Farklı Bir Müzikal Deneme: Köyün Beş Güzeli (1970)

Müzikal filmlerin sinema salonlarını sardığı dönemde çekilen Köyün Beş Güzeli, ihtiva ettiği türküleri ve şarkıları kır atmosferine taşıdığından dolayı benzer yapımlardan ayrılır. Yönetmen-Senarist Şinasi Özonuk tarafından beyaz perdeye aktarılan ve belgesel izler taşıyan bu eserin afişini incelediğimizde nasıl bir filmle karşılacağımız hakında fikir sahibi olabiliriz: ‘’Müzikal Revü Filmi’’, ‘’ 11 Büyük Ses Yıldızı Bir Arada’’. Başrol oyuncularımızı yani ses yıldızlarımızı alfabetik şekliyle listelendiği gibi aktaralım: Berna Egeli, Beyhan Akıncı, Bülent Oral, Ersan Erdura, Kerem Güney, Nermin Candan, Nezahat Bayram, Selami Şahin, Sevtap Çetinkale. Köyün Beş Güzeli müzikalini  hep birlikte gördüğümüz afişin haricinde, tüm yıldızlar için özel olarak tasarlanan ve portre fotoğrafların kullanıldığı afişler de vardır.

Sinematik Yeşilçam’ın kıymetli okurları için bu keyifli filmin müzikal izlerini sürmeye başlayalım. Jenerik akarken  filme ismini veren ana tema şarkısını duyarız. ‘’Biz Köyümüzün Beş Güzeliyiz / Kırlarda Gezer, Şarkı Söyleriz / Kimimiz Sarışın, Kimimiz Esmer/ Beş Gönül Beş Tane Sevgili Bekler / Benim Adım Ayşe / Benim Menekşe / Ben Fatma’yım / Ben Emine / Bendeniz Jale’’. Kızlarımız tarlada çalışmaktadır. O esnada lüks arabalarıyla köye kamp kurmak için şehirli turistler gelmiştir. Filmde kendi isimleri ve kimlikleriyle yer alan erkek sanatçılarımız kızların gönlünü çalmakta zorlanmayacaktır. Saime (Nermin Candan) ile Selami, Jale (Sevtap Çetinkale) ile Bülent, Fatma (Berna Egeli) ile Ersan, Menekşe (Beyhan Akıncı) ile Kerem birbirlerine vurulurlar.  Kızların en büyük ablaları Ayşe (Nezahat Bayram) ise tebessümle karşılamaktadır olan biteni. Köyün Aşık’ı , filmin süpriz ismi Halit Araboğlu,  Karadır Kaşların (Bestefon – 05) ile gönül telimizi titretir. Ormanda Selami’yi Olmaz Olmaz Bu İş Olamaz (Elif Plak – 005) ile arayan Saime’ye Selami’nin cevabı Zehirledin Beni (Altınses Plak – 015) dir.

Kızların babası (Nubar Terziyan) evde bir misafir ağırlamaktadır. Baba’nın merhum eşinin kızkardeşinin eşi  Şuayip Efendi (Reşit Çıldam) hissedar olduğu araziyi satın almak istemektedir.  Hisse payını kızlarından birine başlık olarak vermeyi, böylelikle kızlardan biriyle evlenmek istediğini söyler. Baba bu işi kızlarına bırakır. Fakat kızlar Şuayip Efendi’yi beğenmezler. Birbirini  alaya alan kızlar yatak odasında yastık savaşına başlar. Bu sahnede ve takip eden sahnelerde Ritm 68 Orkestrası’ndan dönemin popüler şarkısı ‘’Artık Mum Yakta Ara’’ yı enstrümantal olarak dinleriz. Filmin başından beri türlü muziplikler yapan şeytan namlı küçük kardeş, Şuayip Bey uykudayken sakalından bir tutam keser ve muhteremin evi terk etmesine sebebiyet verir.

Aşıklarımız kır romantizmi yaşamaktadırlar. Kerem, Mine’ye kur yaparken Nokta Noktam ( Akif Plak – 166), Bülent, Jale ile cilveleşirken ‘’Barışalım Sevgilim’’ isimli eserleri duyarız. Kızların ablası Ayşe,  Suda Balık Oynuyor (Grafson – 3049) türküsünü mükemmel icra ederek kulakları şenlendirir.

Sabaha karşı kamp alanından kaçan Bülent, gazino sahibine kamp yerini söylemiştir. Gazino sahibi, Selami, Ersan ve Kerem’i apar topar Istanbul’a götürür. Kahramanlarımızı kamp yerinde bulamayan kızlar sükut – u hayale uğramışlardır. Karar verilir ses sanatkarı olmak için İstanbul’a gidilecektir, kızların başlarında ne de olsa ablaları vardır. Köyün Beş Güzeli şarkısı bu kez Galata Köprüsü’nde, Taksim Meydanı’nda ve Dolmabahçe’de yankılanır. ”Aşk İçin Yaşarız, Aşkı Severiz / Bazı Zaman Ağlar, Bazen Güleriz / Dünyada Ne Kadar Sevişen Varsa / Allah Mesut Etsin, Candan Dileriz”

Güzeller Stüdyoda

Plak yapımcılarından Ayşe’ye beklenen telefon gelir. Stüdyoda kızların sesine bakılacaktır. Öncesinden dersler almış olan müziğe istidatlı kızlarımız, pembe hayaller kurarak aşık oldukları ses sanatçılarına meydan okurlar.

Menekşe ‘’Emmoğlu’’ ile,  Jale ‘’ Sevgilimsin, Herşeyimsin’’ ile, Saime ‘’Sensiz Yıllarda’’ ile, Fatma ’’Ey İpek Kanatlı Seher Rüzgarı’’ ile, Ayşe ise Huma Kuşu (Grafson – 3626) ile büyük beğeni toplar. Artık gazino yolu açılmıştır fakat kızların aklı aşık oldukları erkeklerdedir. Ayşe’nin Gurbet Elde (Ağlama Gözlerim) (Grafson – 0033) yorumu evdeki matem havasını ikiye katlar.

Gazinoda solistler geçidi başlamıştır. Ersan ‘’Sana Gönül Verdim Diye’’ ile, Selami Vicdanın Yok Mu Senin (Altınses Plak – 49) ile, Kerem Yarım Kalan Aşk (Akif Plak – 184) ile, Bülent ‘’Gözlerin Kömür Senin, Bakışın Ömür Senin’’ ile izleyenleri coşturur. İzleyenlerin arasında kızlar da vardır.

Kızların hep birlikte seslendirdiği ‘’Ay Beyaz Deniz Mavi’’ eseri Arkeoloji Müzesi’nin bahçesinde, Salacak açıklarında teknede ve Hisarüstü’nde sahnelenir.

Kızların ev sahibesi Katmerli Matmazel (Mürüvvet Sim) erkeklere takıntılı bir tiptir. Onca zaman eline erkek eli bile değmemiştir. Eve erkek kedi bile girmemesi konusunda kızları sıkı sıkıya uyarır.

Köyün Beş Güzeli – Güzeller Sahnede

Rıza Silahlıpoda – Ritm 68

Beklenen an gelir. Güzeller en sonunda sahnededir.  Jale, Rıza Silahlıpoda – Ritm 68 Orkestrası ile beraber ‘’Sevgilimsin, Herşeyimsin’’i, Fatma ‘’Unuttun Beni Zalim’’ i, Saime Hayat mı Bu (Elif Plak – 002) yu – Ritm 68 eşliğinde – seslendirir.

Menekşe, ‘’Damarımda Kanımsın’’ ve ‘’Davul Çalar Dengine Dengine’’ türküsünü yorumlar. Artık roller değişmiştir şimdi erkekler izlemektedir kızları. Son olarak sırada Ayşe vardır. ‘’Neler Çektim’’ türküsü ile izleyiciyi büyüler nitekim sahnede son derece zarif bir okuyucu vardır. Gazino çıkışında kızları yakalayan erkeklerin af dileği olumlu karşılanmaz.

Ada’da eşeklerle gezinti yapan kızlar yine hep bir ağızdan ‘’Ay Beyaz Deniz Mavi’’ yi söylerler. Erkekler takiptedir. Af dilemeye, dil dökmeye devam ederler. Tek çare evlenme teklif etmektir. Bu esnada evde Katmerli Matmazel’le kalan Küçük Şeytan şakalar yapmaya devam eder ve evi kedilerle doldurur. Matmazel’in kedilere cinsiyet kontrolü yapması filmin en komik anlarıdır.

Tekrar adaya dönersek, bu kez aracımız faytondur. Bülent, adanın atmosferine uygun düşen Nihavend eser ‘’Bahar Geldi Gül Açıldı’’ yı söyler. Ersan ve Fatma ‘’Yemeni Bağlamış Telli Başına’’ da, Menekşe ve Kerem ‘’Hatırla Sevgili’’ de düet yaparlar. Selami içindekileri Gizli Aşk Bu (Altınses – 025) ile dışa vurur. Aşıklarımız tekrar el ele ve diz dizedirler. Erkekler köye döner  ve Baba’dan kızları isterler.

Ve Mutlu Son

‘’Ay Beyaz Deniz Mavi’’ filmin finalinde de kullanılır. Çiftlerimiz Beyoğlu Nikah Dairesi’nde dünyaevine girerler. Düğün alayı İstiklal Caddesi’ne sapar ve caddeyi katederek Elmadağ’daki Hilton Hotel’e varır. Dönemin ses yıldızlarının birlikte rol aldığı, şarkılarla ve türkülerle dolu bu güzel film böylece mutlu sonla biter. Köyün Beş Güzeli boyunca duyulan birbirinden güzel ezgiler izleyicinin kulaklarında hala çınlamaktadır.

Kerem ve Menekşe (Beyhan Akıncı) – Mutlu Son

 Güzellerin Portreleri

Yazımızı sonlandırmadan güzellerimizin müzik ve sahne kariyerlerine değinelim.

Beyhan Akıncı: 60’larda halk türkülerini yorumlayarak meşhur olan Akıncı, uzun sahne hayatını geride bırakarak günümüzde İzmir’de yaşamaktadır.

Berna Egeli: 60’ların sonlarından itibaren az sayıda 45’lik çıkarmaya başlayan Egeli, küçük gazinolarda sahne almıştır. 70’lerin ortalarında yayınlanan tek uzunçaları ile ses getirememiştir.

Nermin Candan: Filmde yer alan diğer kadın sanatçılarımızın aksine hafif batı müziği dalında eserler yorumlayan Candan, 70’lerin ilk yıllarında art arda çıkardığı plaklarla isminden söz ettirmiş ve yurtdışından aldığı tekliflerle dönemin müzik dergilerine haber olmuştur. Bu şaşalı dönemde evlenip sahnelerden çekilerek, hayranlarını şaşırtmıştır. Uzun bir aradan sonra 80’lerin ortasına denk düşen ‘’Arabesk’’ tınılı albümü ‘’Çek Arabanı’’ ile kayda değer bir dönüş gerçekleştirememiştir. Cihangir’de münzevi hayatına devam Candan, kendini sokak kedilerine adamıştır.

Nezahat Bayram: Ankara Radyosu Halk Müziği Sanatçısı duayen yorumcu Nezahat Bayram, doldurduğu onlarca plakla sesini milyonlara duyurmuştur.  2004 yılında aramızdan ayrılan efsane sanatçımızı şükranla anıyoruz.

Sevtap Çetinkale: İmam’ın Karısı namıyla ismini duyuran ve gazinolarda sahne alıp, basından ilgi gören Çetinkale, saman alevi gibi parlayıp sönecek ve müzik kariyerinin ardında sadece tek bir 45’lik bırakacaktır.

Köyün Beş GüzeliVizyon Tarihi: 1970

Süre: 100 Dk.

Senaryo ve Yönetmen: Şinasi Özonuk

Operatör: Yılmaz Ceylan

Müzik: Selahattin Sarıkaya

Yapım: Aktunç Film / Şevket Aktunç

Prodüksiyon Amiri: Mahmut Tarakçı, Ses Mühendisi: Rauf Tözün, Laboratuar: Yılmaz Erman, Montaj ve Senkron: İsmail Kalkan, Reji Asistanı: Naki Yurter, Kamera Asistanı: Mustafa Kuzu, Dublaj Rejisörü: Zafer Önen

Oyuncular: Sevtap Çetinkale, Bülent Oral, Berna Egeli, Beyhan Akıncı, Ersan Erdura, Kerem Güney, Nermin Candan, Nezahat Bayram, Selami Şahin, Reşit Çıldam, Mürüvvet Sim, Abidin Görsev, İnci Ceylan, Nubar Terziyan, Halit Araboğlu, Mucize Özonuk

Sinematik Yeşilçam İçin Hazırlayan: Sabahattin BİLGİÇ – Ekim 2018 Farklı Bir Müzikal Deneme: Köyün Beş Güzeli (1970)

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir