Sevilen İranlı Oyuncu Nasır Melek hayatını kaybetti

 

70’li yıllarda Yeşilçam‘da oynadığı fimlerle tanıdığımız İranlı ünlü oyuncu Nasır Melek, böbrek hastalığı nedeni ile Tahran’da vefat etti. Değerli oyuncumuzun vefatının ardından sizler için haberleri derleyerek bir yazı hazırladık.

Asıl adı Naser Malek Motiee olan 88 yaşındaki oyuncumuz, 25 Mayıs Cuma günü kaybettik. Sevenlerine ve ailesine başsağlığı” diyerek haberi bizlere duyuran Onur Akay‘a teşekkür ederiz.

İran sinemasında çok sayıda fimde oynayan ve ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü alan Nasır Melek sadece bizde oynadığı filmler nedeniyle önemli değil ayrıca İran’da sembol olmuş isimlerden birisi idi. Film farsinin bitmesinden sonra yani 1979’daki İran devriminden sonra oyunculuğa devam edemeyen Naser Malek Motiee‘ye 40 yıllık bir sansür konulmuştu. Aramızdan ayrılmasıyla bu medya sansürü de son bulmuş oldu. Tahranda binlerce hayranının katıldığı törenle toprağa verilen sanatçının cenazesi, traji komiktir IRIB‘ta haber oldu!

Aşağıda ölümü üzerine hazırlanmış ve kendisi ile yapılan farsça bir söyleşiden kesitlerde yer alan videoda Nasır Melek‘in oynadığı birçok filmden sahneyi görüntüleyebilirsiniz.

Sinemamızda ise İki Kızgın Adam ve Deprem filmleri ile hafızalara kazınmış olan oyuncu İran sinemasında yani filmfarsideki en önemli karakter oyuncularından birisi idi.

Nasır Melek, Kemal Sunal, Filiz Akın, Türkan Şoray gibi birçok usta isimle birlikte rol almıştı.

OYNADIĞI FİLMLER

Katma Değer Şaban (Halil’in Adamı) 1985, Aşk ve Nefret 1979, Baraj (Nazım Usta) 1977, İki Kızgın Adam (Kemal Tansel) 1976, Sevdalılar Deprem 1976, Bitmeyen Şarkı 1976, Avare Aşık 1970, Kölen Olayım (Hasan) 1969, Hırsız Kız (Selim Bey) 1968

Naser Malek Motiee Nasır Melek

Kaynak: Onur Akay Not: Onur Akay’ı haberi gövde alınarak haberimiz hazırlanmıştır.

Not: Konuyla ilgilenen arkadaşlar için Radio Free Europe sitesinden Nasır Melek ve ona uygulanan sansür üzerine yazılmış ingilizce bir makaleden alıntıları aşağı da derledim:

Naser Malek Motiee

Naser Malek Motiee

Celebrated Iranian actor and director Nasser Malek Motiee was under a media ban for nearly 40 years, and it wasn’t lifted until he was 6 feet under.

But after he died on May 26 at the age of 88, the man known as the “King of Iranian cinema” finally found himself back in the spotlight.

Malek Motiee’s funeral in Tehran the next day drew thousands of fans — some taking the opportunity to chant antigovernment slogans, prompting a heavy-handed police response — and dominated the front pages of many Iranian newspapers.

“Farewell To The Great King Of Iranian Cinema,” a headline in the financial daily Donya-ye Eqtesad read.

Yazının tamamı için: https://www.rferl.org/a/death-ends-media-ban-on-king-of-iranian-cinema-naser-malek-motiee/29255270.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir