Mahkeme Kemal Sunal filmleri telif davasında Gülşah Filmi haklı buldu

Kemal Sunal kızgın

Türk sinemasının en önemli oyuncularından Kemal Sunal‘ın ailesinin açtığı telif davasında karar çıktı. Mahkeme, yapım şirketi Gülşah Filmi haklı buldu. Sunal ailesi, Kemal Sunal‘a ait 36 filmin, sinema gösterimleri dışında Gülşah Film tarafından yıllarca çeşitli televizyon kanallarına satıldığını, bu filmlerin sayısız kez yayınlandığını, davalı şirketin ciddi maddi gelir elde ettiği halde kendilerine herhangi bir telif ödenmediğini iddia etmişti

Kemal Sunal’ın ailesi, Gülşah Film’e, ustanın 36 filminden telif alamadıkları için dava açtı. Gülşah Film, filmlerin 1995’ten önce çekildiğini söyleyerek davanın reddini istedi. Mahkeme Gülşah Film’i haklı buldu.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, rahmetli Kemal Sunal‘ın oğlu Ali Sunal, kızı Ezo Sunal ve eşi Gül Sunal ile Hülya Koçyiğit- Selim Soydan çiftine ait olan Gülşah Film arasında beş yıldır devam eden telif davası, geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Aile, Kemal Sunal‘a ait 36 filmin, sinema gösterimleri dışında Gülşah Film tarafından yıllarca çeşitli televizyon kanallarına satıldığını, bu filmlerin sayısız kez yayınlandığını, davalı şirketin ciddi maddi gelir elde ettiği halde kendilerine herhangi bir telif ödenmediğini iddia etmişti.

HAKLAR DEVREDİLDİ
Gülşah Film, filmlerin 1995’ten önce çekildiğini söyleyerek davanın reddini istedi.

Davalı Gülşah Film ise davaya konu filmlerin en eskisinin 1975, en yenisinin ise 1990 yılı yapımı olduğunu, 1995’ten önce yapılan filmlerle ilgili kanunda herhangi bir düzenleme olmadığını belirterek davanın reddini istedi. Mahkeme, önce Sunal Ailesi‘nin yaklaşık 850 bin lira telif hakkı kazandığına karar verdi. Ancak Gülşah Film, mahkemenin kararına itiraz edince dosya Yargıtay’a taşındı. Yargıtay, davayı Gülşah Film lehine bozdu; dava yeniden görülmeye başlandı. Mahkemenin iki ay önce çıkan gerekçeli kararında; Gülşah Film haklı bulundu. Mahkeme, hakların yapımcıya devredildiğini söyleyerek davanın reddine karar verdi.

One thought on “Mahkeme Kemal Sunal filmleri telif davasında Gülşah Filmi haklı buldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir