22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Başlıyor!

22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Başlıyor

Sinematik Yeşilçam olarak 12 yıldır yayın yapıyoruz, Ankara’da yapılan Fantasturka festivaline verdiğimiz destek dışında bu 12 yıl sene içerisinde festivallerden sadece haberler içerisinde bahsetmiştik. Ancak Türkiye’de en uzun soluklu yayın yapan sinema siteleirndne birisi olarak bazı değişimleri yapmanın artık vaktinin geldiğini düşünüyoruz. Sonuçta Yeşilçam demek bizim için Türk Sineması demek. Seneler sonra yolumuz yine Ankara’lı bir festival ile kesişti.

Uzun yıllardır Türk Sinemasında kadın oyuncularımızın özellikle de “seks furyası” adı altında ötekileştirildiğini ve lanetlendiğini, bunun haksızlık olduğunu vurgulayan yazılar yazdık. Bu döneme karşı pozitif ayrımcılık yaptığımız hatta dört yapraklı yoncamız değil, ötekileştirilen kadın oyuncularımızla kendi 5 yapraklı yoncamız olduğunu da bir anket ile ortaya koymuştuk. Bu açıdan baktığımızda Uçan Süpürge Festivaline destek vermek bizim için bir şereftir. Bu vesile ile 22. Uçan Süpürge Festival‘inin bu akşam yapılacak olan açılış töreni ile başlayacağını ve festivalin basın sponsorlarından birisinin de Sinematik Yeşilçam olduğunu sizlere açıklamak istedik!

Detayları aşağıdan okuyabilirsiniz:

22. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Başlıyor

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali bugün Devlet Opera ve Bale salonunda gerçekleştirilecek açılış töreni ile kapılarını açıyor. Yetkin Dikinciler ve Ece Dizdar’ın sunuculuğunu yapacağı gecede Onur Ödülü Sumru Yavrucuk ve Ayla Algan’a, Bilge Olgaç Başarı Ödülü Meltem Cumbul ve Pelin Esmer’e, Tema Ödülü Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfına, Genç Cadı Ödülü ise Gözde Çığacı’ya takdim edilecek.
Açılış gecesi Birsen Tezer’in konseriyle sona erecek…

Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali Yarışma Filmleri
Dünyanın dört bir yanından 1721 kadın yönetmenin çektikleri filmleri ile Uçan Süpürge’ye başvurdu. Dört ayrı seçici kurulun elediği 1721 film, uzun metraj, belgeseller, kısa filmler ve animasyonlar olmak üzere kendi başlıkları altında değerlendirildi. 17 gönüllü kurul üyesinin değerlendirdiği 141 filmlik seçki oluşturuldu.

Dünyadan Kadın Filmleri Festivali Ankara’da buluşuyor!
5 kıtadan kadın filmleri festivali Uçan Süpürge ile dayanışma için Ankara’ya geliyor. Kanada’dan Female Eye Film Festivali, Fransa’dan Films Femmes Mediterrannee Film Festivali, Almanya’dan Berlin Feminist Film Festivali, Lübnan’dan Beyrut Uluslararası Film Festivali, Hindistan’dan IAWART Asya Kadın Filmleri Festivali, Portekiz’den Porto Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İsveç’den Stockholm Feminist Film Festivali, Şili’den Femcine Festivali, Uganda’dan Celebrating Womanhood Film Festivali, Rwanda’dan Urusaro Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, Kenya’dan Udada Festivali,Barcelona’dan Barcelona Uluslararası Kadın Filmleri Festivali hikayelerini anlatmak için geliyorlar.
Festival Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde
Uçan Süpürge’nin bu yılki gösterimleri Büyülü Fener Kızılay Sineması ve Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılacak. Atölye ve paneller Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde, Film gösterimi sonrası oturumları ise Büyülü Fener Kızılay Sineması’nda yapılacak.

Biletler Büyülü Fener Kızılay Sineması gişelerinden ve biletinial.com adresinden satın alınabilir.
Uzun Metraj Filmleri ile Kadın Yönetmenler ve FİBRESCİ Ödülü
Her Biri Ayrı Renk Bölümünde filmler, Belçika, Norveç ve Hindistan’dan Uçan Süpürge’ye gelecek olan Fipresci jüri üyeleri tarafından izlenecek ve bu yılın ödülü belli olacak.

Özel Gösterimler
Ursula K. Le Guin ve Agnes Varda festival içinde birer filmle anılırken, “Ursula’nın Dünyaları” filmi sonrasında sanat, kadın ve feminist sinema üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek. “Ateş: Bir Mutfak Devrimi” filmi, 5 kadın aşçının, kendi girişimcilikleriyle, geleceklerine sahip çıkmasını konu alan film sonrası, iş kadını, kadın erkek eşitliğinde kadının rolünü arttırma amacı taşıyan, Yanındayız Derneği’nin kurucusu Nur Ger, Kanadalı girişimci Jennifer Gaudet, Garanti Bankası Girişimcilik Müdürü Selin Öz ve ŞanlıUrfa’da ilk kadın kooperatifini kuran ve Unesco Türkiye Milli Komitesi Kadın Erkek Eşitliği İhtisas Komitesi Başkanı Zeynep Karahan Uslu, “Kadın, Hayat, Para ve Diğer Şeyler” başlıklı bir oturumla söyleşecek.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir