Yeşilçam’da Fantastik Denemeler : Kilink ‘in plağa okuduğu şarkı

Kilink 'in plağa okuduğu şarkı

Yılmaz Atadeniz‘in 1967 yapımı Kilink İstanbul’da filminin en güçlü yönlerinden biri kuşkusuz dublaj seçimindeki başarısıydı. Kilink seslendirmesiyle efsaneye hayat veren Vâlâ Önengüt ( 1928 – 1999 ) Yeşilçam’da Dublaj Sanatçılığı konusunun efsane isimlerinden birisi.

Bir müzik formatı olan plaklar ise 1973 yılında tüm dünya ekonomilerini sarsan petrol krizine değin üretiminin ucuzluğuyla sektörde yeni isimler veya denemelere de şans tanınabilmesini sağlıyordu. Böylece Sinematik yolculuğumuza başladığımız 2007 yılındaki ilk paylaşımlarımızdan birisi olan Türkiye’nin İlk Korku Plağı‘nın piyasada nasıl yer alabildiğine vakıf olmuştuk.

Yeşilçam’ın ilk korku denemelerinden birisi olan Ölüler Konuşmazki‘nin rüzgarıyla plağa aktarılan Türkiye’nin İlk Korku Plağı’na kıyasla görece daha az fantastik ancak Vâlâ Önengüt‘ün muhteşem sesiyle kült olmaya aday bir diğer gizli hazineye ulaştık.

1973 yılında Türk Pop Müziğinin değerli insanı Bora Ayanoğlu‘nun Aşık Saiti’nin sözleri üzerine besteleyerek düzenlediği Bilemedim ve futbol etkileşimli Haydi Bastır parçalarının Saner plak etikeyle basıldığı 45’likte Kilink’in Yeşilçam piyasasıyla beraber Türk Müzik Piyasasınada yaptığı katkılara nail olduk.

Madem Kilink muhteşem sesiyle şarkı söylemiş, bizlere de dinlemek düşer.

Yazan: Gökay GELGEÇ – Yojimbooo

Bora Ayanoğlu Orkestrası ve Vâlâ :

Bilemedim… Boya Ayanoğlu ve Vâlâ Önengüt işbirliği. Bir de şarkıyı “bir yerden hatırlıyorum”, ” bilinen bir şarkıydı galiba” diyenler, çok daha arabesk bir yorum ile Gönül Akkor’un Anlatılmaz Bin Dert İle albümünden 1972 yılı tarihli Güller Ve Dudaklar single’ının B yüzünde yer alan Bilemedim’i aşağıda dinleyebilirler. Yine de size önerimiz ilk önce Bora Ayanoğlu versiyonunu dinlemeniz!!!:

Gönül Akkor ‎– Güller Ve Dudaklar / Bilemedim
Şirket: Saner ‎– AS:1-SP:2001

Derleyen: Gökay Gelgeç 2018

Editörün notu: Bakalım bu iletimizi daha doğrusu keşfimizi kaç kişi referans vermeden sahiplenip kullanacak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir