Hey Gidi Yeşilçam – Recep Kaymak ve İzzet Altınmeşe

hey dergileri logosuHey Dergilerindeki Yeşilçam haberlerini yeniden paylaşamaya başlıyoruz. Bir kaç sene evvel Ercan Demirel‘in çabası ile kurulan heydergileri.com misyonunu tamamlayarak kapanmıştı. Biz de sitede yapılan paylaşımlardan Yeşilçam ile ilgili olanları Sinematik Yeşilçam‘a taşıma kararı aldık. Bu hafta uzun süre ara verdiğimiz için 2 ayrı paylaşım yapacağız. 13 Mart 1978 tarihli Hey Dergisindeki 2 ses sanatçısı Recep Kaymak ve İzzet Altınmeşe ve çevirdikleri ilk filmler üzerine 2 sayfalık yazıyı paylaşıyoruz.

Recep Kaymak’ın ve İzzet Altınmeşe’nin filmlerine konu olan türküleri de aşağıya ekledik.

Sinema dünyasında şimdi iki türkü ve iki türkücü başlığı ile verilmiş yazı:

RECEP KAYMAK “ALDIRMA GÖNÜL ALDIRMA”

Recep Kaymak
Recep Kaymak ve Necla Nazır filmin bır sahnesinde. Kaymak, mukavele gereği 2 yıl içinde 4 film çevirecek.

Ünlü sanatçı, «Aldırma Gönül Aldırma» adlı ilk filmini Ülkü Erakalın yönetiminde çeviriyor, başrolü Necla Nazır ile paylaşıyor.

MİLLİYET‘in geleneksel “Türkiye Liselerarası Halk Oyunları Yarış-ması“na konuk sanatçı olarak katılmakta olan Recep Kaymak, ilk filmine başladı. Topkapı Film adına çekilen “Aldırma Gönül Aldırma” adli müzikal filmin yönetmenlığı Ülkü Erakalın‘a, görüntü yönetmenliği ise Kenan Kurt‘a ait.

Filmde, Recep Kaymak, Necla Nazır, Neriman Köksal, Aliye Rona, Elvan Sevil, Hüseyin Peyda ve Nubar Terziyan rol alıyorlar. Yönetmen Ülkü Erakalın, “Bugüne kadar çalıştığım şarkıcılar içinde Recep Kaymak en yeteneklilerden biri” diyor. Filmde Recep Kaymak bir gazinoda çalışan komiyi. Necla Nazır ise aynı gazinoda vestiyere bakan bir kızı oynu-yor.

Filmin bugüne kadar çekilen müzikal filmlerden olan farkını yönetmen Ülkü Erakalın şöyle açıklıyor: “— Bugüne kadar şarkıcılar. gerçek yaşamlarında oldukları gibi kamera karşısında da “şarkıcı” olarak göründüler. Oysa, bu kural “Aldırma Gönül Aldırma” da bozuluyor. Bu filmde gazinolardaki küçük insanların yaşamı inceleniyor. Komiler, vestiyerler. garsonlar bu filmde başrol oynuyor.”

Sette mutlu bir aile

Recep Kaymak eşi Elvan Sevil‘den ayrılacağı şeklinde çıkan söylentileri yalanladı. Elvan Sevil ve 6 yaşındaki oğlu Cüneyt şarkıcıyı hiç yalnız bırakmadılar. Çekim aralarında eşi ve oğlundan hiç ayrılmayan Recep Kaymak bu filmde rol almayı nasıl kabul ettiğini şöyle açıkladı:

Sinema gerçekten çok yabancı olduğum bir konu. Yönetmen Ülkü Erakalın, çekimler başlamadan bir ay önce beni filme hazırlamaya başladı. Bu çalışmalarımızın yararını gördüm. Başarılı ola-cağımı sanmıyordum ama, Erakalın’ın söylediğine göre rolümü iyi oynuyorum. Kendisiyle iki yıllık mukavele imzaladım. Bundan sonra da film çalışmalarımızı birlikte yapacağız.” Necla Nazır, sette çok gü-len kişi seçildi. Altı yaşındaki Cüneyt ile birlikte “Küçük Kız” şarkısını söyleyen Nazır, bu arada Elvan Sevil’le de uzun uzun dertleşti.

İZZET ALTINMEŞE “MADEN DAĞI”

Sanatçı ilk filminde “Maden Dağı” başrolü Betül Aşçıoğlu ile paylaşıyor. İzzet Altınmeşe‘nin tanıttığı “Maden Dağı” adlı türkü, şimdi filme alınıyor. Halk müziği şarkıcısı Altınmeşe bu filmle ilk olarak kamera karşısına geçiyor. Yönetmenliğini Kemal Kan‘ın, görüntü yönetmenliğini Sertaç Karan‘ın yaptığı Topkapı Film adına çevrilen “Maden Dağı” adlı filmde İzzet Altınmeşe, Betül Aşçloğlu, Diler Saraç, Hüseyin Peyda, Hakkı Kıvanç ve Zülfikar Divane (Aşık Divani) rol alıyorlar. Akatlar’da, “Ayfer Feray’ın köşkü“ndeki plato. bir film setinden çok gazinoyu andırıyor. İzzet Altınmeşe çekimlerin dışında da elde saz, sürekli türkü söylüyor. Zaman zaman sette bulunanlar da Altınmeşe’ye eşlik ediyorlar.

Ana-kız ve şiirler
Filmde, başlık parasını kazanarak evlenmeyi düşünen İzzet Altınmeşe‘nin büyük kentteki yaşamı anlatılıyor. Ötede, köyde sevgilisini bekleyen Betül Aşçıoğlu’nun başına gelenler yansıtılıyor. Hüseyin Peyda, Izzet Altınmeşe‘nin üvey babası rolünde. Diler Saraç ise Betül Aşçıoğlu‘nun annesi. Sette hiç ayrılmayan ikili Diler Saraç ile Betül Aşçıoğlu. Çünkü. Aşçıoğlu ve Saraç bundan önce üç kez ana-kız rolüyle kamera karşısına geçmişler. İzzet Altınmeşe‘nin sazı ve Aşçıoğlu ile Saraç’ın ana-kız rolü dışında sette en çok ilgi çeken bir başka olay da. Zülfikar Divane‘nin şiirleri oldu. Aşık Divani adıyla bugüne kadar 6 kitap yayınlayan Zülfikar Divane sette son kitabında yer alacak şiirleri sık sık söyledi.

Sahneye çıkması Maden Dağı’na bağlı

İzzet Altınmeşe, Betül Aşçloğlu, Diler Saraç, Hüseyin Peyda, ve Zülfikar Divane
İzzet Altınmeşe, Betül Aşçloğlu, Hüseyin Peyda, ve Zülfikar Divane

İzzet Altınmeşe‘ye bugüne kadar birçok film teklifi gelmiş, Fakat incelemesi için eline verilen tüm senaryoları geri çeviren Altınmeşe, “Maden Dağı” adlı filmi kabul edişini şöyle anlatıyor:
Yalnız Halk müziği icracısı olarak çalışmalanmı sürdürme kararında olduğum için bundan önce gelen film tekliflerini kabul etmedim. Fakat, senayosunu çok beğendiğim “Maden Dağı”nı değerlendirmek istedim. Bu ilk film benim için bir deneme olacak. 14 aydır sahneye çıkmıyorum. Sahneye çıkmam bu filme bağlı. “Maden Dağı” beğenilirse gelecek yıl Istanbul’da sahneye çıkmayı düşünüyorum.”

“Maden Dağı”, “Esmerim”, “Garibim Bu Vatanda” ve “Tersine” adlı türküleri filmde söyleyecek olan İzzet Altınmeşe, rolünü kendi sesiyle konuşturmak istiyor. İstanbul’un dışında Ankara ve Antalya’da yapılacak çekimler sonunda film tamamlanmış olacak.

13 Mart 1978 Hey Dergisi – Fotoğraflar: ATALAY GİREN

Ercan Demirel’in Hey Dergileri çalışmaları
Sinematik Ekibi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir