25. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali’nde Kazananlar Belli Oldu

Bu sene kuruluşunun 60. yılını kutlayan ve kurulduğundan beri fotoğraf ve sinema sanatına önemli katkılar veren İFSAK, 25. Ulusal Kısa Film Festivali, 3,4,5 Mayıs tarihlerinde Beyoğlu’ndaki merkezindeki gerçekleştirdi. Kurmaca, Deneysel ve Belgesel kategorilerinde yarışan ve ön elemeyi geçen toplam 23 kısa film, üç güne yayılan 5 seansda izleyiciyle buluştu. Bu seneki gösterimlerde İstanbul ”Dimitrie Cantemir” Romen Kültür Merkezi‘nin desteği ile Romanya Filmleri de yer aldı. 4 ve 5 Mayıs tarihlerinde 5 adet Romanya filmi de gösterildi.

Bu yıl festival komitesi sinemamıza değerler katan yönetmen Ahmet Uluçay‘ı, yönetmen Derviş Zaim‘i ve oyuncu Nur Sürer‘i, onur ödüllerine layık gördü.

4 Mayıs Cumartesi günü, festivalin ”Ahmet Uluçay Anısına” bölümünde, yönetmenin 90’lı yıllarda çektiği kısa filmler; Optik Düşler, Minyatür Cosmos’da Rüya, ”Koltuk Değneklerinden Kanat Yapmak”, İnci Deniz Dibinde ve Exorcise gösterildi. Gösterimin hemen ardından sinema yazarları Barış Saydam ve Berna Kuleli, İdris Uluçay ile ”Uluçay Sineması” hakkında söyleştiler.

5 Mayıs Pazar günü ise festival danışmanı Rıza Kıraç moderatörlüğünde, Derviş Zaim’in katılımı ile sinema ve edebiyat üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. Yönetmenin yeni piyasaya çıkan romanı ”Rüyet” ten hareketle edebiyat-sinema ilişkileri, filmlerinde kurduğu sinema dili, filmlerinde yer verdiği doğa ve gelenekli sanatlar referansları, vicdan ve hakikat temaları, yönetmenin ilham kaynakları katılımcılarla paylaşıldı. Katılımcıların meraklı sorularıyla keyifli anlar yaşandı.

Söyleşi sonrası sıra, herkesin merakla beklediği ödül törenine geldi. Nur Sürer’in takdimi ile Deneysel kategorisinde üçüncülüğü 3 Duvar (Yönetmen: Aysun Karaosman), ikinciliği Rüyamda Ölü Gördüm (Yönetmen: Ece Kınacı) ve en iyi kısa film ödülünü ise Bir Tepkisizin Hayatı (Yönetmen: Sercan Kule) kazandı.

Kurmaca dalında kazananlara ödüllerini Derviş Zaim verdi. Üçüncülük ödülü iki film arasında paylaştırıldı: Mutavva (Yönetmen: Berk Sata) ve İmparatorlukta Zor Bir Gün (Yönetmen: Sezen Kayhan). İkinciliği Plak (Yönetmen: Ece Palaz) kazanırken, en iyi kısa film ödülünü Sonsuz (Yönetmen: Murat Çetinkaya) kazandı.

Belgesel dalında kazananlara ödülleri festivalin tek seçicisi Sn. Ali Şimşek verdi. Tek seçici olmanın zorluğundan dem vuran Şimşek, özellikle belgesel dalında çok zorlandığını ifade etti. Üçüncülük ödülü Paradoks Bir Koşu (Yönetmen: Evrim İnci)’ya, ikincilik ödülü ise Tebeşir (Yönetmen: Özge Aslan) filmine giderken, en iyi kısa film ödülüne Kurbağa Avcıları (Yönetmen: Batuhan Kurt) layık görüldü.

Toplu fotoğraf çekimi sonrasında dallarında birinci olan Sonsuz, Kurbağa Avcıları ve Bir Tepkisizin Hayatı filmlerinin tekrar gösterimiyle festival kapandı.

Not: Nazik daveti, misafirperverliği ve yazıda kullanmama izin verdiği fotoğraflar için İFSAK Sinema Birimi Koordinatörü Sn. Gültekin ALKURT‘a teşekkürlerimle.

Sinematik Yeşilçam İçin Hazırlayan: Sabahattin BİLGİÇ – Mayıs 2019

One thought on “25. İFSAK Ulusal Kısa Film Festivali’nde Kazananlar Belli Oldu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir