şarkıyı seslendirir.

Seyyal, uzun uğraşlar sonucu Murat’ın izini bulur ve Murat’ın çalıştığı gazinoya baskın yaparcasına girer. Burada izleyenleri hoş bir süpriz beklemektedir. Özellikle yazdığı sözlerle Türk Pop Müziğine çok değerli katkılar veren Fecri Ebcioğlu gazino müdürü rolündedir. Ebcioğlu’na omuz atarak salona yönelen Seyyal’i karşısında gören sahnedeki Murat şoke olmuştur. Seyyal, elindeki kamçısını var gücüyle Murat’ın üzerine şakırdatır. Ebcioğlu, polis çağırtmıştır. Murat, Seyyal’i ele vermek istemez. Çözüm basittir, enselenmemek için Seyyal şarkı söyleyecektir. Murat’ın ‘’Karşınızda Orjinal Programıyla Çizmeli Kedi’’ anonsu ile Kalbimi Affettim (Yavuz Plak 1581) in giriş müziğini duymaya başlarız.

Sözlerini Ülkü Aker’in yazdığı bu aranjman, aynı yıl yayınlanan Demis Roussos’un Fallin’ i dir. Kanımca orjinalinden daha dinamik ve daha hoş bir eser ortaya çıkartılmıştır. Seyyal, yöresel cepkeni, binici kıyafeti ve elinde kamçısı ile ürkek bir şekilde bu eseri icra eder. Sahneyi izlerken sinir krizleri geçiren Ebcioğlu, Seyyal’i beğenmiş ve artık yumuşamıştır. Ebcioğlu tarafından durdurulan Seyyal, gecede beş bin liralık teklifi reddeder ve ardına bile bakmadan Murat’ın peşinden koşar. Ebcioğlu, Seyyal’i gazinoya döndürmek için Seyhan Karabay’ı görevlendirir. Parasını geri almak isteyen ve at sırtında elinde kamçısıyla dehşet saçan Seyyal, Bebek caddelerinde Murat’ın hakkından gelir.

Murat çareyi Lunapark’a kaçmakta bulur. Burada da Seyyal tarafından bulunur ve kamçılanmaya devam eder. Sonuç olarak Seyyal karakola düşer. Karabay’ın kefil olması ve Murat’ın şikayetçi olmamasıyla hapse düşmeden karakoldan çıkar. Seyyal, Karabay’a başına gelenleri anlatır. Karabay, Seyyal’i parasız halinden kurtarabileceğini söyler ve ona dostça yaklaşarak gazinonun teklifini sunar:


– İmzala şunu. İki ay çalışıp iki yüz bin alacaksın, günde de beş bin papel. Nasıl?
– Delisin sen. Kim verir bu parayı bana.
– Veriyorlar işte, hadi.
– Peki o hırsız heriften hırsımı nasıl alacağım? Bari onu da öğret.
– Öğreteceğim Seyyal, herşeyi öğreteceğim. Müzik dersleri alacaksın, çok ama çok çalışacaksın.

Kadraj tekrar gazinoya döner, ismini İspanyolca şarkıları yorumlayarak duyurmuş olan Salim Dündar sahnededir. Halk müziği sanatçısı Metin Eryürek’in bestelediği ve kısa sürede kendisiyle özdeşleşecek olan Aynalar (Yankı Plak 108) ı icra eder.

Seyyal’in ekibe dahil olmasıyla, Murat gazino kadrosundan çıkartılmıştır. Ertesi gün Karabay ve Avcı ile balıkçı meyhanesinde oturan Murat, Seyyal’e akıl verenin Karabay olduğunu öğrenir. Bu kez gazino sahnesinde Asu Maralman’ı görürüz. Sözlerini Çiğdem Talu’nun yazdığı Kandıramazsın (Yankı Plak 107) isimli eseri yorumlamaktadır ve neşeli haliyle gazinodakilere ve filmi izleyenlere keyifli anlar yaşatmaktadır.

‘’Sevgili Misafirlerimiz, gazinomuzda bir kedi dolaşıyor şu anda. Adı bir bomba gibi göklere yükselen çizmeli bir kedi. Sizi yarının en büyük yıldızı Seyyal Taner’le yani Çizmeli Kedi ile tanıştırmak istiyorum. Ve karşınızda Çizmeli Kedi Seyyal Taner’’ anonsuyla ve seyircinin alkışlarıyla nefesler tutulur. Sarmaş Dolaş (Yavuz Plak 1581) şarkısıyla gerçek bir yıldız sahnededir.

Kanımca filmin en keyifli dakikaları başlamıştır. Sahnenin her santimetrekaresini kullanarak yerinde duramayan, mevzu bahis enerjik performansta beş farklı kostüm kullanan, kıvrak dans figürleriyle izleyenleri mest eden ve büyüleyen bir Seyyal Taner görürüz. Dozunda kullanılan hareketli kamera çekimleri şova ayrı bir güzellik katmıştır.

Karabay , Murat’a Seyyal’in onu sevdiğini söyler. Murat ise parayı çalmadığını fakat Seyyal’e olan borcunu, arabasını satarak ödeyeceğini söyler. Gazinocular yeni yıldızın kapsındadır. Bir yıl süreyle Murat Mert’in gazinolarında çalışmaması karşılığında her üç gazinoda birden çalışılacağına söz verir. Derin düşüncelere dalan fakat içindeki intikam ateşi sönmeyen Seyyal, Murat’ı çaresiz bırakmak maksadıyla Murat’ın arabasını alacağını söyler. Güya sahne elbiselerini taşımak için bir arabaya ihtiyacı vardır.
‘’Şimdi de sevgili misafirlerimiz, sahnelerimizin ölümsüz sesi: Sevim Tuna’. Klasik Türk Musikisi’nin değerli yorumcusu Tuna, ekibiyle beraber izleyenlere müzik ziyafeti çeker: Bir Dünya Yarattım Yalnız İkimiz İçin. Eserin söz yazarı Taner Şener, sahnede Tuna’ya kemanıyla eşlik etmektedir.

Arabası için kırk bin tl isteyen Murat satış sözleşmesini yapmak için Seyyal’in evine gelir, imzayı atar fakat çeki almaz. ‘’Seyyal Hanım’ın o çek. Çaldığımı zannettiği paranın bir kısmını böylece ödedim sayılır. Geri kalanınıda ödeyeceğim merak etmeyin’’ diyerek kapıyı çarpar ve gider. Seyyal bunun üzerine Karabay’a evlenme teklif eder. Karabay karşılıksız köle olacağı bu teklifi kabul etmez. Seyyal’e sevdiği adamla yani Murat ile evlenmesini söyler ve oradan uzaklaşır. Tek başına ve gözyaşları içersinde kalan Seyyal, ilk gördüğü andan itibaren Murat’ı sevdiğini kendine itiraf eder. Murat, bıraktığı arabasının camına bir mektup iliştirmiştir ve sevdiği kadını terk ettiğini bildirmiştir. Murat ile buluşan Avcı, Seyyal’in herşeyi unutmaya hazır olduğunu ve mutlaka onu görmek istediğini söyler. Murat ise beni görmedin, duymadın der. Bu sırada, para kesesinin tamircide unutulmuş olabileceği aklına gelir ve derhal yola düşer.

Gazino sahnesindeki saz ekibinden, hepimize tanıdık gelen saz melodilerini duyarız. Kara Kaşlı Yar (Güven Plak 257) ile ‘’Halk Türkülerimizin Altın Sesli Yıldızı’’ Şakir Öner Günhan tüm sempatikliğiyle sahnededir.

Murat’tan günlerdir haber alınamamaktadır. Seyyal köyüne dönmeye ve peri masalını sona erdirmeye kararlıdır. Son defa sahneye çıkıp, seyirciye veda konuşmasını yapar. Alkış seslerini Elveda (Yavuz Plak 1577) isimli şarkının melodileri bastırır. Mireille Mathieu’nun Addio’ suna Ülkü Aker tarafından Türkçe sözler yazılmıştır. Eşsiz güzellikteki şarkı ile karanlık gazino sahnesinde mükemmel bir final yapılmıştır.

Evine dönen Seyyal, babasıyla kucaklaşır. O esnada biri, tamircide unutulan keseyi babaya teslim eder. Kese, Murat tarafından o kişiyi verilmiştir. Bu kez Seyyal, aşkının peşinden koşmaktadır. Seyyal, Murat’a seslenir. Birbirine aşkla, tutkuyla ve özlemle bakar gözler. Aşıklarımız sonunda kavuşmuştur ve birbirlerine sımsıkı sarılırlar. Böylece bu keyifli film, tam da olması gerektiği gibi mutlu sonla biter.

Kırk yılı aşkın bir süre önce çekilen bu keyifli film , dönemin ünlü sanatçılarının hit şarkılarının gazino sahnesinde çekilen performans görüntüleriyle ve Seyyal Taner Fenomenini belgelemesiyle bugün kült mertebesinde. Bebek Maksim Gazinosu, Çizmeli Kedi çekildikten kısa bir süre sonra yanacak, hemen hemen aynı tarihlerde aynı akibete uğrayan Bebek Belediye Gazinosu ile aynı kaderi paylaşacak ve tarihin tozlu sayfalarına karışacaktır. Şimdilerde sadece bir hatıra olan bu güzide mekan, bu film sayesinde belleklerde yaşıyor. Bugün izlendiğinde seyirciye nostaljik gelen Çizmeli Kedi, bu yönüyle de belgeleyici özellikte.

Yıllar evvel müziği bırakan Seyhan Karabay yakın zamanda verdiği bir ropörtajda bu film için ” Çizmeli Kedi filmi Müzik olarak beni yansıtan bir filmdi’’ ifadelerini kullanmıştı.

Kısa bir süre evvel aramızdan ayrılan Arda Uskan’a ve Sedat Avcı’ya, ele aldığımız bu film incelemesi vesilesiyle tanrıdan rahmet diliyorum.

90’ların ilk yarısına kadar görkemli müzik kariyerine devam eden Seyyal Taner, 2000’li yıllarda yeniden dönüş yaptığı sahnelerde halen sanatını icra etmekte. Hala tarzında tek, rakipsiz ve eşsiz bir diva.

Sabahattin Bilgiç 2018

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir