Orhan Pamuk a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı

Orhan Pamuk

Sinematik Yeşilçam sitesinin manevi editörü Melis Zararsız önderliğinde bir süreden beri Büyükada‘da film gösterimleri yapılıyor. Adalar Kent Konseyi ve Ada Gönüllüleri Derneği tarafından desteklenen bu film gösterimlerinde Melis Zararsız‘ın çabalarıyla farklı bir noktaya gitmeye başladı… Geçen akşam Rıza Sönmez’in çektiği Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var adlı belgeselin gösteriminde çok güzel bir sürpriz yaşandı. Yazları Büyükada‘da yaşayan Orhan Pamuk film gösterimine katıldığı gösterimi Melis Zararsız şöyle anlatıyor:

Mayıs’ta başlattığımız ve Eylül sonuna kadar sürecek olan Büyükada Adalar Kent Konseyi Yazlık Sinema günlerimizde dün (14.08.2018) akşam değerli oyuncu/yönetmen Rıza Sönmez‘in ilk uzun metraj dokü-drama türünde filmini izlemek üzere toplandık. Rıza Sönmez ve filmin müziklerinin bestecisi Hasan Yükselir de aramızdaydı.

Gece bizimle birlikte 60 kişi vardı. Yönetmen Atalay Taşdiken de gelmişti. Rıza Sönmez Kars’taki deneyimlerini filmi az bütçe ve kısa sürede çektiklerini söyledi ve yeni projeleri olduğunu artık yönetmenliğe eğileceğini söyledi. Orhan Pamuk‘un sürprizi ile keyifli bir gece yaşadık.
Belgesel/Film hakkında:
Yaklaşık 1,5 saat süren film, malum, Kars’ta geçiyor.  Rıza SönmezUğur Yücel imzalı Soğuk adlı filmde oyuncu iken Kars’a vuruluyor ve bölgeyle ilgili bir belgesel çekme fikri doğuyor fakat bildiğimiz, didaktik belgesel stilinden de hoşlanmıyor, bu yüzden yarı dramatik, yarı belgesel bir türde yazıyor senaryosunu ve çekiyor filmini. Oradayken tanıştığı görme engelli şarkıcı Yüksel Ermutlu ile tanışıyor ve onunla sohbet ederken bir hikaye doğuyor kafalarında: Yüksel, hatırlı misafirler ağırlayacaktır fakat Kars’ta çalıştığı tüm müzisyenler Erzurum’da bir festivale gitmek zorundadır. Yüksel sabahtan akşama kadar Kars’ta çalınmadık kapı bırakmaz. Kars’a Kar romanı ile gitmiş olan yönetmen Sönmez, bir yandan kitabın da izini sürdüğünden filmin de izini kitabın üzerinden sürdürüyor. Hikaye bu ya, şehirde herkesin tanıdığı berber Kazım, Kar kitabının karakter ve nesnelerinin fotoğraflarını çekip kartpostal yapma işine girişiyor. Film burada Masumiyet Müzesi romanına ve sonrasında gerçekten bir müze haline gelen mekanın  detaylarına da bir gönderme yapmış oluyor…

Film sonrası Rıza Sönmez ile yaptığımız söyleşiye eşlik eden Orhan Pamuk filmden haberdar olduğunu ama ilk kez izlediğini ve çok beğendiğini söyledi. Masumiyet Müzesi’nde gerçekten romana ve müzedeki eşyalara ait fotoğraflardan oluşan kartpostallar bulunduğunu, bu yüzden filmdeki o detayı ayrıca sevdiğini dile getirdi. Kars’ta her türden farklı görüşün birlikte yaşayabildiğini, farklı görüşteki pek çok insanın bir işin ucundan birlikte tutup çalıştıklarını gördüğünü bizlerle paylaştı.

Grant Gee‘nin çektiği Hatıraların Masumiyeti filminden sonra, bu Orhan Pamuk’un kitaplarına ait ikinci dokü-drama. Kitaplarının dilinin oldukça sinematografik malzeme verdiğini, bu sebeple aslında birebir filmlerinin de çekilebileceğini, bunu tercih edip etmeyeceğini sorduğumuzda da Nobel ödüllü Pamuk, kesinlikle bunun gerçekleşmesini istediğini söyledi.

Yaz boyunca Salı akşamları saat 21:00’de Büyükada Adalar Kent Konseyi’n

Film gösterimleri Eylül ayında da devam edecek…

Derleyen: Utku Uluer Yazan: Melis Zararsız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir