Gülgen Film – Geçmişten Bir Mektup

Gülgen FilmGeçtiğimiz sene kaybettiğimiz Gülgen Film şirketinin sahibi, değerli yönetmen Melih Gülgen‘in kendisi gibi yönetmen olan oğlu Burak Gülgen bundan sonra yazıları ile Sinematik Yeşilçam‘da olacak.

Türk sinema tarihinin bilinmeyenleri pek fazla. Anlatılmayan hikayeleri epey fazla. Bu hafta Burak Gülgen‘in arşivinden Gülgen Film hakkında bir mektuba yer vereceğiz. Bugüne kadar yayınlanmamış bu değerli belgenin Türk Sinema Tarihi ile ilgilenenlerin ve araştırma yapanların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz. Melih Gülgen sadece Yeşilçam’da kalmak istemiyordu. Gülgen Film olarak önce Avrupada sonra da Holywood ile çalışmak istiyordu (tıpkı dil bilmemesine rağmen Holywood‘ta çalışan Sergio Leone gibi). Ancak dönemin şartları, Gülgen Film ile ilgili ekonomik sıkıntılar, Cüneyt Arkın‘ın Erler film ile sözleşmesinin olması gibi maddi manevi şartlar nedeniyle bu gerçekleşmedi. O dönem Londra‘da yaşayan ve freelance olarak çalışan Hayri Caner kendisine destek veriyordu. Aşağıda kanlı 1 Mayıs olarak anılan olayların ardından Hayri Caner‘in 4 Mayıs 1977 tarihinde Melih Gülgen‘e yazdığı mektubu sizlerle paylaşıyoruz. (Utku Uluer)

Sevgili Melih,

Gönderdiğin afiş ve lobileri aldım. Paranın makbuzu da Erdoğan’a geldi ama ben henüz parayı almış değilim. Herhalde bir-iki gün içinde elime geçer. Fragmanlar ise henüz varmış değil… Gala Film şirketiyle senin filmler için görüşme yapmak üzere haber bekliyorum, ancak şu ara adam Alain Delon‘un filmini çıkarttı, başı sıkışık henüz bir cevap yok. Diğer yandan Robin Whiteman‘ı Londra’ya çağırdım, geldi ve senin işleri konuştuk. Ben sendeki hikâyenin senaryosu hazır biliyordum! ancak hazır değilmiş ve yazılması gerekiyormuş… Bu konuda onların çalıştığı senariste bir haber gönderdim, kaça çıkarır işi diye. Henüz onlardan da haber yok. Ancak benim anladığım kadarıyla bu bize biraz pahalıya çıkar. Yine de Robin’e ben ısrarla eğer müşterek İngiliz-Türk Sineması arasında bir şeyler yapmak istiyorsak her iki tarafın da azami fedakârlığı göstermesini belirttim. Senin asistanlığını yapacak, kabul etti. Ancak para meselesini konuşmadım. Çünkü her şeyin senaryoya bağlı olduğunu biliyorum.

Gönderdiğin materyal çok iyi, ben ümitliyim. Ancak bana Erol’un “Mimeray” adresini gönder. Onunla “Ingilizce“ afiş konusunda teknik bazı müşterek muhaberemiz olsun istiyorum. Senin filmlere ayrıca kısa Ingilizce hikâyeleri ihtiva eden bir “press book” yapmamız gerekecek. Bunların çalışmaları için senden filmlerin ya kısa hikâyelerini, ya da senaryolarından elde olanları göndermeni istemiştim.

1 Mayıs olaylarıyla ilgili çalışmaların oldu mu ? Film çektirdin mi?

Cüneyt’le konuştun mu ? Mukavele için kararı ne ? Bana mutlaka yaz bu konuyu. Ayrıca yazmak için vaktin olmazsa Sinajans : Pangaltı, Tay Sk. Deniz Apt. 15/2 Telefon : 46 42 82 Kerim Afşaroğlu bundan böyle benim bütün ilişkilerimi kuracak kişi. Ayrıca Tarkan Films Ltd.’in Istanbul irtibat bürosu… Yakında “Part-time” bir sekreter de tutuyoruz şirket için. Bütün çalışmaları tam bir organizasyon içinde yürütme imkânımız olacak. Benimle temas kurmak için Kerim beyle bir telefon görüşmesi yapman kâfi… Bana yazarken durumu bildirir.

Benim senden acil olarak haber beklediğim hususlar şunlar:
1-) Gönderdiğin materyallere ait filmlerin. negatifleri, fragmanları, şutları Londra‘ya resmî kanaldan nasıl gelebilir ? Bunun araştırması?

2-) Cüneyt Erler Film‘le filmini ne zaman bitiriyor ? Sen onunla kesin tarih ne zaman çekime başlayacaksın ? Bunu çok acele bildir.

3-) Cüneyt’in Temmuz projesi için.elindeki hikaye için kararın ne ? Bunu yazdıralım mı ? Yoksa bir başka hikâye üzerine araştırma yapalım mı ? Bu konuda sana şunu önerebilirim: “Paris’te Son Tango“nun yıldızı Maria Schneider ile Elizabeth Taylor‘un oynayabilecekleri çift kadınlı (karşılarında Cüneyt) bir hikaye bulabilir misin ? Maria Schneider şu sıralarda ısrarla bir film yapmak için çırpınıyor. Elizabeth Taylor da yardımcı roller arıyor. Bana kalırsa mükemmel bir kadro olur. Bu konuyu da çok acele düşün ve kararını bildir. Robin’e de mahcup olmayalım, şimdiden karar verelim.

4-) James Mason için hiçbir temas yapmadım. Çünkü hikâye çalışması yapacağımız kıza para vermem gerekiyordu. Para gecikince bu olmadı. Bu hafta içinde kızı çağıracağım. Hemen hikâyeyi bitirip James Mason‘a göndereceğim. Ancak sen bu arada bana filme başlama tarihini ve durumu ulaştır. Çünkü eğer çok geç kalıyorsam Mayıs projesinden vaz geçelim. Ama benim kanımca sen filme daha en azından 10-15 gün başlayamazsın. Ve bu iş Haziran’ın ilk haftasını bulur. Sen eğer bana Haziran’ın ilk haftası 1’in James Mason‘u kabul ediyorsan (tabii onun durumunu bilmiyorum, iki yedek oyuncu daha adı tespit edeceğim) ve geç olmayacaksa çalışmaları sürdüreyim. Bu konuda teleks çekersen sakın isim verme ve teleks muhaberelerinde mümkün olduğu kadar ketum ol. Uğur tarafının bizim çalışmalarımızla ilgilenmelerini istemiyorum şu anda.

5-) Yukarıda saydığım dört konu için çok kısa bir teleks mesajı yazdırarak bana 27659 numaralı Londra teleksine başına FOR TARKAN FİLMS LTD… diye yazdırarak gönder.

Benden başkaca istediğin birşey varsa yine telekbe ilâve ettir.
Sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimle…

Hayri Caner

Not: Yabancı oyuncular günlük veya haftalık ücretlerle çalışıyorlar; J. Mason’un işini “sana yazdığım hikâyedeki şartlar çerçevesinde kaç günde bitirebilirsin. Bu da ona hikâyeyi gönderirken bildireceğim birşey. Bunu da tahminen yaz. Benim kanımca İstanbul’da üç-dört gün, Londra’da iki gün çalışırsa bu iş biter, ne dersin?

Arşiv: Burak Gülgen Arşivi 2018 – Gülgen Film

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir