Kemal İnci’nin Ardından…

Dün Kemal İnci‘nin ve Mehmet Uslu’nun vefat haberlerini aldık. Aslında son 10 gündür Ferdi Merter, Oytun Şanal ardından Adana’da Yakup Yavru‘nun ölüm haberlerini peş peşe aldık. Kaybettiklerimiz üzerine haberleri girelim mi girmeyelim diye iki arada bir derede kaldığımızı itiraf etmemiz gerekiyor. O yüzden sosyal medya hesaplarımızda paylaştık.

Yeşilçam bir dönemin sonu, büyük bir sinema geleneğini ve onun emekçilerini kaybettiğimiz yıllar. Sinemamızda seslendirme, karakter oyunculuğu, ışık kamera önü ve arkasında emek vermiş yüzlerce isim var. Ancak böylesine yoğun kayıpları yaşadığımızda öylece kalıyoruz. Aslında site olarak amacımız isimleri yaşatmak yazılı arşiv adına derleyici ve toparlayıcı olmak.

Kemal İnci

Kemal İnci, Yeşilçam Anıları adında kitap çıkarmıştı. Hala üretemeye devam ediyordu. Kendisini sevenlere baş sağlığı diliyoruz. Kemal İnci’nin vefatı ile ilgili bazı detayları da sizlerle paylaşıyoruz:

İzmir’in Karşıyaka ilçesine bağlı Şemikler semtindeki evinde uykuda kalp krizi geçirerek vefat eden 85 yaşındaki oyuncunun evine 15 gün önce taşındığı öğrenildi. Aynı zamanda bir diğer usta oyuncu Bilal İnci’nin oğlu olan Kemal İnci’nin yeğeni Murat İnci, acılarının büyük olduğunu belirterek, “Amcam buraya taşınalı 15 gün olmuştu. Ürkmez Orhanlı’da 25 sene oturdu. Ancak artık bahçe işleri ağır geldiği için buraya yerleşmeye karar vermişti. 5 aydır da lenf kanseri nedeniyle kemoterapi görüyordu. 10 gün önce sonuçları aldık ve çok iyi çıkınca kutladık. ‘Bunu da yendim’ dedi ama maalesef kalp krizinden vefat etti. Şaşkınlık içindeyiz. Çok üzgünüz.

Amcam, babam için de, oyuncu kızlarım için de Türk sinemasının başlangıcıdır. Acımız çok büyük. O çok yönlü bir sanatçıydı. Oyunculuğun yanında senaryo yazıyor, beste yapıyordu. En son ‘Yeşilçam Anıları‘ adında kitap çıkarmıştı. Bu kitabın ikincisini çıkarmak için de birlikte hazırlık yapıyorduk ancak zamanı yetmedi.” şeklinde konuştu.

Kemal İnci
Derya Arbaş ile. Bir Günlük Aşk filminden. (Tamer Yiğit Arşivi)

Kemal İnci, 15 Mayıs 1933 tarihinde Adana’da dünyaya gelmiştir. Kemal İnci, ortaokuldan mezun olduktan sonra çadır ve gezici tiyatrolarda başlayan sanat ve iş yaşamına, sinemada set işçiliğiyle devam etti. Uzun süreler sinemada yer alan İnci yönetmenlikten oyunculuğa geçti.

Dış kaynaklı yapımlarda da rol alan sanatçı, yönetmenlik ve oyunculukla sınırlı kalmayıp, senaristlik ve yapımcılık işleri de yapan İnci anılarını “Yeşilçam Anıları” kitabında toplamıştı. En son 2014 yılındaki Düğün Dernek filminde oyuncu olarak yer alan Kemal İnci çok sayıda film ve dizide kamera önü ve arkasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir