Ankara – Giovanni Scognamillo “Beyoğlu Kontu”

2016 yılında aramızdan ayrılan değerli sinema eleştirmeni, tarihçi, yazar ve çevirmen, Giovanni Scognamillo “Beyoğlu Kontu”, fantastik çizimleriyle Ankara’da.

(Belgesel: Beste Demirel Çobanoğlu)

Giovanni Scognamillo Ankara'da

Facebook: https://www.facebook.com/events/1392721680870857/

Açılış: 11 Nisan Perşembe
Saat: 19 – 21:00
Sergi Tarihi: 11 Nisan – 4 Mayıs 2019
İklim Sanat Projesi: Mesnevi Cad. 24/3 kot. Çankaya/Ankara
0551 953 19 28
[email protected]

25.4.1929’da İstanbul’da doğdum. Öğrenimimi İtalyan okullarında yaptım ve İtalyan Lisesi’nin Edebiyat bölümünden (Latince, Felsefe) mezun oldum.

İlk işim kitabevi yöneticiliği oldu (İtalyan Kitabevi), sonradan decorator yardımcılığı yaptım (Psalti Mobilya), darken bankacılığa heveslendim (Banco di Roma) ve ondört yıl bankada çalıştım. Sinemacı olmak için istifa ettiğimde bankanın Beyoğlu şubesi müdürü idim.

Sinemaya geçtim, 60’lı yılların ikinci yarısında Türkiye’de çekilen İtalyan, Fransız, İspanyol filmlerinde yapım görevlisi ve yönetmen yardımcısı olarak çalıştım. Akabinde bir reklam şirketinin ortağı oldum ve bu işi 1974’e kadar sürdürüp ilk kitaplarımı yazmaya koyuldum (Türk Sinemasında Altı Yönetmen, Uzaydan Geldiler, Geleceğinizin Anahtarları, Aşk ve Evlilik Falı, Batı’nın İnanç Temelleri ve 100.000’den fazla satan Dünyamızın Gizli Sahipleri). Bu ara 1948’den beri yabancı basında (Spettacolo, Suscesso, Ita Cinema Europeen vd.- 60’lardan sonra International Film Guide, Movie Marketing) sürdürdüğüm sinema yazarlığımı da Türk basınına taşıdım ve bugünlere kadar sürdürdüm (Akşam, Yön, Akis, Yeni Sinema, Ses, Hayat, Güneş, TV’de 7 Gün, Yedinci Sanat, Beyaz Perde, Yeni İnsan Yeni Sinema, Yeni Film, Altyazı, Seyir, Strip, Sonsuz Kare vd.) 1979’da “Erler Film”de Dış İlişkiler Müdürü olarak göreve başladım, “Ulusal Video” kurulduğunda Program Müdürlüğüne atandım ve çalışmalarımı emekli olduğum 1988 yılına kadar sürdürdüm.

O tarihten itibaren meslek olarak salt yazarlığı seçtim. Bu sure içinde kimi ortak yapımlarda (Süpermenler, Elmas Hırsızları) ve yabancı televizyon film ve dizilerde yapımda çalıştım (Shlieman, Çıkmaz Sokak, Üç Küçük Şişe). Sinemanın içinde olduğumdan kimi filmlerde de, 60’lı yıllardan itibaren, küçük rollerde göründüm. (Felaket Kadını, 1960; Sesler ve İnsanlar, 1961/ reklam filmi; Coplan casse tout/Coplan İstanbul’da; Les Deux Reporters Autour du Monde/İki Muhaberin Dünya Turu; Pencereler Konuşuyor, 1965; Krimina/Killing İstanbul’da, 1966; Eşrefpaşalı, 1966; Silahları Ellerinde Öldüler, 1967; Mücevher Hırsızları, 1979; Schlieman, 1980; Şöhretin Sonu, 1981; Les Trois Flacons/Üç Küçük Şişe, 1986; Karanlık Sular, 1990; İz, 1995; Bay E, 1995; İstanbul Kanatlarımın Altında, 1995; Kuşatma Altında Aşk, 1997.)

Bugüne kadar 45 telif, 11 çeviri 56 kitap imzaladım, halen yayınlanmamış 3 kitabım var. Kitaplarımın arasında: Türk Sinamasında Altı Yönetmen, Dünyamızın Gizli Sahipleri, Batı’nın İnanç Temelleri, Türk Sinema Tarihi, Bir Levantenin Beyoğlu Anıları, Cadde-i Kebir’de Sinema, İstanbul Gizemleri, Beyoğlu’nda Fuhuş, Dehşetin Kapıları, Amerikan Sineması, Batı Sinemasında Türkiye ve Türkler, Korkunun Sanatları, Yeşilçam’dan Önce, Yeşilçam’dan Sonra, Dünya Sinema Sanayii, I misteri di Istanbul, Dracula mito perenne/ Dracula Sonsuz Mitos, Fantastik Türk Sineması, Beyoğlu Kabusları ve Diğer Öyküler, Erotik Türk Sineması, Ziyaretçiler, Frankestein’in Laneti, Mumyanın Mezarı, Bay Sinema-Türker İnanoğlu, Türk Sinemasında Şener Şen, Canavarlar Yaratıklar Manyaklar, Dehşet Öyküleri yer almaktalar. Bahçeşehir Üniversitesi’nin İletişim Fakültesi’nde Türk Sinema Tarihi dersleri verdim.

Kazandığım ödüller arasında İstanbul Film Festivali Onur Ödülü, Ankara Film Festivali’nin Aziz Nesin Emek Ödülü, İzmir Film Festivali’nin Emek Ödülü, Siyad Emek Ödülü, İtalyan Kültür Ensitüsü’nin Ödülü, Beyoğlu Yazarları Ödülü, Sinema ve Tarih Buluşmaları ödülü yer almaktalar. Bundan başka İtalyan Hükümetinin bana verdiği Şövalye unvanına da sahibim.

Giovanni Scognamillo

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir