Yeşilçam Yıldızları Erotik Kitap Kapaklarında (1)

Ülkemizde 100 yıl öncesine kadar giden mecmua tarihinde güzeller her daim ilgi çekmiştir. Aktüalite, müzik, magazin, sinema, kadın, mizah gibi alanlarda kah yabancı yıldızlar, kah yerli yıldızlar mecmualara verdikleri fotojenik pozlarla okurları düşler dünyasına sürüklemişlerdir. Tarih boyunca piyasaya sürülen yüzlerce mecmuanın kapağında sinemamızdan tanıdık yüzleri görebiliriz dersek abartmış olmayız. Sinematik Yeşilçam’da bu ay farklı bir konuya değinip, 70’li ve 80’li yıllardan bazı kitap kapaklarını inceleyeceğiz. Yıldızlarımız sadece mecmualara değil, özellikle Yeşilçam’ın Seks Furyası dönemine denk gelen yıllarda kitaplara da kapak olmuşlardır. Konuyu detaylandırmadan önce, 50’li ve 60’lı yıllarda piyasaya sürülmeye başlanan mevuzbahis kitapların içeriğinden ve yayınevlerinden kısaca bahsedelim. 50’lerde piyasaya sürülen ve büyük çoğunluğu çeviri olan seriyal kitaplar; Cinsiyet Kitapları, Seks Yayınları, Cinsi Hayat gibi isimlerle yayınlanmıştır. Bu kitapların bir kısmı düz siyah ya da düz beyaz kapaklarıyla, çoğunluğu ise birbirinden güzel pin-up kızların çizim kapaklarıyla piyasaya büyük boy olarak sürülmüştür. Bu dönemde piyasaya sürülen ve okura temel cinsel bilgiler verme amacı güden Seks Ansiklopedileri okuyucudan ilgi görmüştür. Dönemin erotik kitap neşriyatında lokomotif yayınevleri: Hadise Yayınevi, Modern Yayınlar ve Seks Yayınları. Bu kitapların bazıları popüler mecmuaların ilavesi şeklinde de okura ulaştırılmıştır. 60’larda ise dünyadaki değişimin, cinsel özgürlüğün ve hippi hareketinin etkisiyle ülkemizde de yayınlanan seks kitaplarının içeriği değişiyor, cinsel sağlık arka plana atılıp, okuru fantezi dünyasına sürükleyen Seks Romanları Dizisi bir anda ortalığı kaplıyor. Baskı tekniklerinin ilerlemesi, mecmuaların yaygınlaşması ve sinemamızın renklenmesi bu tarz yayınları ve çeşitliliği olumlu etkiliyor. Çizim kapaktan fotoğraf kapaklara geçiliyor ve kapakların erotizm dozu yükseliyor. Başta Demet Yayınları, Şafak Yayınları, Seçme Kitaplar Yayınevi olmak üzere pek çok irili ufaklı yayınevinin katılımı ile piyasa hareketleniyor.

Ve 70’ler

70’ler hiç şüphesiz erotik neşriyatın dünyada ve ülkemizde çılgınlığa ulaştığı yıllar. Seks Romanları Dizisinin ilgi görmeye devam etmesi ile, K Yayınları, Göl Yayınları, Tabu Yayınevi ve Başak Yayınevi bu furyaya katılan diğer yayınevleri. Kitapların boyutu küçülerek cebe girecek seviyeye geliyor. Emmanuelle ve benzeri filmlerin katalizör etkisiyle cinsellik Yeşilçam’a da bulaşıyor. Kendi seks yıldızlarını yaratan Yeşilçam, 70’lerin ortalarından sonuna kadar yoz bir kısır döngüye mahkum oluyor. Bu dönemde yayınevleri, kah şöhretin doruğundaki aktrislerin bikinili fotoğraflarını, kah yan rollerde görünen daha az şöhretlilerin (filmlerde rol alan dansöz, fotomodel vs.) erotizm dozu yüksek fotoğraflarını kullanmaktan çekinmiyor ve Yeşilçam’ı sömürüyor. Sadece tek bir amaç var: Kitapların satılabilmesi.

Bu genel bakıştan sonra gelelim yazımızın başlığına. Kapaklarından dolayı ilgimi çeken ve kısa bir sürede toparlamaya çalıştığım kitapları sizlere tanıtacağım. Yayınlanan onlarca kitabın içersinden tespit ettiklerimi kronolojik olarak sıraladım. Bu seçkide toplamda on adet kapak görseli var. Yazının başlığına ”Özel Seçki” ibaresi koymaktansa 1 demeyi uygun gördüm. Bu konsepte uyan ve henüz görmediğim pek çok kitabın olduğunu düşünüyorum. Umuyorum ki bu görmediğim kitapları da tespit ederim ve bu serinin devamını getirebilirim. Hepinize mutlu günler ve keyifli okumalar diliyorum.

Fatma Girik: Yeşilçam’ın efsane oyuncularından, eşsiz güzellik Fatma Girik, Seks 70 isimli kitabın ön ve arka kapaklarını ve kapak içlerini bikinili boy fotoğraflarıyla süslüyor. Nefes kesici pozları ve fotojenisi her daim yüzlerde tebessüm sebebi. Kitap, yurtdışında yayınlanan seksoloji makaleleri ve seks hikayeleri çevirilerinden derlenmiş. Siyah beyaz fotoğraflar ve çizimler okuyucuya keyifli anlar vadediyor.

Seks 70 (1970)

Papatya Alkaya: Dansözlükten Yeşilçam’a geçen Alkaya, dansöz rollerinde ve yan rollerde görünüp sayıca az filmde yer almıştır. Görselini paylaştığımız kitap kapağındaki pozların ilginç bir hikayesi var. 28 Ağustos 1967 tarihli Siz Mecmuası’nın sayfalarına ‘’Gölde Bir Papatya’’ ismiyle taşınan haberde, gazeteci-oyuncu Turan Aksoy’un kendi icadı papatya-bikiniyi Alkaya’ya sunduğunu, fotoğraf çekimi için Soğuksu’ya gidildiğini öğreniyoruz. Çekim sürecinde cereyan eden vatandaş tepkileri esprili bir dille hikayeleştirilmiştir. Orjinal mayosunu pek beğenen Papatya, gölün kenarındaki sazlıklarda poz vermiş ve ‘’Bu günü hiç unutmayacağım’’ demiştir. İsveç, İran, Rusya, Çin, İngiltere, İspanya, Almanya, Amerika ve Yunanistan‘da Aşk ve Seks Hayatı hakkında ipuçları veren kitabın kapağında Alkaya’yı görürüz.

Seks Kervanı (1972)

Nur Ay: Striptizden Oryantal dansa, tiyatrodan Yeşilçam’a, fotomodellikten şarkıcılığa uzanan, yetenekle ve sanat aşkıyla dolu show girl – Nuray Özpınar, dönemin popüler yıldızlarından. 60’lar ve 70’ler boyunca onu sadece yayınlanan filmlerde ve mecmualarda değil; kartpostallarda, plak ve kitap kapaklarında da sıkça görüyoruz. Yeteneğini ve düzgün fiziğini cesaretiyle birleştirmesini her zaman bilmiştir. Uzun bir kariyerin ardından köşesine çekilen sanatçı, 2016’da aramızdan ayrılmıştır. Yeşilçam filmlerinden alınmış erotik dozu yüksek bolca görsele yer veren Seks 72 Yazlığı nın ön ve arka kapağında,

Aynı yıl piyasaya çıkan ‘’Resimli Modern Seks Kılavuzu’’ ile birlikte satılan Mutlu Evlilik (1972) ‘in kapağında Nur Ay’ ı görebiliriz.

Seher Şeniz: Dans sahnesinden Yeşilçam’a geçen ve ilk filmlerinde ‘‘Orta Şark Striptiz Kraliçesi” olarak lanse edilen güzel yıldız Seher Şeniz’i tarihi fantazyaların prenses rolleriyle hatırlıyoruz. Nur Ay gibi dansı ve sinemayı bir arada götürmüştür. 1992 yılında esrarengiz bir şekilde intihar etmiştir.
Alkaya’nın ön kapak olduğu kitabın arka kapağını boy fotoğrafıyla süslüyor. Bu fotoğraf seansının farklı pozları, 60’lar ortalarında Siz ve Pazar gibi dönemin iyi satan magazin mecmualarının kapağına taşınmıştı.

Seks Kervanı (1972)

Arzu Okay: 16 yaşındayken çevirdiği Ölünceye Kadar (Yön: Safa Önal) filmiyle sinemaya giren ve yüzü aşkın yapımda rol alan değerli oyuncumuz Arzu Okay’ı , Göl Yayınları’ndan çıkan 1979 tarihli Cinsel Sorunlarımız isimli kitabın kapağında görüyoruz. Okay, Yeşilçam kariyerini henüz sonlandırdığı dönemde bu kitaba kapak olmuştu. Kitabın içersinde maalesef herhangi bir görsel yok. Kitap, her iki cinsten yetişkinlerin bir seksolog ile soru ve cevapları şeklinde ilerliyor. Muhtemelen satışa olumlu katkı yapması için, popülaritesinin zirvesindeki yıldızın fotoğrafı  kullanılmış.

Cinsel Sorunlarımız (1979)

Hülya Işıl: 80’li yılların dansözlerinden. Bir kaç yeşilçam filminde de dans ederken görülen Işıl, asıl ününü yazdığı erotik kitaplara borçlu. Bir dönemin popüler seks ikonu Işıl’ı bu yazıya koymakta beis görmedik. Yüksek tirajlara ulaşan bu erotik kitaplar, o dönemde erkeklerin elinden düşmemiş.  Burada görselini paylaştığımız ‘’Kadın Gözüyle Nasıl Olmalı?’’isimli kitabın arka sayfasından akataralım: Bu Kitap Bir Olaydır! Çünkü, İlk kez Bir Kadın, Erkeklere Kadınların En Gizli Yönlerini Açıklıyor. Bunları Öğrendiğinizde Kadınlar Size Asla ‘’Hayır’’ Diyemeyecek.

Kadın Gözüyle Nasıl Olmalı (1982)

Müjde Ar:Sinemamıza önemli katkılar veren fenomen oyuncu Müjde Ar, değerli sinema yazarı Agah Özgüç’ün 1984 tarihli Martı Yayınları’ndan çıkan Nasıl Artist Olabilirsiniz? kitabı için kapak kızı seçilmiş. İçerik olarak bu yazıda tanıttığımız kitaplardan oldukça farklı bir kitap. Özgüç, okuyucunun keyifle okuyacağı bir sinema kitabı meydana getirmiş. Sinemanın Doğuşu, Bir Fim Nasıl Çekilir?, Bir Film Nasıl İzlenir?, Nasıl Artist Olunur ve Oyunculuk Nedir? gibi konu başlıkları detaylıca işlenmiş, Yeşilçam ve Holywood Yıldızlarının birbirinden güzel fotoğrafları  kitabı görsel yönden zenginleştirmiştir. Bu satırları okuyan sinemaseverlere, bu keyifli kitabı şiddetle tavsiye ediyorum.

Nasıl Artist Olabilirsiniz? (1984)

One thought on “Yeşilçam Yıldızları Erotik Kitap Kapaklarında (1)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir