Levent Demirci’yi Tanıyalım

Levent Demirci, aramıza yeni katılan bir dostumuz. Sitede uzun zamandır yazdığımız bazı konular üzerine farklı bir içerik üretecek. Özellikle Erotik Filmler Furyası sonrasında Bursa’da sinema salonu işletmecisi olarak tanıklık ettiği süreci ve filmleri yazacak. Yazılarından önce bir kısa söyleşi ile onu tanıtalım istedik. Levent Demirci ayrıca yönetmen ve senarist. Ama bu konulara daha sonra gireceğiz…

SİNEMATİK YEŞİLÇAM – Öncelikle Sinematik Yeşilçam’a hoşgeldiniz diyoruz. Bundan sonra yazılaırnızla bizimle olacağınız için çok mutluyuz. Sizi tanımayan yazarlarımız için sinema maceranızdan biraz bahseder misiniz?

Evet teşekkür ederim Öncelikle böylesine Yeşilçam’ı tarihsel açıdan ele alan bu kıymetli platformunun bir parçası olmak gurur verici. Site yetkililerine bu aileye beni kabul ettikleri için minnettarım. 1974 Bursa doğumluyum. Babam, Bursa Ve Türkiye’nin farklı yerlerinde sinema makinisti, salon işletmecisi ve film dağıtımı yaptı. Ortaokulu içimdeki sinema aşkı yüzünden bıraktım. Maine dairesinde film sarmak nedense daha çok ilgimi çekti. Sinemamızın 1983 den itibaren tüm vizyona giren filmlerini direkt perdeden defalarca izledim. Tabiri caizse dişimizi 35mm negatifle karıştıran nesilden geliyorum.

Çok izlemek aynı zamanda içinde olmayı da gerektirdi. Bu anlamda 2007 yılından itibaren 8 kısa film yaptım. Kadın hikayelerini klasik yeşilçam kalıplarıyla harmanlayarak filmle çekiyorum. Bu sene Haziran ayında ilk uzun metrajımı çekmeyi planlıyorum. Yine bir kadın hikayesiyle festivallerde ve yıl sonunda vizyonda olmayı planlıyorum…

SİNEMATİK YEŞİLÇAM – Sitemizde özellikle Erotik Furya olarak bahsedilen dönemle ilgili yazacaksınız. Aslında doğum yılınız Erotik komedilerin başlangıcına denk geliyor. Genel bir kanı bu filmlerin 80’den sonra gösterilmediği ancak siz farklı bir gerçeğe tanıklık etmişsiniz..

Sinemamızda 1989 yılında başlayan dağıtım tekelleşmesi sinema salon sahiplerini çok zor durumda bıraktı. Sinema salonlarını tek tip yapmaya çalıştılar. Üstelik ithal filmler bel bükmeye başladı maliyet açısından. Çok koltuk kapasiteli salonları yıkıp 50 ,70 kişilik cep sinemalarına çevirdiler ve aksi takdirde film vermemekle tehdit ettiler. O kadar büyük yatırım yapıp o zamanlar sadece üniversite öğrencisine ve belli kültür üzerinde olan küçük bir kesime hitap etmek sinema işletmecilerini yol ayrımına getirdi.

Bu anlamda üç tercih hakları vardı. Birincisi çok büyük maliyetlerle salonlarını bölüp çok salon haline getirecekler. Ikinci alternatif ise Erotik komedi ve soft porno film göstererek gittiği yere kadar götürecekler.Bu ikinci seçenek daha çok tutuldu bir dönem daha. Biz de bu seçeneği uyguladık. O zamanlar Rain Man filminin parasıyla 1 ay diğer filmlerden program yapabiliyordunuz. Biz de bunu seçtik. Son ihtimal de sektörden Tamamen el çekip emekliliği yaşamaktı. Biz ikinci tercihle yolumuza devam ettik. 1995 yılına kadar Bilecik Bozüyük sinemalarında bu filmleri göstermeye devam ettik. Sonrasında Bursa şehir merkezinde 2000’li yılların ortalarına kadar kalan tek salonda bu filmler gösterilmeye devam etti.


SİNEMATİK YEŞİLÇAM – O zaman çok teşekkür ederiz. Yazılarınızı merakla bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir